Ny skrifttype styrker tilgængeligheden

DR Publik er navnet på den nye skrifttype, som DR har udviklet i samarbejde med det aarhusianske designfirma Overtone. Skrifttypen, som i fremtiden skal bruges på al tekst fra DR, er udviklet til at sikre optimal læsbarhed og et fælles udtryk.

DR har gennem årene brugt en række kendte skrifttyper, som for eksempel Foundry Monoline, Georgia og senest Gibson på dr.dk. Men i dag, hvor alle tekster skal kunne læses i alle størrelser og på alle platforme, og hvor stort set alle programmer tekstes, er der behov for en sammenhængende, robust og meget læsbar skrifttype.

- Med den nye skrifttype vil vi gerne sikre, at DR har et sammenhængende udtryk på tværs af kanaler og platforme. Samtidig er vi forpligtet til at udvikle os og optimere vores platforme, fortæller Anders Thulin, der er leder af DR Design og ansvarlig for DR’s visuelle udtryk.

Skrift er udfordret på digitale platforme. Man aflæser typografi på en skærm anderledes end på tryk, og der er forskellige skærmstørrelser og skaleringer, som skriften skal kunne rumme. Som brugere er vi trænet i at hoppe rundt mellem platforme, og hvis skriften ikke er optimal, eller skrifttypen skifter, bliver det irriterende at navigere rundt i.

Bevidst neutral

Navnet Publik spiller på ordene "public" (service) og "blik" som i øjet, der ser, og det skal understøtte det altoverskyggende formål med den nye skrifttype, som er, at læsbarheden er optimal for at sikre tilgængeligheden. Det er også helt bevidst, at skrifttypen kan virke lidt neautral, for skriften skal ledsage DR's mangfoldige indhold overalt og vil ofte have et visuelt supplement, som for eksempel billeder.

Tekonologier udvikler sig hele tiden, og derfor giver det god mening for DR at udvikle sin egen skrifttype.

- Det bliver både nemmere og billigere for os at arbejde med en skrifttype, vi selv ejer. Vi kan løbende udvikle og tilpasse skriften til vores systemer og efter behov, og samtidig fremstår vi tydeligere som virksomhed i et stort medieudbud, siger Anders Thulin.

DR Publik er udviklet i et tæt samarbejde med det aarhusianske designfirma Overtone:

- Vi har ikke ønsket at lægge arbejdet ud af huset, men at lave et samarbejde, fordi der sidder så mange designkompetencer i DR, og når vi samarbejder, lykkes vi også bedre, siger Anders Thulin.

DR Publik vil på sigt blive den gennemgående skrifttype på alle DR's kanaler og platforme. For at minimere arbejdets omfang og omkostninger, vil skrifttypen blive implementeret i forbindelse med løbende opdateringer af indhold og den planlagte digitale transformation af DR.