”Nogle gange har jeg været ved at blive kvalt i det”

Maya Ilsøe er hovedforfatteren bag DR1’s nye dramaserie ’Arvingerne’, der har premiere nytårsdag. Nogle af ideerne til serien er kommet fra hendes egen hippieopvækst.

Maya Ilsøe står bag ’Arvingerne’ – DRs nye dramaserie. Her er hun i kulisserne til serien i TV-Byen i Søborg, hvor DR Fiktion stadig har lokaler. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Når seerne nytårsdag for første gang møder Veronika, Gro og de andre familiemedlemmer fra herregården Grønnegaard, har Maya Ilsøe allerede ”kendt” familien i over fire år. For det er hende, der har udtænkt universet og opfundet hovedpersonerne.

Maya Ilsøe er hovedforfatteren på DR1’s nye dramaserie ’Arvingerne’, som seerne kan følge de første 10 uger af 2014. Serien er et moderne familieportræt – en skildring af ’68-generationen og deres børn og en fortælling om, hvordan brydningstiden har sat spor i det moderne familieliv.

Familien i ’Arvingerne’ lever spredt for alle vinde, indtil Veronika – spillet af Kirsten Olesen – dør, og de samles for at gøre arven efter hende op.

Den 38-årige manuskriptforfatter mener selv, at hun har mange af forudsætningerne for at kunne skrive serien. Hun har selv haft en hippieopvækst, hun er fraskilt mor til to børn på syv og ni, og så er hun grebet af at beskrive den moderne familie.

”Jeg har altid været optaget af mennesker i alt, hvad jeg laver. Jeg ville gerne lave en serie med stærke karakterer, der kunne rumme de dilemmaer, der er i en familie, hvor individualiseringen og de mange muligheder står i skærende kontrast til det at indgå forpligtende familierelationer. Når vi er sammen med familien, lægger vi alle maskerne. Når der så tilmed kommer en arvesag, som der gør i ’Arvingerne’, ryger de sidste,” forklarer Maya Ilsøe.

 

Maya Ilsøe. 38 år, er manuskriptforfatter og hovedforfatteren bag DR1’s nye dramaserie ’Arvingerne’, der har premiere 1. januar klokken 20.00. Hun blev uddannet på Filmskolen i 2003, hvor hun var medforfatter på de to film ’Frunk’ og ’Han, hun, den, det’. Maya Ilsøe var hovedforfatter på DR-julekalenderne ’Absalons Hemmelighed’ (2006) og ’Pagten’ (2009). Hun var også episodeforfatter på flere afsnit af DRs dramaserie ’Sommer’.

Om der også er ro, når ’Arvingerne’ har været på skærmen, er mere tvivlsomt. Helt stille kommer det næppe til at gå for sig.

”Der er sådan en dejlig ro i julen til at få noget fra hånden,” siger Maya Ilsøe, inden vi skilles.

Selv om man skulle tro, at hun kunne puste ud, når ’Arvingerne’ nu rammer skærmen, er det på ingen måde tilfældet. Det meste af julen går med at skrive på de nye afsnit af ’Arvingerne’, som skal sendes i 2015.

Skriver i julen

”Også fra denne periode har jeg hentet inspiration til Veronikas karakter og univers,” forklarer hun.

”Derefter brugte jeg nogle år på at lave undergrundskunst og fortsatte også med det, mens jeg gik på Filmskolen, siger Maya Ilsøe, der blandt andet lavede en del udstillinger i London, Berlin og København og også i de år var med til at arrangere to gruppeudstillinger med over 30 kunstnere fra hele Europa, hvor kunstnerne dagligt remixede hinandens værker, så det hele tiden var en udstilling i forandring.

Tv-dramatik fik hun den første smag på, da hun gik på en kort uddannelse, TV Skolen. Her var de studerende med til at skrive de 447 afsnit, det blev til i dramaserien ’Hvide løgne’, der blev vist på TV3 fra 1998-2001.

Maya Ilsøe har selv skrevet, siden hun var barn. Faktisk lagde hun ud med at begå en roman på et gammelt hakkebræt som 13-årig, men stor var skuffelsen, da den blev afvist af forlagene.

”Jeg kan da håbe, at jeg har ramt noget, folk kan relatere sig til, men det er helt sikkert, at det bliver med rystende knæ og bæven, at jeg åbner avisen den 2. januar for at se, hvordan de har anmeldt første afsnit.”

”Jeg er da vildt glad for, at ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’ har været med til at åbne verdens øjne for nordisk dramatik, men det er ikke noget, jeg har brugt meget tid på at tænke på i skrivearbejdet. Jeg gør mig så umage, som jeg kan, men enhver kalkulering er dræbende, og jeg har ikke skænket det en tanke, om serien kunne få den samme succes udenlands, som de har fået. Når du laver en så stor serie, må du lidt gøre som humlebien – tro på, at du kan flyve,” siger Maya Ilsøe, der tilføjer:

Ganske usædvanligt har flere lande købt ’Arvingerne’ af DR, allerede mens serien stadig var på tegnebrættet. Og så langt væk som i Australien skal serien udgives på dvd.

”Normalt finder man skuespillerne enkeltvis, når man caster dem til en serie. Men Pernilla sagde en vigtig ting lige fra start: nemlig at vi skulle prøve at se på dem som et ensemble. Blandt andet ved at stille dem opgaver, prøvede vi at få skabt en skuespillerfamilie, der havde det godt sammen og havde en særlig dynamik sammen, og det synes jeg i den grad er lykkedes,” siger Maya Ilsøe.

Når der har været mest travlt med optagelserne af ’Arvingerne’ har der været omkring 100 i sving med optagelserne – sammen med konceptuerende instruktør Pernilla August og de øvrige instruktører, Jesper Christensen, Heidi Maria Faisst og Louise Friedberg.

Fandt skuespillerne samlet

”Selv om man kan tro, at meget er forskelligt, når man skriver til børn og til voksne, så er det faktisk lige omvendt. Der er meget, der er ens, og er du ikke dybt nok ned i logikken, er børnene der straks med spørgsmål. Børn kan du derimod godt skrive til om liv og død, hvor du næsten er nødt til at underspille det til de voksne,” siger Maya Ilsøe.

Hun har tidligere skrevet et par afsnit til DRs dramaserie ’Sommer’, men ellers er det mest familiedramatik som DR1-julekalenderne ’Pagten’ og ’Absalons Hemmelighed’, hun hidtil mest har beskæftiget sig med.

”Sammen med en researcher har jeg talt med kunstnere, jurister, arveeksperter, kunstkonservatorer, blomsterhandlere og mange andre faggrupper, som vi har med i serien, ligesom jeg har talt med samfundsforskere om, hvordan de mener, ’68-generationen ser ud. Det har været spændende at høre dem fortælle, og min lyst til at lave ’Arvingerne’ udspringer da nok også af, at jeg selv er kommet fra et hippiehjem,” tror Maya Ilsøe.

Selv om ’Arvingerne’ er ren fiktion, har hun brugt næsten et år på en omfattende research, så ’Arvingerne’ kan virke så realistisk som muligt.

Omfattende research

”Nogle gange har jeg mistet overblikket og været ved at blive kvalt i det hele. Men så har det været meget godt, at vi er flere, der har arbejdet med serien. Det har i det hele taget været en meget kollektiv oplevelse,” forklarer Maya Ilsøe.

I første omgang har seerne udsigt til 10 timelange afsnit af ’Arvingerne’ i 2014, og siden venter syv nye afsnit i 2015. Sammenlagt svarer det til længden af 10-12 spillefilm, så der har været så rigeligt at holde styr på for Maya Ilsøe og de seks episodeforfattere, der har været på serien.

”I første omgang blev jeg spurgt, om jeg ville bruge tre måneder på at udtænke et univers. Senere igen fik jeg nye tre måneder til at skabe karaktererne i serien, ligesom jeg begyndte at få beskrevet, hvad der så nogenlunde skulle være forløbet i serien, ligesom jeg udbyggede karaktererne,” beretter Maya Ilsøe.

Hun blev opfordret til at give sig i kast med en ny DR-dramaserie, efter at hun i 2009 var færdig med julekalenderen ’Pagten’, som DR1 har vist igen i år, og hvor over 800.000 har fulgt med hver aften.

Gik i gang efter ’Pagten’

FacebookTwitter