Ny mangfoldighedsredaktør vil gøre det abstrakte konkret

Udover at fortsætte arbejdet med tilgængelighed, kan Heidi Sivebæk nu også skrive mangfoldighedsredaktør på visitkortet.

Den nye mangfoldighedsredaktør vil gøre det abstrakte emneområde konkret. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

”Vi lever i en tid, hvor vi meget nemt kan lukke os om os selv og kun se holdninger, værdier og liv, som ligner vores eget. Så det bliver enormt vigtigt at se hinanden.”

Det siger 54-årige Heidi Sivebæk, der nu også kan kalde sig mangfoldighedsredaktør i DR. Hun har i snart 30 år arbejdet i DR, de seneste seks som redaktør for tilgængelighedsområdet, der arbejder med blandt andet undertekster, tegnsprogs- og synstolkning og udvikling af DRs websider, så alle har mulighed for at følge med i de mange tilbud.

”Tilgængelighed er mit barn, og et barn, der er ret godt kørende nu,” siger Heidi Sivebæk, der stortrives i arbejdet med tilgængelighed, men også har haft et ønske om at udvide sit arbejdsområde. ”Jeg ser sådan på det, at tilgængeligheden er et hjørne af mangfoldigheden, og derfor giver det god mening, at det kommer til at hænge sammen.”

”Eddermame abstrakt”

Heidi Sivebæk forklarer om sin nye rolle, at hun sammen med et team skal udtænke en egentlig strategi på mangfoldighedsområdet. ”Noget af det jeg er allermest stolt af på tilgængelighedsområdet er, at det er lykkedes mig at gøre det så hamrende konkret, så folk kan forstå, hvorfor det giver mening, og hvad og hvem, det gavner. Det er den opgave, jeg skal i gang med nu med mangfoldigheden: at gøre det konkret, for det er eddermame abstrakt,” siger hun og uddyber: ”Mangfoldighed er et buzzword mange steder. Det er populært at sige, og det smager godt. Men det skal gøres konkret, så det giver mening.” Hun mener, at grunden til at mange virksomheder i disse år arbejder med mangfoldighed kan inddeles i to kategorier: ”Den ene er organisationer, der arbejder med det ud fra et set up, der hedder "retten til at være, den vi er…". Det kunne for eksempel være Kvinfo, indvandrer- eller handicaporganisationer. Den anden kategori er virksomheder, der arbejder med mangfoldighed ud fra en betragtning om, at man ikke må gå glip af talenter, fordi der er risiko for, at vi ellers hele tiden ansætter nogle, der ligner os selv,” forklarer hun og forudser, at DR-mangfoldighedsmodellen vil tage elementer fra begge kategorier, men på en måde der er relevant for netop den organisation, DR specifikt er. ”Så det handler om at skabe vores indhold, så det afspejler mangfoldighed,” siger hun.

”Tingene skal vokse nedefra”

”Men har DR ikke arbejdet med mangfoldighed før,” spørger Heidi Sivebæk og svarer lynhurtigt selv:

”Jo. Jeg har arbejdet i DR i 30 år, og vi har altid arbejdet med mangfoldighed. Da jeg var ny ung journalist på Radio Fyn, stod redaktionssekretæren hver morgen og satte knappenåle på et kort over Fyn for at sikre, at vi også kom til Aarslev, Svendborg og Ærø,” siger hun og konstaterer at behovet for at være bevidst om forskellene er blevet meget større.

”De kløfter, der deler os op, er blevet synligt flere og bredere: forskellen på rig og fattig, forskellen på land og by, forskellen på at være akademiker eller ikke-akademiker. Der er rigtig mange af den slags forskelligheder, der vokser og vokser,” siger hun og fortsætter:

”Sat sammen med de oaser eller ghettoer, vi lever i, privat og i det virtuelle liv, bliver det bare vigtigt for en institution som DR, at vi viser hinandens liv. Jeg kan ikke love, at vi begynder at snakke sammen med de andre, bare fordi vi ser dem, men vi kan i hvert fald blive klogere på, hvem de er. Med børnehavemottoet "kendskab giver venskab" er der i hvert fald en chance for, at vi forstår hinanden lidt bedre,” siger Heidi Sivebæk, der understreger, at der allerede er en lang række helt konkrete mangfoldighedsprojekter i gang i DR.

Eksempelvis ’Deadline’s indsats for at øge brugen af kvindelige kilder, Sommerskolen for unge digitale talenter, der ser verden på en helt ny måde, eller et fælles projekt mellem TV-Avisen og DR Arkiv, der undersøger sammensætningen af kilder. ”Og så er der sikkert 20 andre projekter i gang, som jeg ser frem til at høre om,” siger hun, der i det kommende job, ser sig selv som en katalysator for initiativer, der viser og gør synligt, hvad man kan andre steder i DR. ”Tingene skal vokse nedefra. Alt det man kan gøde for og få til vokse, er det, der kommer til at bære meget mere end, at jeg sidder i en stol oppe på fjerde sal og finder på noget. Jeg bliver sådan en, der skubber på.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk