Ny dokumentarserie på DR1: På ubestemt tid

24. august kl. 20.45 på DR1: DR har unikt fået lov til at følge livet på et retspsykiatrisk hospital, hvor nogle af landets farligste patienter er indlagt.

For tre år siden stod Per bag et brutalt overfald på tre kvinder, hvorefter han modtog en anbringelsesdom. Per har været spærret inde næsten halvdelen af sit liv. I 23 år har han været en del af det retspsykiatriske system og er i dag indlagt på lukket afdeling på hospitalet, Retspsykiatri Syddanmark i Middelfart.

Lige nu vurderer lægerne, at han næsten er færdigbehandlet. Spørgsmålet er bare, hvornår de tør trykke på den grønne knap og sende ham tilbage i samfundet. For tilbage skal han helst, da det er et erklæret mål, at alle patienter skal ud igen - også dem, der har dom på ubestemt tid. Unik adgang til dagligdagen

'På ubestemt tid' er to programmer, som er blevet til, efter DR igennem otte måneder har fået unik adgang til livet på et retspsykiatrisk hospital i Middelfart. Udsendelserne giver for første gang et ufiltreret indblik i dilemmaerne og lægernes arbejde, hvor et fejlskøn kan have fatale konsekvenser.

Serien kommer helt tæt på patienterne og deres kamp for at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod. Uden for murene venter ofre, som helst ser nøglen smidt helt væk. Men også patienternes pårørende, der venter i delt håb og ængstelse.   Med programserien ønsker DR at løfte taget af og give et indblik i en normalt lukket del af vores samfund, både i dagligdagen og i behandlingen, på et retspsykiatrisk hospital. Patienter og pårørende fortæller deres historier i håbet om at bryde tabuer og uvidenhed.

Baggrund

Omkring 4000 danskere er lige nu dømt til behandling, fordi de var sindssyge i gerningsøjeblikket. Antallet af sindssyge kriminelle er de seneste ti år tredoblet, og det skaber en stadig større udfordring for det retspsykiatriske system.

Den forrige regering afsatte sidste år både ekstra skattekroner og et kommissorium af eksperter, der skal finde årsagen til den massive stigning og undersøge relevante indsatser for patientgruppen. Dette arbejde ventes fremlagt sidst på sommeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk