Ny serie på DR2 dykker ned i Klaksvíkstriden på Færøerne

På DR2 går turen til Klaksvík på Færøerne, hvor en konflikt i 1955 var tæt på at sende Rigsfællesskabet i borgerkrig. Klaksvíkstriden ser DR2 nærmere på i en ny programserie med Lars Løkke Rasmussen som fortæller.

Lars Løkke Rasmussen er fortæller i DR2-serien om Klaksvigstriden. (Foto: Saxofilm)

I dag er det de færreste, der kender til Rigsfællesskabets største krise, men i 1955 var konflikten på alles læber, og Klaksvíkstriden var forsidehistorie i hele verden. DR2 vil nu i en historisk programserie undersøge Klaksvíkstriden nærmere.

Sagen begyndte, da Den Danske Lægeforening krævede lægen Olaf Halvorsen fyret fra Klaksvík Sygehus, da han var erklæret nazist under krigen. Men både Olaf Halvorsen og beboerne i Klaksvík var så uenige i den beslutning, at de greb til våben for at beholde ham.

Lægens fyring var ikke den eneste grund til, at sagen eskalerede. Der var også mange separatister efter Anden Verdenskrig, og mange politiske interesser kom i spil. Striden ender i den alvorligste politiske krise i Danmark efter Anden Verdenskrig, og ikke siden 1864 har Rigsfællesskabet været så tæt på en borgerkrig.

Lars Løkke Rasmussen som fortæller

Klaksvíkstriden bliver i en ny DR2-serie fortalt over fire afsnit med Lars Løkke Rasmussen som fortæller. Han har indgående viden om Færøerne og kender til Klaksvíkstriden i detaljer. Han kan samtidig give sagen ekstra perspektiv, da han som Danmarks tidligere statsminister har siddet som ansvarlig for Rigsfællesskabet. Derudover er Lars Løkke Rasmussens kone, Sólrun Løkke Rasmussen, færing, og hendes familie repræsenterer blandt andet både separatister og nationalforfattere samt advokaten der forsvarede oprørerne fra Klaksvík i retten.

Billede fra Klaksvig 1955. (Foto: Saxofilm)

Udover Lars Løkke Rasmussen medvirker blandt andet også eksperter og forfattere fra både Danmark og Færøerne, som skal hjælpe med at fremkalde et kapitel af vores fælles historie. Klaksvíkstriden er en historisk programserie, men spoler også tiden frem og tager temperaturen på Rigsfællesskabet i dag.

’Klaksvíkstriden’ bliver sendt på DR2 og DRTV fra onsdag den 4. august.