Nu bliver det lettere at få det hele med

Nu kommer der også tekster på live-underholdning og flere aktualitetsprogrammer.

Underholdningsprogrammer som ’Mentor’ vil fremover også blive live-tekstede. Her er det Magnus fra programmet, der er i gang med at synge. (Foto: Agnete Schlichtkrull. © DR)

DR har undertekster på en lang række danske tv-programmer. Problemet er bare, at mange slet ikke ved det. En undersøgelse fra DR Medieforskning viste for nylig, at kun cirka en tredjedel af seerne benytter underteksterne, og selv blandt de dårligst hørende er det kun omkring halvdelen.

Det vil DR nu forsøge at ændre på med kampagnen 'Få det hele med', som går i gang den 12. september på tv, radio og dr.dk. Og fra samme dag øger DR antallet af tv-programmer med undertekster betragteligt. Fremover vil 90 procent af DR1's og 70 procent af DR2's programmer have undertekster, når de bliver sendt første gang.

"Seerne vil blandt andet komme til at opleve, at der fremover er mere live-tekstning, end der er i dag. Som noget nyt vil direkte underholdningsprogrammer som for eksempel 'X Factor', 'Melodi Grand Prix' og 'Mentor' blive live-tekstet, ligesom også nyhederne hver time og flere aktualitetsprogrammer på DR2 får det.  Det samme gør 'Ultra Nyt' - nyhedsudsendelsen for børn på DR Ultra," forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk fra DR Medier.

Helt generelt er antallet af danske programmer, hvor man kan vælge at slå undertekster til, vokset de seneste mange år. Sidste år tekstede DR 18.227 timers tv mod 15.631 timer året før. Én af årsagerne til stigningen sidste år var blandt andet, at det lykkedes DR at finde et system, så også programmer, der bliver produceret, kort før de sendes, nu har tekster. Når DR nu skruer yderligere op for tekstningen, er det blandt andet, fordi DR i sin public service-kontrakt med Kulturministeriet har forpligtet sig til at tekste 65 procent af førstegangs-sendetimerne på tv.

Sovende babyer og larmende naboer

"Mange tror fejlagtigt, at underteksterne kun er for hørehæmmede. Men de er også oplagte at sætte på, hvis babyen skal sove, hvis naboerne larme, eller hvis man bare har lidt svært ved at høre, og det er det, vi godt vil fortælle med den nye kampagne," forklarer Heidi Sivebæk.

Budskabet i kampagnen bliver, at det faktisk er de fleste DR-programmer, der har tilhørende tekster, og at man kan hente tekster via DRs tekst-tv side 399. Modtager man tv via antenne, kan man slå teksterne til med sin fjernbetjening - en gang for alle. Som noget nyt har DR også netop lanceret danske undertekster på de mange programmer, der ligger tilgængelige på dr.dk.

Samtidig med kampagnen 'Få det hele med' ændrer både DR og TV 2 også den særlige mærkning på skærmen og i programoversigter for, om et program har danske undertekster. Hvor tekstede programmer hidtil har været markeret med et TTV, vil de fra den 12. september blive markeret med tegnet [=].

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter