Nu er Thomas Skovs ungdomsroman udgivet

I løbet af efteråret har DR-vært Thomas Skov rejst rundt i Danmark for at skrive en ungdomsroman sammen med landets unge.

Thomas Skov har i løbet af efteråret rejst rundt i Danmark for at skrive en ungdomsroman sammen med landets unge. Du kan hente ’Tak for kaffe’ som e-bog på dr.dk/bog. (Foto: Illustration: David Ebbesen)

Projektet ‘Skriv med Thomas Skov’, der så dagens lys på Kulturmødet på Mors tilbage i august, har fundet sin afslutning. Lørdag den 12. november på DR Scenen på Bogforum i Bella Center i København offentliggjorde Thomas Skov bogen ‘Tak for kaffe’, der handler om Claus, der sælger kaffe og kokain.

“Målet har været give alle de unge mennesker, der havde lyst til at være med, mulighed for at komme med inputs til en bog. Og den har du foran dig nu. Jeg har ført pennen, men udelukkende på baggrund af de idéer, jeg har fået af de mennesker, jeg mødte på min vej,” skriver Thomas Skov i bogens forord.

Skydevåben og skriveråd

Thomas Skovs skriveturné har taget ham forbi sin gamle folkeskole i Sønder Felding. Samme dag var han i Herning, hvor bogens hovedpersoner Claus, Patrick og Gangster-Cille blev til. Claus og Patrick er brødre og er baseret på et rigtigt brødrepar, ligesom flere dele af handlingen er taget direkte fra de unges virkelighed.

Thomas Skov har lagt vejen forbi en del skoler, efterskoler og gymnasier på sin skriveturné, og har også besøgt en kaserne og været på fantasymesse. På kasernen i Varde lærte Thomas Skov, hvordan det føles at skyde med et skydevåben, og på Herlufsholm Fantasymesse lærte han, at man godt kan have overnaturlige elementer med i en socialrealistisk bog.

Med lyst kommer læring

Thomas Skov mener, at han med projektet ‘Skriv med Thomas Skov’ har fået fat i nogle unge, der ikke før har haft den store interesse for at skrive eller læse. Under sit besøg i Odense var Thomas Skov gæst hos ’Eftermiddagen på P4 Fyn’, hvor han blandt andet sagde følgende:

“Hver gang, jeg har været ude et nyt sted, har jeg spurgt, hvor mange, der har læst en bog frivilligt. Der er selvfølgelig altid nogen, men der er rigtig mange, der ikke har, og siger de aldrig kunne drømme om det. Alligevel har de været vildt engagerede og har virkelig levet sig ind i handlingen og er kommet med mange gode idéer.”

Trine Schloss Pedersen er uddannelseschef og dansklærer på Ørestad Gymnasium, der har haft besøg af Thomas Skov. Hun mener, at mødet har været gavnligt for eleverne, der er blevet klogere på, hvad der giver én lyst til at læse en bog.

“Det, at eleverne er med til at skabe noget, der er så stort og har indflydelse på andre mennesker, skaber et højt engagement, og man lærer som bekendt bedst, når man har lysten til det. Det er levende undervisning, der trækker virkeligheden ind i gymnasiet, og jeg tror eleverne har haft det rigtig sjovt med det,” siger Trine Schloss Pedersen.

Mange kokke

Det er ikke mange bøger, der har så mange medforfattere som ‘Tak for kaffe’. Udover de tusindvis af unge Thomas Skov har mødt på sin skriveturné, har folk på Facebook og Instagram givet efterkritik på de kapitler, der løbende er blevet offentliggjort.

Thomas Skov har også fået kyndig hjælp fra flere af landets forfattere under tilblivelsen af bogen, blandt andet Glenn Ringtved, der har skrevet over 40 ungdomsromaner. Thomas Skov har især ladet sig inspirere af Morten Pape, forfatteren til bogen ‘Planen’, der foregår i Urbanplanen på Amager. Thomas Skov har besøgt Urbanplanen for at få inspiration til at skrive en ungdomsroman, der tager udgangspunkt i et hårdt miljø.

Projektet ‘Skriv med Thomas Skov’ har også kastet en podcast-serie i syv afsnit af sig, hvoraf det syvende og sidste afsnit vil være ‘Tak for kaffe’ som lydbog. De første tre afsnit kan høres nu på dr.dk/podcast.

Bogen kan hentes gratis som e-bog på dr.dk/bog.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk