Nu kan udstilling om DR-julekalendere ses digitalt i stedet

Udstillingen i Hillerød om DR’s julekalendere gennem tiden måtte i december lukke på grund af coronarestriktionerne. Nu er den blevet gjort virtuel, så hele landet kan se med i den kommende tid.

Dukkerne fra Kikkebakkeboligby i 1970’erne er også udstillet i Hillerød – og med i den virtuelle udstilling. Foto: Frederiksborg Slot.

’Julen varer lige til påske’, lyder det i en gammel julesang – og lidt er der om snakken. Nu får alle i hvert fald mulighed for at jule lidt længere, end det oprindeligt var planen med udstillingen ’Gensyn med DR’s julekalendere’.

Den 28. november 2020 åbnede DR og Frederiksborg Slot i Hillerød i fællesskab en udstilling, der fortæller historien om næsten 60 års DR-julekalendere. Samtidig blev kostumer og velkendte rekvisitter fra en række af DR’s julekalendere vist i forskellige stuer og rum på Frederiksborg Slot. Her kan man for eksempel se kostumer fra ’Jul på slottet’, se dukker fra ’Vinterbyøster’ og ’Kikkebakkeboligby’, se rekvisitter fra ’Bamses Julerejse’ og meget, meget andet.

På grund af coronarestriktionerne i december måtte udstillingen imidlertid lukke ret hurtigt igen, og hvornår den præcis kan åbne på ny, står lige nu uafklaret. Foreløbigt gælder restriktionerne til den 18. januar.

Bamse er blandt andet udstillet på Frederiksborg Slot, men lige nu kan ingen se ham. Derfor er der nu lavet en virtuel udstilling. Foto: Frederiksborg Slot.

Virtuel udgave for alle

Derfor har Frederiksborg Slot i samarbejde med DR gjort det muligt at se udstillingen virtuelt. På den facon kan alle – også alle, der ikke lige havde mulighed for at komme til Hillerød eller nåede det, ligeledes se den og få historien om de populære kalendere.

Udstillingen indeholder også en masse om de nyere DR-julekalendere som ’Julefeber’ fra 2020, ’Absalons Hemmelighed’, ’Pagten’, ’Theo og den magiske talisman’ og mange andre.

Den digitale udstilling giver et indtryk af de kostumer og rekvisitter, der indgår i juleudstillingen på Frederiksborg. Udstillingen er fotograferet med en særlig højtopløselig 360-grader panoramateknik, der gør det muligt med mus og piletaster at flytte sig rundt i udstillingen, som på museet er blevet forlænget, så den kan ses til den 28. februar, hvis altså museet får lov til at åbne igen inden da.

Kan se videoer og zoome

I den virtuelle udgave kan man klikke på billedtekster, lytte til de videoer, der indgår i udstillingen og zoome ind på detaljerne. Den digitale udstilling kan være et plaster på såret for dem, der havde planlagt at besøge museet i julen og en øjenåbner for DR’s julekalenderunivers på Frederiksborg Slot for andre.

- Det er altid dejligt med innovative og fleksible samarbejdspartnere, som tilpasser sig omstændighederne og gør det muligt med en virtuel udstilling, når nu kulturinstitutioner og mange andre skulle lukke ned midt i juletiden. I DR er vi glade for, at udstillingen forlænges, og at den nu er gjort digital, så danskerne har muligheden for at sidde hjemme og gå på opdagelse i DR’s mange elskede julekalendere gennem tiden, siger seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

Hun tilføjer, at ’Julefeber’ blev taget godt imod på skærmen, og at ’julen jo varer lige til påske’.

- Så måske sidder der også nogen, som gerne vil dykke ned i både nye og gamle julekalendere her i starten af det nye år, siger hun.

Den virtuelle udstilling kan ses her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter