Nu kommer der også et Eurovision for kor

DR og Danmark er med i konkurrencen, når der i juli skal dystes om, hvem der bliver ’Eurovision Choir of The Year’. Akademisk Kor Århus kommer til at forsvare de danske farver.

Akademisk Kor Århus repræsenterer Danmark ved Eurovision Choir of The Year i Riga i Letland den 22. juli i år. (Foto: Per Rasmussen © Type 2)

Danmark og DR er med i konkurrencen, når det europæiske tv-samarbejde EBU til juli lancerer en ny sangdyst: Eurovision Choir of the Year. Den nye sangkonkurrence er i familie med det netop overståede Eurovision Song Contest, men her er det Europas bedste amatørkor, der skal konkurrere om titlen om at blive årets bedste Eurovision-kor.

Showet bliver sendt direkte på DR K den 22. juli klokken 20.00. Udover Danmark deltager Østrig, Belgien, Estland, Tyskland, Letland, Slovenien, Ungarn og Wales i det to timer lange program, som EBU arrangerer i fællesskab med blandt andre Interkultur, der er vant til at afvikle korkonkurrencer over hele verden.

LTV, der er Letlands svar på DR, og som tilbage i 2003 også stod for at afvikle Eurovision Song Contest i Riga, producerer showet, som bliver sendt til tv-kanalerne i de lande, der medvirker, samt streamet til hele verden.

Kor fra Aarhus repræsenterer Danmark

Det bliver Akademisk Kor Århus, der skal forsvare de danske farver i Riga Arena, hvor der er plads til 8.000 tilskuere. Koret består af 30 sangere i alderen 20-35 år – mange med tilknytning til musiklivet omkring Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Akademisk Kor Århus med Ole Faurschou som dirigent er ikke uvant med at synge internationalt. Koret har de senere år blandt andet turneret i Canada, Ungarn, Kina, Tyskland, Spanien, Østrig, Skandinavien, USA, England og Italien. Faktisk er koret heller ikke uvant med at vinde korkonkurrencer, da Aarhus-sangerne i 2015 sikrede sig sejren i konkurrencen ’Musica Sacra a Roma’ i Rom.

”I et år, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad, er det næsten oplagt, at det bliver et af landets førende amatørkor fra Aarhus, som kommer til at repræsentere Danmark i ’Eurovision Choir of The Year’,” siger Søren Therkelsen fra DR Kultur, som er DRs projektleder på den nye, europæiske kordyst.

Han tilføjer:

DR er gået med i ’Eurovision Choir of the Year’, fordi der er så mange, der finder glæde ved at synge sammen. Vi håber, at kordysten både kan være med til at sætte danske kor på landkortet i resten af Europa, og at konkurrenceshowet på DR K kan være med til at inspirere korsangere over hele Danmark, fordi de får indblik i, hvordan andre europæiske kor synger og agerer,” siger Søren Therkelsen.

Bestyrelsesformanden for Akademisk Kor Århus, Louise Brinch Seidelin, glæder sig til, at koret skal repræsentere Danmark i ’Eurovision Choir of the Year’.

”Vi er enormt stolte over at være blevet valgt til at skulle repræsentere Danmark. Vi glæder os meget til dysten og til at møde korene fra de andre lande. Det er ni meget forskellige kor, og jeg er sikker på, det bliver vildt inspirerende, for der er aldrig to kor, der er ens,” siger hun.

Louise Brinch Seidelin er også spændt på at skulle direkte på skærmen foran seere over hele Europa.

”Det er nyt for alle, og ingen har prøvet det før, så det bliver utvivlsomt en stor oplevelse,” siger hun.

Hør Akademisk Kor Århus synge ’Den blå anemone’:

Lange traditioner for korsang

Kanalredaktøren for DR K Flemming Hedegaard ser frem til at kunne byde seerne på masser af korsang.

”Korsang har så mange værdier, og interessen for at synge i fællesskab er nærmest vokset og vokset de senere år. DR har lange traditioner for korsang helt tilbage til 1930’erne, hvor DR Pigekoret og DR Koncertkoret blev etableret, og vi viser det dagligt, når DR K præsenterer ’Dagens Sang’. Med det nye ’Eurovision Choir of the Year’ bliver der mulighed for at folde korsangen endnu mere ud, og det glæder vi os til,” siger han.

Hvert kor får højst seks minutter til deres optræden, og hvem, der ender med at kunne kalde sig ’Eurovision Choir of The Year’ bliver afgjort af en jury, der blandt andet består af den lettiske mezzosopran Elina Garanca, der er kendt fra mange internationale operascener, og den engelske komponist, dirigent og producer John Rutter, som har arbejdet med kormusik i mange år og blandt andet har grundlagt Cambridge Singers.

Der er endnu ikke taget stilling til, om ’Eurovision Choir of The Year’ skal holdes hvert år. Det tager EBU stilling til efter sommerens korkonkurrence, ligesom DR beslutter, om Danmark i så fald også skal være med fremover.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter