Nu kan du cykle på Povl Kjøllers Allé: Børneværter fra DR får gader opkaldt efter sig

Povl Kjøller, Trille, Ingrid Skovgaard og Jørgen Clevin er blandt de DR-koryfæer, som nu får gader og veje opkaldt efter sig i Aarhus Kommune.

  • Fremover kan du køre på Povl Kjøllers Allé. Han blev ikke mindst kendt for ’Kaj og Andrea’-udsendelserne. Foto: DR Arkiv
  • Fingernemme Jørgen Clevin, der ville være fyldt 100 år i april, får nu en Jørgen Clevins Gade i Aarhus Kommune. Foto: DR Arkiv.
  • Trille husker mange ikke mindst fra ’Legestue’. Nu kommer der en Trille Nielsens Gade. Her ses hun sammen med Klaver-Kalorius. Foto: DR Arkiv.
  • Ingrid Skovgaard fra ’Ingrid og Lillebror’-programmerne får nu egen gade i Lisbjerg. Foto: DR Arkiv.
  • Thomas Winding lavede en lang række programmer for B&U-afdelingen i DR gennem flere årtier. Nu får han en gade opkaldt efter sig. Foto: DR Arkiv.
  • Jess Ingerslev (th.) blev ikke mindst kendt for ’Fy fy skamme’-sangen i DR’s børneudsendelser ’Nu er det ikke sjovt længere’. Nu får han også egen gade i Lisbjerg. (Foto: Anne Grethe-Svendsen)
  • Jesper Klein lavede også masser af børnefjernsyn for DR gennem årene. Nu kommer der en Jesper Kleins Gade i Aarhus Kommune. (Foto: Hans Andersen)
1 / 7

Fremover bliver det muligt at synge ’Jeg er så glad for min cykel’ på vej ned ad Povl Kjøllers Allé eller mulighed for at sidde og klippe-klistre på Jørgen Clevins Gade.

I samarbejde med aarhusianerne og byens kulturmiljø har Aarhus Kommune netop besluttet, at en række gader og alleer i Lisbjerg nord for Aarhus skal opkaldes efter 11 børnekulturpersonligheder. Over halvdelen af dem er nogle, som mange kender og husker fra DR’s børneprogrammer gennem tiden.

Ingrid Skovgaard Gade er for eksempel opkaldt efter ’Ingrid og Lillebror’-værten, ligesom mange nok vil mindes timerne foran ’Legestue’ på skærmen, når de kører ned ad Trille Nielsens Gade.

'Fy fy skamme skamme'

Thomas Windings Gade, Jess Ingerslevs Gade og Jesper Kleins Gade er bogstaveligt talt også på vej. Førstnævnte var for eksempel en af idémagerne bag ’Bamse og Kylling’, ’Super Carla’ og ’Se Hundested og gø’, mens Jess Ingerslev i DR-regi for eksempel gjorde sangen ’Fy fy skamme skamme’ udødelig i programmerne ’Nu er det ikke sjovt længere’ i 1980’erne.

Jesper Klein kunne ses som en lang række figurer gennem årene – både som ’Tryksen’ i DR’s julekalender ’Avisen’ og den navnkundige ’Fru Fejbak’, ligesom han var instruktør eller skrev manuskript til flere af DR’s julekalendere i 1970’erne.

Kvarter for børnefamilier

Det er gaderne i et nyt boligområde omkring Lisbjerg Skole, som nu bliver opkaldt efter nogle af dem, mange har set på billedkommoden i barndommen.

- Vi har nok tofter og vænger uden nogen særlig identitet i Aarhus. Vi skal hellere fremhæve det særlige i vores lokalsamfund. I den her del af Lisbjerg får vi en bydel, som bliver ideel for børnefamilier - derfor er jeg også rigtig godt tilfreds med de 11 nye vejnavne, som virkelig understreger områdets identitet, siger rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek. Simsek (V).

Stærkt dansk børnetilbud

Morten Skov Hansen, der er chef for DR Ramasjang og DR Ultra glæder sig over, at DR’s børnefjernsyn nu også sætter sig varige spor i gadebilledet.

- Dansk børnekultur er og kan noget helt særligt. Det er en fælles reference på tværs af generationer – sange, som vi alle kan synge på, figurer, som vi alle elsker og historier, som vi alle kender. At DR’s bidrag anerkendes på denne måde, er vi superglade over og stolte af. For det vidner om, hvor vigtig et stærkt dansk børnetilbud er, siger han.

Det er to år siden, at Aarhus Kommune bad befolkningen om hjælp til at finde gode navne, og pudsigt nok får Jørgen Clevin sin gade nærmest samtidig med 100-års-dagen for hans fødsel den 24. april 1920.

Børnekulturtemaet og de nye vejnavne vil Aarhus Kommune markere ved et arrangement i samarbejde med Lisbjerg Skole, når corona-situationen igen tillader det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter