Nu er der både fugle og en romanpris hos Maren Uthaug

Læserne har talt, og lørdag blev DR Romanprisen 2018 uddelt i Aarhus. Årets modtager blev forfatteren og stribe-tegneren Maren Uthaug for en slægtsroman om kærlighed og indavl.

  • Maren Uthaug fik DR Romanprisen 2018 overrakt i Dokk1 i Aarhus. (Foto: © Kasper Månsson, Kasper Maansson (2018))
  • Forfatteren og stribetegneren Maren Uthaug modtog DR Romanprisen 2018 på Dokk1 i Aarhus. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)
1 / 2

Der er blevet bladret og læst over hele landet det seneste halve år hos boglæserne i DR’s romanklubber – og nu er der også blevet truffet en afgørelse.

Da vært Diana Bach lørdag eftermiddag bød velkommen til P1-lytterne og et bogglad publikum på Dokk1 i Aarhus ved den 20. overrækkelse af DR Romanprisen, stod det hurtigt klar, at det bliver forfatteren og stribe-tegneren Maren Uthaug, som modtager årets pris og de 25.000 medfølgende kroner.

Maren Uthaug får DR Romanprisen 2018 for romanen ’Hvor der er fugle’. Det er en slægtsroman fra et vindblæst Norge ”om kærlighed og indavl”, som forlaget Lindhardt & Ringhof betegner den.

For at redde sin mor er norske Johan nødt til at gifte sig med Marie, selv om han faktisk er forelsket i Hannah. Sammen bosætter Johan og Marie sig på et fyrtårn uden for byen Uthaug, hvor blæsten er så stærk, at parrets børn må bindes fast for ikke at flyve i havet.

Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan selv sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien i ’Hvor der er fugle’ skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

Maren Uthaug og ’Hvor der er fugle’ sikrede sig DR Romanprisen foran de to andre nominerede - Jesper Wung Sungs roman ’En anden gren’ og Kamilla Hega Holsts roman ’Rud’, som var med i opløbet lige til det sidste.

48 biblioteker har været med

Alle finalister – og også Agnete Friis’ ’Sommeren med Ellen’, Jonas T. Bengtssons ’Sus’ og Svend Åge Madsens ’Af den anden verden’ – er i løbet af vinteren og foråret blevet læst i DR Romanklubber på 48 af landets biblioteker. Sidste år var det tilsvarende tal 37, og på Kolding Bibliotek har der for eksempel været hele 11 læsekredse undervejs.

Det er fem ”superlæsere” fra landets mange DR-romanklubber, som har truffet den endelige afgørelse, efter de for nylig var samlet i DR Byen.

”’Hvor der er fugle’ er en meget helstøbt bog med mange overraskelser og et interessant persongalleri. Bogen er fuld af humor, og den er med til at danne masser af billeder på nethinden,” lød det blandt andet fra jurymedlemmerne.

De kaldte også romanen både ”nem at læse”, ”finurligt skrevet” og ”opløftende” – også selv om den handler om tunge emner som blodskam, ulykkelig kærlighed og familiehemmeligheder.

Det var digteren og dramatikeren Peter Laugesen, der overrakte DR Romanprisen 2018 til Maren Uthaug, som debuterede som forfatter med bogen ’Og sådan blev det’ i 2013. Det var for øvrigt samme år, Maren Uthaug vandt Politikens tegneseriekonkurrence, og siden da har Maren Uthaug haft en fast stribe i avisens kultursektion hver dag.

På sin egen blog – Marens Blog – kalder Maren Uthaug sig ”halv samisk, halv norsk, ret dansk”, ligesom hun skriver, hun har blogget siden 2009 ”fordi det næsten er lige så sjovt som at være fuld”.

Nogle ordentlige mursten

Vært og tilrettelægger Diana Bach fra DR Bøger glæder sig over den massive interesse, der har været for at læse med og diskutere kandidaterne til DR Romanprisen 2018.

”Det har været nogle ordentlige mursten og barske bøger, men læserne har kvitteret positivt og taget turen med gennem de heftige historier. Skal jeg sige noget om årets nominerede romaner, er det tankevækkende, hvordan de alle sammen – på nær én, nemlig Svend Åge Madsens, er skrevet af 70’er-generationen, og hvordan de alle tager fat på dystre emner – samtidig med at de er yderst læseværdige,” siger Diana Bach.

Kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen, siger:

”P1 er et samlingspunkt for mange læsere. Derfor er det af årets højdepunkter at uddele DR Romanprisen på kanalen. Romanprisen er en af de priser, hvor det er læserne, der vælger vinderen. Tillykke til Maren Uthaug - og til læserne, der har haft så meget god litteratur at vælge imellem,” siger han.

Sidste år var det forfatteren Christina Hesselholdt, der modtog DR Romanprisen for romanen ’Vivian’ om en kvinde, der igennem flere årtier tog over 150.000 fotografier – uden nogen sinde at vise dem til nogen.

DR Romanprisen har været uddelt siden 1999 og blandt de tidligere modtagere er for eksempel Svend Åge Madsen, Erling Jepsen, Hanne Marie Svendsen, Jacob Ejersbo, Kim Leine, Kirsten Thorup og Carsten Jensen.