Ny chefdirigent starter før planlagt

Fabio Luisi, der efter planen skulle begynde som chefdirigent for DR Symfoniorkestret i 2017, tiltræder nu 1. september.

DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Det var med ikke så lidt stolthed og frydefuld forventning, at DR Symfoniorkestret for snart to år siden kunne annoncere den internationale stjernedirigent Fabio Luisi som kommende chefdirigent fra 2017.

For alle involverede har det været svært at vente, men nu er tiden omsider kommet – endda tidligere end først planlagt. For alerede når koncertsæsonen går i gang den 1. september i år, er det med Luisi på podiet og også formelt i rollen som chefdirigent.

Kim Bohr, der er chef for DRs kor og orkestre, glæder sig over den nye situation og siger:

“Luisi er dedikeret – enormt fokuseret. Samtidig kommer han med en kæmpe erfaring som dirigent fra verdens største scener. Han er på topniveau og går 100 procent ind i musikken, hvor han kan gøre en forskel; det elsker orkestret.”

Den italienske maestro er eftertragtet hos orkestre verden over og er kendt for sin dedikation til musikken og sit dybe engagement i musikkens stadige indflydelse i vores samfund; hvilket også har udmøntet sig i positioner som chefdirigent for Zürich Operaen og kommende chefdirigent for Firenze Operaen, chef for Maggio Musicale Fiorentino og juryformand for Paganini Konkurrencen samt regelmæssigt pædagogisk arbejde.

Er Mahler-afhængig

Luisis kernerepertoire er de symfoniske værker fra wienerklassikken op til det 20.århundrede, og når DR Symfoniorkestrets sæson skydes i gang, er det med en af favoritterne på programmet: Mahler, som er hovednavnet sæsonen igennem. Den 1. september gælder det Mahlers symfoni nr. 9 – hans sidste fuldførte symfoni, som både er et visionært mastodontværk og en gribende afsked med livet.

”Jeg er Mahler-afhængig og har dyrket hans musik, siden jeg var barn. Den rummer så meget liv. Mahler kredser om fortiden, familien, religiøse aspekter – og også meget om døden. Der er en utrolig fortættethed i hans værker. Jeg glæder mig til at opføre hans store Symfoni nr. 9 dette efterår,” siger Fabio Luisi.

Det stærke forhold mellem DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi, som hver gang forplanter sig til publikum, har begge parter givet flere prøver på i den forgangne sæson - ikke mindst med Nielsens symfoni nr. 2 og nr. 6, som henholdsvis åbnede og lukkede sæsonen.

Nu hvor Fabio Luisi tiltræder som chefdirigent, styrkes forholdet yderligere. Med et langsigtet samarbejde vil han for alvor kunne udfordre musikerne og forløse orkestrets fulde potentiale. Han vil kunne løfte musikerne op på eliteniveau og gøre DR Symfoniorkestret endnu mere synligt både i DR Koncerthuset og internationalt, mener orkestrets chef.

Facebook
Twitter