Nu får ’Detektor’ også en norsk udgave

NRK, der er Norges svar på DR, har til august premiere på ’Detektor’ – lavet efter dansk model.

Fredrik Solvang bliver vært på ’Detektor’ i Norge. (Foto: © NRK, Type 2)

Ordet ’Detektor’ bliver nu snart også et ord, som nordmændene tager i deres mund. I midten af august har norske NRK tv-premiere i bedste sendetid på faktatjek-programmet, og det hele bliver lavet efter DRs koncept.

DR havde premiere på ’Detektor’ i 2011 - først som radioprogram fra 5. januar, og fra den 18. oktober samme år også på TV, hvor Thomas Buch-Andersen var vært fra 2011 til 2016. I dag er det Mette Vibe Utzon, der tjekker tal og fakta på DR2 de fleste torsdagsaftener.

”Den danske udgave af ’Detektor’ er et godt og vældig tydeligt faktatjek-program, som er seriøst, samtidig med at det er legende - og det fascinerer os. Vi mener, at ’Detektor’ består af flere forskellige elementer, som det er let at overføre til Norge,” siger Eva Midttun Leira, der er redaktionschef på ’Detektor’ på NRK.

I Norge bliver programmet sendt på tv-kanalen NRK1 i primetime fra den 16. august, og derfor er det vigtigt, at det bliver et folkeligt program, uddyber Eva Midttun Leira.

Varmer op til valg

Vært i Norge bliver Fredrik Solvang, der har en baggrund som politisk journalist i ’Dagsrevyen’ – Norges svar på TV-Avisen. Han har senest været vært for radioprogrammet ’Dagsnytt 18’, som er et dagligt timelangt aktualitets- og debatprogram på NRK’s P2.

Norge har valg til Stortinget den 11. september, og ’Detektor’ er et valgprojekt for NRK, der bringer fire ’Detektor’-udsendelser som optakt til valget.

”Derfor er det alene politiske udsagn, vi vil tjekke, ligesom vi også kommer til at beskæftige os med politiske myter, og hvad der er rigtigt og forkert,” siger Eva Midttun Leira.

Det er DR Salg, som har afsat ’Detektor’-formatet til norske NRK, og det er første gang, at et andet land skal lave ’Detektor’ i en lokal tv-udgave. Tilbage i 2012 havde Sveriges Radio gang i en radioversion af ’Detektor’.

Det er kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen, der har opfundet ’Detektor’, som han også selv var vært på fra 2011 til 2016. Han er selvsagt glad for, at nordmændene nu også vil faktatjekke efter dansk forbillede.

”Da vi i sin tid startede ’Detektor’ på P1 satte jeg mig fire mål. Detektor skulle også på tv, vi skulle skrive en bog, der kunne inspirere alle nysgerrige, vi skulle lave undervisningsmateriale til skolebørn og studerende - og så skulle vi brede konceptet ud til udlandet. Takket være mange menneskers hårde arbejde gennem mange år, er der nu også bingo på fjerde pind. Det er jeg glad for og stolt af. Jeg håber nordmændene får et godt stortingsvalg,” siger han.

Om ’Detektor’ fortsætter i Norge – også efter stortingsvalget – står endnu uklart.

”Vi håber, at udsendelserne bliver så gode, at NRK ønsker at fortsætte med at producere ’Detektor’,” siger redaktionschef Eva Midttun Leira fra NRK.