Ny skulptur ved DR Byen skal få os til at tænke

Næste forår kommer 'Homorphology' til DR Byen. Ideen er at vække os til eftertanke om vores overforbrug af plastik.

  • Sådan forestiller Thoms Fryd sig figuren placeret på vandspejlet. (Foto: Thomas Fryd)
  • Homorphology - er en sammensmeltning af kroppe (Foto: Thomas Fryd)
  • Den skal minde os om, at vi også er ved at smelte sammen - med plastik - som vi indtager via de fødevarer der er emballeret i plastik. (Foto: Thomas Fryd)
1 / 3

Plastikflasken skvulper i vandoverfladen i kanalen ved DR Byen og fortæller en historie om ligegyldighed. Nogen har drukket en halv liter sodavand og har enten smidt den i vandet eller stillet den, så vinden eller andre forbipasserende har fået den vippet ud over kanten.

Således går flasken fra at være en behagelighed til at blive et problem. For Vandlauget i Ørestad, der står for drift og vedligeholdelse af områdets kanaler, er der tale om et meget konkret problem.

"Vi har en mand ansat til at samle plastik op fra kanalerne - det er et fuldtidsjob," fortalte Vandlaugets formand, Gertrud Birke, for nyligt i en artikel i Berlingske Tidende.

Slut med ligegyldigheden

Men ligegyldigheden skal ændres til engagement, og derfor har Vandlauget i Ørestad indgået en aftale med fotograf og kunstner Thomas Fryd. Han skal fremstille en fire meter lang og to meter høj figur, der vil blive opstillet i vandbassinet mellem DR Byen og metrostationen.

Skulpturen skal stå klar, når organisationen Plastic Change i 2017 holder en global konference ved Midways-øerne i Stillehavet om problemerne med de enorme mængder af plastik, der forurener verdenshavene og den natur, der er i og omkring vandet.

Organisationen er stiftet af den danske miljøkemiker Henrik Beha Pedersen, der blandt andet har en fortid som kampagnechef hos Greenpeace bag sig, og et af dens mottoer er "Plastic can change you - or you can change plastic".

I foråret modtog organisationen 200.000 kroner fra Kronprins Frederik og Kronprinsses Marys Fond, der skal bruges til en forskningsekspedition til den nordlige del af Stillehavet. Organisationen har tidligere gennemført en tilsvarende ekspedition fra Galapagos til Los Angeles, svarende til 3000 sømil, hvor man foretog 51 trawl, og fandt plastik i samtlige. Også i Danmark har Plastic Change arrangeret indsamling af plastik ved strandene og andre steder i naturen.

Smelter sammen

Thomas Fryd forklarer, at skulpturen indgår i en serie over begrebet "Homorphology".

"Det er et ord jeg selv har opfundet ved at smelte "homo" for menneske sammen med "morfe". Og ideen er at vække folk til eftertanke ved, at blikket bliver draget af det naturlige, men også af det unaturlige. Man vil kunne genkende noget i billedet, men også blive tiltrukket af det anderledes. Skulpturen viser menneskelige kropsdele, der er smeltet sammen på en måde, der på mange måder ligner den måde, vi gennem de seneste 10 år er smeltet sammen med plastik - det er jo allevegne."

Skulpturen bliver fræset ud i et stort stykke flamingo - et arbejde der alene tager et par måneder. Derefter får den et jernskelet og en håndlavet overflade, inden den bliver monteret på et fundament, der vil være skjult under vandoverfladen.

"Jeg tror ikke på skræmmekampagner, men prøver at lave noget, der på en gang er smukt og tankevækkende. Det er jo grotesk, at man kan gå ned og købe vand i en plastikflaske, når vi har noget meget bedre og betydeligt billigere vand i vandhanen. Eller at den økologiske frugt i supermarkedet er pakket ind i plastik. Vi tænker ikke over, hvilke spor vi efterlader os," siger Thomas Fryd.

Facebook
Twitter