Nu kan blinde også få noget ud af ’Matador’ på dvd

Torsdag udgiver DR og Nordisk Film den nyrestaurerede udgave af ’Matador’ på dvd og bluray. For første gang udkommer serien nu også her med synstolkning, så dårligt seende kan følge med i Korsbæk.

Gitte Graa, Hans Christian Varnæs og Agnes kan nu alle ses med synstolkning, når ‘Matador’ bliver udgivet igen-igen på dvd. Denne gang i den restaurerede udgave. (Foto: © Framegrab, Type 1)

Hr. Schwann, Maude, grisehandleren og Fede er, som de altid har været, når DR og Nordisk Film Distribution atter udgiver Lise Nørgaards elskede serie ’Matador’ torsdag den 26. oktober i dvd- og bluray-bokse.

Men selv om den uopslidelige serie om livet i Korsbæk har været udgivet mange gange før i sin snart 39-årige levetid, er der dog nyheder denne gang. For eksempel er det første gang, at serien udkommer i den nyrestaurerede udgave, som har været sendt på DR1 i år, og som fortsætter på kanalen i 2018. Derudover er det første gang, at blinde og svagsynede kan få det fulde ud af ’Matador’. For første gang udkommer serien nemlig med synstolkning på dvd og bluray.

DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk glæder sig over, at serien nu bliver tilgængelig på den måde – også så dårligt seende kan sætte ’Matador’ på, når og hvor de vil:

”Vi har fået rigtig mange henvendelser fra blinde ’Matador’-elskere, som har villet sikre sig, at den nye boks også rummede synstolkningen. Så jeg ved, at mange glæder sig. Det er Dorthe Mikkelsen Hansen, der synstolker ’Matador’, og hun har knoklet hele sommeren med manuskript og indtaling for at sikre, at samtlige afsnit var klar, når boksen skulle produceres,” siger Heidi Sivebæk.

Selv om serien allerede er udkommet flere gange på både videokassetter og dvd, fornemmer marketing-ansvarlig Jesper Helmuth fra Nordisk Film Distribution, at der er pæn interesse for udgivelsen på forhånd:

”Jeg har forhørt mig lidt omkring, og en udbyder som CDON.com melder for eksempel om flere forhåndsordrer end normalt. Samtidig planlægger en stor dansk varehuskæde et ’Matador’-tema i sine butikker i uge 49, så der er bestemt interesse for den nye udgivelse. Det bliver nok flest bluray-versioner, der bliver solgt, da de har den fulde HD-kvalitet,” tror Jesper Helmuth.

4,7 millioner discs er solgt

’Matador’ er ubestridt den bedst sælgende tv-serie til dato i Danmark. Korsbæk-dramaet er både udgivet som single-discs og som bokssæt i flere varianter, og samlet set er der, ifølge DR Salg, til dato solgt flere end 4.700.000 ’Matador’-dvd-discs i normalt dansk detailsalg. Det svarer til over 400.000 bokse.

Inden dvd’ens tid havde over en million danskere investeret i serien på videobånd (VHS), ligesom serien tidligere også er blevet solgt i samarbejde med Aller-koncernens ugeblade.

Udover det danske salg har ’Matador’ også solgt godt i Sverige og Norge, hvor serien dels er solgt på dvd i detailhandlen, men også er blevet afsat i samarbejder med Aftonbladet og Expressen.

På DR1 vender serien tilbage i foråret 2018 med seks afsnit, mens de sidste seks afsnit vises i efteråret til næste år.