Ny programserie om kærestevold: Tre kvinder fortæller, hvad de gerne selv ville have vidst om voldelige forhold

Serien ’Sådan overlever du et voldeligt forhold’ tager udgangspunkt i tre kvinders egne ønsker til, hvad de gerne selv ville havde vidst om vold i parforholdet.

I serien følger man kvindernes hverdag med alarmsystemer, hemmelige adresser, tilhold og retssager mod deres ekskærester. Men vi følger samtidig også kvinderne i deres eget rum, hvor de i en mere let form komme med gode råd og fortæller om erfaringer fra deres egne forhold. (Foto: Jacob Latocha © Drive Studios + DR digital (CRNI))

Cirka 38.000 kvinder og 19.000 mænd bliver årligt udsat for fysisk partnervold, og blandt unge på 16-24-årige er det cirka 10.500 kvinder og 5.500 mænd, der årligt udsættes for kærestevold.

Der er forskel på den form for vold, som kvinder og mænd bliver udsat for, hvor kvinderne oftest oplever den groveste vold, som at blive kastet ned fra trapper eller kvælningsforsøg. Det viser undersøgelse fra Institut for Folkesundhed, SDU, 2018.

I serien ’Sådan overlever du et voldeligt forhold’, der har premiere på DRTV tirsdag den 2. november, følger DR de tre kvinder Mie, Louise og Zandra. De er alle kommet ud af forskellige typer voldelige forhold, der kaster lange og mørke skygger over dem i deres kamp for at få et nyt liv. Det til trods er de fast besluttede på at stå frem med deres historier og give erfaringer fra deres voldelige forhold videre til de mange andre i samme situation – erfaringer, som de ville ønske, de selv havde kendt til.

Program målrettet unge kvinder, der ikke opsøger hjælp

Selvom knap 40.000 kvinder årligt udsættes for vold, så var der i 2019 kun 2.164 kvinder, der havde et ophold på et kvindekrisecenter. Og ofre for partnervold i alderen 20-29 år opsøger ikke hjælp på krisecentre i samme grad som lidt ældre kvinder, viser tal fra DST i 2019.

I serien følger vi kvindernes hverdag med alarmsystemer, hemmelige adresser, tilhold og retssager mod deres ekskærester. Men vi følger samtidig også kvinderne i deres eget rum, hvor de i en mere let form komme med gode råd og fortæller om erfaringer fra deres egne forhold.

De SoMe-inspirerede indslag i programmerne er tilrettelagt ud fra kvindernes egne vurderinger af, hvad de ville ønske, de selv havde vidst. Det er lavet i samarbejde med eksperter på området fra Danner, som både har krise- og videncenter for partnervold. Deres faglige viden er blevet brugt til at udvikle og målrette programserien til den specifikke målgruppe af voldsramte kvinder i tyverne, som ikke opsøger hjælp.

- De SoMe-inspirerede indslag i programmet er meget velegnet til at nå en målgruppe, som vi ved er svære at nå. Kvinderne i serien fremstår meget autentiske, modige og stærke, og det giver deres råd og vejledninger i løbet af programserien god troværdighed. Unge kvinder i voldelige forhold kan have svært ved at spejle sig i meget voldsomme historier, og de kan derfor bedre forholde sig til konkrete råd, som at pakke en nødtaske og dække blåmærker med makeup. Ved at have det med i en let tilgængelig form, er håbet, at flere kvinder kan genkende sig selv i det og vil opsøge hjælp, siger Lisbeth Jessen, der er direktør for Danner.

  • ’Sådan overlever du et voldeligt forhold’ kommer i fire afsnit på DRTV fra 2. november 2021.