Nu vil Martin Breum sætte rigsfællesskabetdagsordenen

Ugens aktuelle navn: 'Deadline'-vært forlader DR efter ”16 fænomenale år” for at arbejde med egne projekter.

Fotograf Kenneth Sorento og Martin Breum (til højre) på isen undervejs mod Nordpolen i august 2012. (Foto: Privatfoto)

”Det er på mange måder sindssygt at sige farvel til det bedste journalistjob i Danmark, men alt godt har en ende.”

Sådan siger journalist Martin Breum, der stopper i DR med udgangen af april. Han har de seneste 11 år været en fast bestanddel af 'Deadline'-redaktionen afbrudt af orlover, hvor han blandt andet har besøgt og rapporteret fra Nordpolen, Grønland og Antarktis. I 2013 blev det til tre TV-dokumentarer om udviklingen i Arktis - alle vist på DR2 og på NRK i Norge.

Vi skal kende den nyere historie

Martin Breum er nu i gang med at skrive en bog og rejse penge til en dokumentarserie til DR om rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne.

”Hvis vi skal have en ordentlig samtale om fællesskabets fremtid, er det nødvendigt, at vi kender den nyere historie – og dramaerne,” siger han om projektet, der udover seks halvtimes dokumentarprogrammer også bliver til et undervisningsmateriale til gymnasiet.

Interessen for de arktiske egne går tilbage til et par teenageår i Maniitsoq i Vestgrønland – tidligere kendt som Sukkertoppen, men i dag handler det om global storpolitik, olie og magt:

”Jeg har ikke kunnet slippe det, og det har optaget mere og mere af min tid. I dag fylder det mere, end der er plads til oven i et vagtskema på 'Deadline', så nu tager jeg springet,” siger Martin Breum, der også vil genoptage sit arbejde med medieprojekter i Kina og andre lande.

Fagbogprisen 2013

Martin Breum fik i 2013 Dansk Forfatterforenings fagbogspris for ’Når isen forsvinder – Danmark som stormagt i Arktis, Grønlands rigdomme og kampen om Nordpolen’, som udkom første gang i 2011 på Gyldendal, og igen i marts 2013 i en stærkt opdateret udgave. En opdatering, der fandt under en syv ugers rejse til Nordpolen i 2012.

Han har allerede haft sin sidste vagt på Deadline, og forleden sagde Martin Breum farvel til kollegerne på 'Deadline'-redaktionen.

”Jeg elsker DR, og 'Deadline' er Danmarks vigtigste TV-program med en meget stærk redaktion og et uovertruffent journalistiske niveau,” siger han.

Fakta

  • Martin Breum, 55 år, er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 1982.

  • Efter flere år som freelancer, var han i 1986 med til at grundlægge månedsmagasinet Press.

  • Efter fem år som korrespondent i Afrika for Dagbladet Information og Norsk Telegrambyrå, kom han i 1995 til DR - først som politisk reporter for TV-Avisen.

  • Fra 2001-2003 var Martin Breum vicedirektør i International Media Support, inden han i august 2003 vendte tilbage til DR for at blive vært på 'Deadline' og siden hen også 'DR2 Udland'.

  • I 2009 ledede Martin Breum det første danske tv-hold på Antarktis, inden han i 2009-2011 havde orlov fra DR til blandt andet at skrive en bog.

  • Siden 2011 har han igen været fast vært på 'Deadline'.

FacebookTwitter