Ny bog går bag om ’Borgen’

Producenten for DRs dramaserie ’Borgen’, Camilla Hammerich, har skrevet en bog om serien, der både indeholder faglige og personlige overvejelser om, hvordan og hvorfor serien blev så stor en succes.

Camilla Hammerich var producent på 'Borgen'. Nu har hun skrevet en bog om arbejdet med serien. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

"Hvad er hemmeligheden bag de danske tv-seriers succes?"

Det er et spørgsmål, som producent Camilla Hammerich har mødt rigtig mange gange igennem de seneste år fra udenlandske kolleger og især udenlandske journalister, som har været forundrede over at en række tv-serier indspillet i et land på størrelse med en forstad til New York og med et komplet umuligt sprog har kunnet sælges til udsendelse i 70 lande. Og et spørgsmål, som hun prøver at besvare med bogen ’Bag om Borgen – hvordan en tv-serie om dansk politik erobrede verden’, der netop er udkommet på Camilla Hammerichs eget forlag, 3 Døtre.

Camilla Hammerich var producent for ’Borgen’ og kom til at bruge sammenlagt seks år af sit liv i det univers - fra hun begyndte planlægningen sammen med seriens hovedforfatter Adam Price, og til hun gik i hi i halvandet år for at gøre status over oplevelsen og skrive bogen.

En slags terapi

"Skriveprocessen har nærmest været en slags terapi, for jeg var ret brugt, da vi sluttede serien. Så jeg trak mig tilbage og har forsøgt at dissekere de processer, der ligger til grund for arbejdet. Min konklusion er, at der nok er en slags "dansk metode" som ligger til grund for et vellykket resultat," fortæller hun.

For det er DRs vilkår som public service-virksomhed, at man er forpligtet til at underholde og oplyse på én gang, der sætter rammerne. Fiktionen må ikke være hjernedødt tidsfordriv.

"Det er svært at få grønt lys til en produktion. Man må virkelig kæmpe for det. Men når man først har fået det, er der relativ få beslutningstagere, hvilket letter arbejdet rigtig meget," siger hun.

Bag om Borgen - Hvordan en tv-serie om dansk politik erobrede verden. (Foto: Forside fra bogen)

I bogen, der er skrevet i en underholdende nutidsform og meget lige-ud-ad-landevejen, beskriver Camilla Hammerich, hvordan ideen til serien kom fra Adam Price, som hun kendte og havde samarbejdet med hos TV 2. Og den blev så vel modtaget af DRs daværende dramachef Ingolf Gabold, der på dette tidspunkt oplevede stor succes med ’Forbrydelsen’, fordi den indeholdt "den dobbelt historie", der dels inkluderer et godt fortalt plot – og dels har det etiske og sociale perspektiv:

"Adam vil gerne gøre politik sexet og interessant for almindelige mennesker. Serien skal være en hyldest til demokratiet. På underholdende vis skal historien synliggøre de politiske beslutningsprocesser i vores samfund. Det er præcis sådan noget, man skal sige til dramachefen."

Magtgale og racistiske

Til gengæld var begejstringen blandt nogle af landets politikere til at overskue. Da tv-holdet søgte om tilladelse til at filme på Christiansborg, foranledigede det Dansk Folkepartis Søren Espersen, der på dette tidspunkt var næstformand for Folketingets præsidium, til at skrive en kronik i Politiken om, hvordan han var overbevist om, at den nye serie ville skildre de venstreorienterede politikere som stædige og ærlige, mens de højreorienterede ville være magtgale og racistiske.

"I Borgens produktionslokaler synes vi, polemikken er ganske underholdende. Men vi får skærpet vores bevidsthed om den balancegang, vi skal og må gennemføre. Politik er dramatisk og sætter følelser i kog. Netop derfor har vi valgt emnet, og vi, der vil lave politisk fiktion, må stå til regnskab hele vejen," skriver Camilla Hammerich.

Der er over 300 siders indsigt og smukke billeder i bogen, der koster 299 kroner. Hvis alle de udenlandske journalister og tv-produceres spørgsmål skal besvares, må man forudsætte, at bogen skal oversættes.

Facebook
Twitter