Nu kan du også få underteksterne på DR K læst op

Fremover kan man stille ind på DR K Syn og få hjælp til underteksterne.

’Filmselskabet’ med Maria Månson på DR K er af programmerne, som fremover kan ses med oplæste undertekster. (Foto: Framegrab © Type 2)

Det er en kanal, som allerede er stærkt efterspurgt, som DR nu har lanceret. DR har netop haft premiere på DR K Syn, som er en slags tvillingekanal til DR K, men i modsat til moderkanalen kan man her får underteksterne læst op, når de er på skærmen.

I forvejen eksisterer DR1 Syn, DR2 Syn og DR3 Syn, men af forskellige og også ret tekniske grunde har der hidtil ikke været mulighed for også at have plads til DR K Syn – men det er der altså nu.

”Mange mennesker med et dårligt syn eller læsevanskeligheder har problemer, når der er undertekster på tv-skærmen. På det ekstra lydspor kan man høre, hvad der står på underteksterne – uanset om der bliver talt fransk, engelsk, kinesisk eller swahili,” forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk.

Hun tilføjer, at ønsket om at få underteksterne på DR K læst højt, har stået langt oppe på ønskelisten hos den omtrent halve million danskere, der har svært ved at se eller svært ved at læse i det tempo, som undertekster kommer i.

”Det er ikke en hemmelighed, at DR K har en overvægt af seere, der er i målgruppen for oplæste undertekster. Og med den nye kanal får flere altså mulighed for at følge med i for eksempel historieprogrammer, dokumentarer og film, som DR K sender,” forklarer Heidi Sivebæk.

Syntetisk herrestemme læser op

Det er ikke en mand eller kvinde i DR, der i den grad får fast arbejde med oplæsningen på DR K Syn. Teksterne bliver læst op af en syntetisk herrestemme, der dybest set er genereret af et computerprogram – og det er derfor den samme stemme, der læser op hele tiden.

”Med lanceringen af DR K Syn dækker vi nu stort set så bredt, som vi kan med dette tilbud. Der vil fortsat være nogle enkelte programmer på DR Ultra, som ikke er dækket ind, men her arbejder vi på at finde en webløsning,” forklarer Heidi Sivebæk.

Det er forskelligt, hvilket kanalnummer DR K Syn har. Det afhænger af, om man modtager tv via antenne eller kabel-tv. På kabel-tv vil DR K Syn typisk ligge på en af de sidste tv-kanaler, og kniber det med at finde den, kan udbyderen formentlig hjælpe. Modtager man sit signal via Stofa, kan man benytte sig af tilbuddet nu, mens YouSee følger efter i det nye år.

På antenne-tv skal tv-modtageren måske sættes til at søge efter nye kanaler, hvis DR K Syn ikke umiddelbart kommer frem.

DR K Syn vil i de første måneder alene være tilgængelig på tv, men i løbet af 2018 vil man også kunne få underteksterne læst op, når man ser programmerne on demand via dr.dk/tv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk