Ny fiktions- og udviklingschef i DR

DR samler nu al fiktion under et. Samtidig sættes der ekstra tryk på udviklingen af fiktionsindholdet i forhold til den digitale udvikling. Det skal Henriette Marienlund, nu stå i spidsen for.

Henriette Marienlund bliver fiktions- og udviklingschef. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Som led i den omfattende plan for digital udvikling, som DR netop har præsenteret, vil DR udvikle al indhold til at kunne fungere digitalt. Det gælder også for fiktion, der - som et vigtigt ben i en digital streaming-virkelighed på DRTV - skal stå helt skarpt.

Derfor bliver Henriette Marienlund, der kommer med stor publicistisk erfaring som blandt andet tidligere mediedirektør i DR og kanalchef for DR1, sat i spidsen for at udvikle en fiktionsstrategi. Den skal på den ene side videreføre den DNA, der ligger i DR’s fiktionstilbud, og på den anden sikre, at DR også i fremtiden er relevant for danskerne i en digital virkelighed.

Henriette Marienlund glæder sig til at gå i gang med strategien, der skal ligge færdig i starten af det nye år.

- Der har været rigtig meget snak om DR Drama i den seneste tid og en usikkerhed omkring, hvor DR står på fiktionsområdet. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med, og derfor er min første opgave at få skabt en klar retning for, hvad DR’s fiktion kan og vil og dermed klarhed om DR Dramas position. Det glæder jeg mig til at skulle i gang med i dialog med de ansatte i DR og gennem dialog med og inddragelse af hele branchen, siger Henriette Marienlund.

En del af strategien er også at få DR Drama’s serier til at spille bedre sammen med andet indhold på DR. Så når DR for eksempel med 'Carmen Curlers' kommer til at sætte fokus på Danmark i 60'erne, så skal det også integreres andre steder i huset med selvstændige lyd-, tekst- og andre forstærkende tiltag.

Ny kunstnerisk leder

Ændringen betyder samtidig, at DR Drama ikke i fremtiden vil have en dramachef, som vi kender det i dag. Fremover vil der i stedet blive ansat en kunstnerisk leder, der med reference til Henriette Marienlund, skal have fuldt fokus på de kunstneriske valg.

Hvilken retning, DR Drama og DR’s fiktion som helhed skal bevæge sig i, er det som den kommende strategi skal pege på. Fast ligger dog, at DR fortsat skal spejle danskernes virkelighed og sætte væsentlige problematikker på dagsordenen via stærk historiefortælling.

Det gør DR i dag, og det kommer DR også til at gøre i morgen.

I forhold til de konkrete produktioner, så ligger der, ifølge Henriette Marienlund, heldigvis rigtig meget godt og venter, som peger i den rigtige retning for DR – og giver en forsmag på, hvad strategien vil bygge på.En række produktioner, som Henriette Marienlund selv har været med til at sætte i søen via hendes rolle om en del af DR Drama’s advisory board.

Den rigtige retning

DR Drama er på vej med 'Orkesteret' med Frederik Cilius og Rasmus Bruun, hvilket er et komediedrama, der blandt andet kommer ind på sexisme på arbejdspladsen. En serie, der for Henriette Marienlund er et godt eksempel på både det humoristiske ben og den frækhed, som DR skal turde stå på mål for.

Så kommer 'Borgen' snart på skærmen med blandt andre Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen og Mikkel Boe Følsgaard i store roller. Den er et godt bud på en serie, der skal kunne samle danskerne om et elsket DR-brand, og som taler ind i og spejler en dansk virkelighed i en global kontekst.

Sidst, så kommer 'Carmen Curlers' - en ny satsning, som både er en historie om et dansk industrieventyr fra Kalundborg, kvindernes vej til arbejdsmarkedet og et unikt stykke danmarkshistorie. 'Carmen Curlers' bliver et medrivende drama med masser af humor og farver. Det er en serie, der skal vises over tre sæsoner, og som dækker tidsperioden fra 1963-1969. Serien har blandt andre Maria Rossing og Morten Hee Andersen i bærende roller.

- Der er en perlerække af virkelig stærk dansk fiktion på vej i 2022, der som helhed virkelig eksemplificerer både det, DR kan og vil med området. Hertil kommer naturligvis også en julekalender, og så ligger 'Riget III' også og venter på at skabe uhygge i fremtiden. Så det er ikke fordi, der skal ske en revolution. Vi har et supersolidt grundlag at stå på, som vi nu skal sikre og udbygge fremadrettet, siger Henriette Marienlund.

De tre eksempler skal ikke ses som et udtryk for, at DR ikke vil lave krimier eller sætte store samfundsmæssige udfordringer til debat, som det var tilfældet med for eksempel 'Ulven kommer' - men nærmere, at man vil skabe et mere varieret fiktionsudbud.

'Orkesteret' bliver vist i januar, 'Borgen' i februar og 'Carmen Curlers' i efteråret 2022. Alt sammen på DR1 og DRTV.

Der vil i den nærmeste tid blive slået en stilling op som kunstnerisk leder. Marianne Bennetzen, der har været konstitueret dramachef, fortsætter i DR Drama som administrations- og driftschef og skal stå for den daglige drift af afdelingen.