Ny DR-dramaserie er en fiktiv fortælling om en virkelig by

Selvom byen Ebberup findes i virkeligheden, er DR’s kommende dramaserie ’Fred til lands’ ikke et portræt af provinsen. Det er en fiktiv fortælling om at blive kørt helt ud til fornuftens kant, mener manuskriptforfatterne.

Christian Torpe og Marie Østerbye er hovedforfattere på den kommende DR-dramaserie ’Fred til lands’. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Til efteråret er DR klar med en ny dramaserie. ’Fred til lands’ er navnet på thrillerdramaet, som udspiller sig i en fiktiv udgave af den vestfynske by Ebberup.

I serien følger man en række borgere i den lille by i Assens Kommune. Året forinden er en ung dreng fra byen blevet slået ihjel, og de fleste indbyggere er overbevist om, at det er den lokale plageånd Mike, som står bag drabet.

Indtil nu er han sluppet ustraffet fra det. Men i kulissen går fem indbyggere sammen for at planlægge det perfekte mord. Et mord, der skal fordrive ondskaben fra byen én gang for alle.

Fyn som filmstudie

’Fred til lands’ er blandt andet blevet til med økonomisk hjælp fra FilmFyn. Derfor besluttede holdet bag serien også, at alle scener skulle optages på Fyn. Faktisk er hele serien optaget i forskellige byer i Assens Kommune.

Men selvom Ebberup er omdrejningspunktet, består byen i dramaserien i virkeligheden af flere forskellige småbyer i området. Det har nemlig været vigtigt for holdet, at ’Fred til lands’ ikke blev opfattet som socialrealisme, men som en fiktionsserie.

- Vi ville ikke lave et distanceret portræt af Ebberup eller provinsen. Vi ville lave en fiktiv fortælling om et mikrokosmos, man ikke kan slippe væk fra. Det skulle være en lille by, hvor man ikke kan undgå at rende ind i folk, man kender, siger Christian Torpe, der er en af de to hovedforfattere på ’Fred til lands’.

Svært at ramme indenfor skiven

Christian Torpe har sammen med Marie Østerbye taget udfordringen op og forsøgt at rykke grænserne for, hvad DR’s drama kan. For det er en svær disciplin at ramme indenfor dramaskiven i et mediehus som DR.

- Det er nok noget af det mest grænseoverskridende, som DR har lavet. Det er svært at lave en DR-version af en thriller. For hvordan laver man det til public service? spørger Christian Torpe retorisk, inden Marie Østerbye følger op:

- Vi har spændt buen så meget, vi kunne. Karaktererne skal så langt ud, som vi kan tillade os, uden at det bliver utroværdigt. Og det er en hårfin balance, siger hun.

Forfatterduoen har blandt andet prøvet at ”spænde buen” ved at undersøge, hvad der kan få folk helt ud i torvene.

- Hvad kan være motivationen for at slå et menneske ihjel? At beskytte sin familie, eller at hævne mordet på sin søn? Serien undersøger en række forskellige motiver, der kan drive folk mod kanten, siger Marie Østerbye.

På rollelisten for dramaserien er navne som Dar Salim, Lene Maria Christensen, Anders Juul, Marijana Jankovic og Morten Hee Andersen. Sidstnævnte kan mange nok huske som August i ’Herrens Veje’.

Der er endnu ikke sat dato på premieredagen.

Facebook
Twitter