Nu fortæller DR ’Historien om Danmark’

Fra 2. april kan hele Danmark se med, når den stort anlagte serie ’Historien om Danmark’ har premiere på DR1. Med Lars Mikkelsen som fortæller, giver DR for første gang i 35 år sit bud på en fælles sammenhængende historie.

Hvor kommer vi fra? Hvad er vores fælles fortid? Og hvordan er vi blevet til dem, vi er? Igennem ti programmer – fem i foråret og fem i efteråret – inviterer DR seerne med på en fælles og fascinerende rejse tilbage til fortiden og ind i samtiden.

Et skatkammer af fortællinger

Vi følger naturens dramatiske forvandling, der har dannet de fysiske rammer om vores land. Vi er med, når vores nation oplever svimlende storhed og totalt forfald, og når konger og dronningers indflydelse sætter deres spor på alliancer og territorier. Vi kommer tættere på fortidens arbejdere, bønder, borgerskab, kvinder og mænd. Vi mærker tidernes skiften, troens vekslen og et moderne samfund tage form.

Sidst DR gav et samlet bud på Danmarks historie var i 1982, hvor seerne kunne følge serien ”Danmarks Historie – fortalt af Erik Kjersgaard”. Siden dengang er der sket store landvindinger i forhold til, hvad man kan sige om fortiden, og hvordan den kan formidles. Men også denne gang er alle sejl sat til for at åbne Danmarkshistorien for hele befolkningen i den bedste sendetid.

- Det er en kerneopgave for DR at skabe sammenhængskraft i Danmark. Kendskab til vores fælles historie og vores kulturs udvikling er med til både at forbinde os på tværs af skel, gøre os bevidste om de udfordringer der før har været og dermed ruste os til beslutningerne om, hvordan fremtiden skal være. ’Historien om Danmark’ er et meget ambitiøst projekt, og jeg håber selvfølgelig, at mange vil se med og få glæde af serien fra første færd, siger kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen.

Serien forløber kronologisk og begynder med afslutningen på den seneste istid og Stenalderen. En periode på tusindvis af år, hvor de første mennesker bosætter sig i landet, og hvor jægerfolkene konstant må tilpasse sig et foranderligt klima og en lunefuld natur. Det er på det tidspunkt, at der ud af de enorme ismasser fødes det landskab, som med tiden bliver det, vi i dag kender som Danmark.

23.000 år på ti timer

Danmarkshistorien er åben for fortolkning. Hvad der præcis skete dengang og nu er baseret på tolkninger af de kilder og spor, der bliver efterladt. Men ved at bringe udvalgte og centrale begivenheder til live, er det DRs håb, at historien igen bliver levende og genstand for nye spørgsmål, undren og debat.

- Når man formidler mere end 23.000 års danmarkshistorie på ti timer, kan man ikke få alle detaljer eller begivenheder med. Det har været væsentligt for os at fokusere på de strømninger, mennesker og begivenheder, der i højeste grad har været med til at forme, hvem vi er blevet til i dag. Samtidig har det været vigtigt for os at bringe historien til live, så moderne mennesker har en chance for at leve sig bare lidt ind i, hvordan vores forfædre har levet, tænkt og følt. Det betyder, at vi sommetider dvæler ved visse personer og folder nogle af de vigtigste og mest skelsættende begivenheder ud om vores land, mens vi andre gange kun skraber lidt i overfladen, fortæller Tine Smedegaard Andersen og fortsætter:

- Det er vores ambition med ’Historien om Danmark’ at skabe interesse for vores fælles historie og give så mange som muligt lyst til at grave sig dybere ned i stoffet – enten ved selv at søge viden eller ved at gøre brug af nogle af de mange andre historietilbud, der er på DRs kanaler i 2017.

Du er en del af historien

Tv-serien er en del af en stor samlet satsning på Danmarkshistorien i DR i 2017, hvor både børn og voksne kommer til at mærke det historiske vingesus. På radio, på nettet og mange steder rundt omkring i Danmark, vil det bugne af tilbud, der involverer dem, det hele handler om – nemlig befolkningen.

Se hvordan DR dækker Danmarks historie i 2017 her.

Perioder i serien ’Historien om Danmark’

Første sæson begynder den 2. april med de allerførste mennesker og går frem til Reformationen med følgende tidsperioder:

1.afsnit: ca. 21.000 f.v.t. – 1700 f.v.t. 2. afsnit: 1700 f.v.t. – 750 3. afsnit: 750-1050 4. afsnit: 1050-1340 5. afsnit: 1350 – 1536

Anden sæson forventes at begynde den 20. august med Reformationen og går frem til cirka år 2000 med følgende omtrentlige tidsperioder:

6. afsnit: 1536-1660 7. afsnit: 1660 – cirka 1800 8. afsnit: cirka 1800 – cirka 1900 9. afsnit: cirka 1900 – 1950 10. afsnit: cirka 1950 – 2000