Nisser, engle og jazz præger årets julekalendere

Der er låger at vende for både børn og voksne, når DR fra den 1. december sender 13 julekalendere i radio, på tv, dr.dk og DR TV.

'Absalons Hemmelighed' er årets julekalender på DR1. (Foto: Mike Kollöffel)

Der bliver givetvis en voldsom trængsel og alarm i mange danske hjem om en uges tid, når vi skriver 1. december, og man for alvor kan begynde at tælle ned til juleaften ved at se eller lytte til et afsnit af en julekalender hver dag – og i år er ingen undtagelse.

DR tilbyder nemlig seere, lytte og brugere hele 13 julekalendere, og der vil være lidt for enhver smag og alder i de mange nye kalendere og de få gode gensyn, man møder på DRs radio- og tv-kanaler, på dr.dk og DR TV i december.

Dårligt hjerte og intet humør

DR1 viser et gensyn med ’Absalons Hemmelighed’ fra 2006. Her følger man 12-årige Cecilie, der bor oven på et stormagasin med sin familie. I forbindelse med udgravningen af en metrotunnel dukker en gård op, der har tilhørt Absalon; Københavns grundlægger.

Cecilie er meget interesseret i arkæologi, så da hun hører om Absalons hemmelighed, går hun i gang med at undersøge mysteriet sammen med drengen Hubert. Cecilie er opsat på at finde ud af, hvad det er for en hemmelighed; for den kan måske hjælpe hendes lillesøster Ida, der lider af en hjertesygdom.

DR Ramasjang er der gensyn med ’Nissebanden’, der i denne første julekalender fra 1984 mødes i Holme Olstrup. Julemandens gode humør er blevet væk, og det er nu op til Hr. Mortensen, Gemyse, Skipper, Lunte og Pil at finde de fire elementer: En kildren i næsen, en fryd for øjet, en rislen ned af ryggen og en liflen for øret.

Inden ’Nissebanden’ kan børnene hygge sig med Onkel Reje, der inviterer inden for i sin hytte. Han har besøg af sin ven Brille, og sammen producerer de skøre juledekorationer, hører julevitser fra Onkel Rejes sure sokker, tryller, og så får Onkel Reje også besøg af et barn, som skal hjælpe ham med at smadre den dårligste julegave, han nogensinde har fået. Hvert afsnit slutter med en musikvideo fra Onkel Rejes egen samling af julehits.

Fra den 1. december kan man også nyde et gensyn med Miamaja, Valentin og Rabenfuchs, da alle afsnit af ’Jul på slottet’ bliver tilgængelige på DR TV.

Bubber og en forsvunden skat

DR Ultra kan de større børn glæde sig til to julekalendere. ’JULTRA: Bubbers Juleshow’ er en ny julekalender fyldt med overraskelser, sjov og ballade. Bubber planlægger et stort juleshow på Costa Del Sol, men hotelejeren, der bliver spillet af Tommy Kenter, forlanger, at Bubber får en medvært.

Der er dog ingen, der har lyst til at deltage i Bubbers skøre projekt, så da de to børn, Hugo og Julie, tilbyder at hjælpe, siger Bubber ja – men intet går som planlagt, og pludselig er Bubber eftersøgt for kidnapning.

Før ’JULTRA: Bubbers Juleshow’ kan man hver dag se et afsnit af den svenske julekalender ’Piratskatten’ fra 2014, der foregår i Kroatien. Minna og Sam har mistet deres far, så de tager med deres mor Eva til Orkidékysten for at fejre jul sammen med faderens familie. Faster Anja har et hotel, som alle prøver at redde fra at gå konkurs, men Minna, Sam og kusine Bianca har en løsning på problemet: Den mystiske piratkaptajn Aquilas forsvundne skat.

Drama til de voksne

Der er også låger at åbne for børnenes forældre, når DR2 viser den nye juledramaserie ’Mens vi presser citronen’. Serien er skrevet af Lisbeth Wulff, og det er en adventskalender i fem afsnit. Her følger man tre par i 40’erne, der har en madklub, hvor alt synes perfekt, og hvor der er passer af overskud.

Der er dog sprækker i idyllen, som selv ikke det bedste Instagram-billede kan skjule. Madklubben kommer allerede under pres i første afsnit, da Sigrid fortæller, at hendes mand, Peter, har forladt hende til fordel for en 26-årig svensk jazzsangerinde/fotomodel/ph.d.-studerende. Skilsmissen sætter en lavine af muligheder i gang, da alle pludselig bliver tvunget til at se deres eget parforhold i øjnene – og det er hårdt, når man er vant til at køre på rutinen og leve efter en skabelon, man har klippet ud af et livsstilsmagasin.

Ellen Hillingsø, Rasmus Botoft, Peter Gantzler, Lærke Winther og Lisbeth Wulff har de bærende roller.

DR3 viser et gensyn med de bedste afsnit af ’Casper og Mandrilaftalen’. Kanalen sender hver aften et afsnit med den kendte satiregruppe, og man kan samtidig finde et bonusafsnit på DR TV. Juleaftensdag bliver alle afsnit af ’Casper og Mandrilaftalen’ tilgængelige på DR TV, så man kan se den samlede serie i juledagene – og når tømmermændene rammer 1. januar.

Kalender uden jul

På P5 bliver formiddagsprogrammet ’Peters verden’ forvandlet til en julestue. Her bliver der blandt andet læst op af de juledigte, som lytterne selv har skrevet, så der til sidst er en føljeton på 24 afsnit, og der vil de fleste hverdage også være en julequiz.

Hvis man har brug for en kalendergave uden røde huer og risengrød, er der hjælp at hente på DRs øvrige radiokanaler. ’3900 Nuuk’ er P1’s radiokalender i 24 afsnit, hvor den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen præsenterer lytterne for en række reportager og fortællinger fra den grønlandske by og omegn.

På P2 præsenterer man hver dag i december lytterne for et nyt musikudtryk. Stine Rosengren er vært, når hun sammen med de medvirkende gæster perspektiverer udtrykkene til almindeligt kendte menneskelige fænomener.

P8 Jazz giver lytterne mulighed for at følge med i to daglige kalendere frem til juleaften. I ’Taler du jazz?’ vender Master Fatman en ny jazzlåge hver dag i december. Her gemmer der sig et begreb inden for jazzgenren, så lytterne til sidst kan samle 24 definitioner til ordforrådet. ’Taler du jazz’ kan også downloades som podcast.

Derudover vil Master Fatman hver dag sende en kosmisk morgenkrammer til en særlig lytter i Danmark. Der er et nyt navn for hver dag frem til den 24. december, og med i morgenvækningen hører et musiknummer med en navnebror eller –søster til den heldige lytter. Alle videohilsner bliver vist og samlet på P8 Jazz’s Facebookside.

’Detektor’ har sin helt egen kalender på dr.dk. De almindelige faktatjek bliver i december afløst af en minutiøs gennemgang af en stor løgn, som det er lykkes at snyde danskerne med. Der er en ny løgn for hver dag, og de bliver fortalt i tekst, billeder og video af vært Thomas Buch-Andersen.

Programoversigt over DRs julekalendere 2015

DR1

’Absalons Hemmelighed’, hver dag klokken 19.30.

Kalenderen bliver genudsendt klokken 17.30 den følgende dag på DR Ultra.

DR Ramasjang

’Nissebanden’, hver dag klokken 17.00.

Onkel Reje sørger for at skabe julehygge før og efter hvert afsnit.

DR Ultra

’Piratskatten’, hver dag klokken 19.00.

’JULTRA: Bubbers Juleshow’, hver dag klokken 19.13.

DR2

’Mens vi presser citronen’, den 6., 13., 20., 25. og 26. december klokken 22.00.

DR3

’Casper og Mandrilaftalen’, hver dag – første gang den 1. december klokken 19.35. Der er hver dag et bonusafsnit på DR TV, og man kan streame hele serien fra juleaftensdag.

P1

’3900 Nuuk’, hver dag klokken 12.50.

P2

’24 musikudtryk ifølge P2’, hver dag klokken 18.05.

P5

’Peters verden’, hver dag fra klokken 10.03.

P8 Jazz

’Taler du jazz?’, hver dag klokken 8.03. Afsnittet bliver sendt igen samme eftermiddag klokken 17.03. Master Fatman sender desuden en kosmisk morgenkrammer til en særlig lytter hver dag på Facebook.

DR TV og dr.dk

’Detektor’ afslører en stor løgn hver dag på dr.dk.

’Jul på slottet’ kan streames på DR TV fra den 1. december.

Hvis man ikke har mulighed for at se dagens afsnit, eller ikke når med fra begyndelsen, kan DRs tv-julekalendere genses på DR TV, når afsnittet har været sendt på DR1, DR2, DR Ramasjang eller DR Ultra.

Det er dog også muligt at se dagens afsnit, inden det bliver sendt om aftenen, for hver morgen klokken 6.00 er der snigpremiere på ’Absalons Hemmelighed’, ’Nissebanden’, ’JULTRA: Bubbers Juleshow’ og ’Piratskatten’.

Facebook
Twitter