Ny vært på ’Uhørt’: Jeg skal agere rejseguide i P4-land

Sanne Nyland Christensen starter på lørdag som ny vært på ’Uhørt’. Det populære P4-program samler nogle af de bedste historier fra alle afkroge af Danmark og leverer dem i en samlet pakke hver lørdag.

Sanne Nyland Christensen overtager værtsrollen på P4-programmet ’Uhørt’ fra den 6. marts 2021. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Når ’Uhørt’ bliver sendt på P4 på lørdag, er der en ny vært bag mikrofonen. Sanne Nyland Christensen, som de seneste år har været morgenvært på P4 Østjylland, overtager programmet.

Som vært på ’Uhørt’ gælder det om at holde lytteren i hånden, når der skal udvælges historier fra alle P4´s distrikter. Den rejselystne vært sammenligner da også rollen som vært på ’Uhørt’ med at være rejseguide.

- Jeg er en rejsebums, der hele tiden kæmper for at opleve så meget som muligt. Det er på mange måder det, som programmet også kan. Når jeg rejser, forsøger jeg at udforske alle afkroge af et land, og det er den samme funktion, som programmet får – bare i P4-land.

Fra vikar til vært

Man kan sætte mange mærkater på den nye vært. Journalist, radioveteran, erhvervsjurist, forfatter, evigt nysgerrig og selvudnævnt rejsebums. Rollen som vært på ’Uhørt’ er da heller ikke helt fremmed for Sanne Nyland Christensen, der tidligere selv har været vikar på programmet.

- I mit daglige virke er det svært at få hørt alt det, som mine dygtige kollegaer laver. Det har været helt fantastisk at vikariere i programmet og at høre, hvor meget god radio, der bliver lavet. Men det er også en smaddersvær opgave, for der skal virkelig sorteres meget godt indhold fra, når man udvælger historier til programmet, siger hun.

P4 sender mange timers radio dagligt, og ’Uhørt’ har kun et par timer om ugen at gøre godt med. Derfor handler det om at lytte, lytte og atter lytte, når der skal findes historier.

- Vi skal vidt omkring. Jeg sigter efter, at der skal være et lille stik i hjertet, en god mavefornemmelse, et smil på læben og nogle vitaminer til hovedet, ligesom når man i en avis kommer rundt i alle sektionerne, siger den nye vært.

Den gode historie

Ifølge Sanne Nyland Christensen er der i princippet ikke en type indslag eller noget indhold, som ikke vil kunne bruges i ’Uhørt’, hvis bare der i bund og grund er tale om en god historie.

- Som vært er det før lykkedes mig at bruge historier fra alle dele af sendefladen. Jeg har endda taget noget fra P4’s trafikcenter, fordi det var en fuldstændig vanvittig historie, hvor en lastbil var tippet nede på Vejlefjordbroen og lænede sig op ad en anden lastbil, hvorefter et vindpust rettede den op igen. De der øjeblikke, hvor der sker sådan noget i radioen, og hvor der er så store følelser på spil, er geniale. Det er så godt, at det ikke må forblive ’Uhørt’.

Sanne Nyland Christensen er en erfaren radiovært, men det nye værtskab medfører også en række nye ansvarsområder.

- Når jeg er morgenvært, går jeg ind i et studie uden altid at vide på forhånd, hvad der kommer til at ske. Men med ’Uhørt’ bliver det egentligt meget rart at kunne tage en del beslutninger på forhånd og at sidde med et overblik. Det handler om at hive kollegaerne i ærmerne rundt omkring og virkeligt opfordre dem til at skrive til mig, hvis de har lavet noget, som de synes er fedt.

En nysgerrig tilgang

Når man dækker alle landets distrikter, får man stillet sin nysgerrighed på, hvad der sker i samtlige afkroge af Danmark. Og netop nysgerrigheden er grundlæggende for Sanne Nyland Christensens tilgang til at være radiovært.

- Jeg synes, at P4 er så meget i sync med danskerne og det levede liv. Det er fedt at få lov til at komme rundt i et land, så jeg er bestemt drevet af min egen nysgerrighed. Jeg har et brændende ønske om at give lytterne det, som jeg selv brænder for. Nemlig skidegode historier og samtaler med spændende mennesker, siger hun.

Sanne Nyland Christensen har tidligere været vært på P4 morgen med Thomas Schmidt Nørgaard. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Sanne Nyland Christensen overtager ’Uhørt’ efter den tidligere vært, Gry Mathiesen, og værten kommer da også med rosende ord til sin kollega.

- Det er nogle store sko at udfylde. Gry er enormt dygtig og vil blive savnet, så det er bestemt også med respekt, at jeg går ind og overtager programmet, siger Sanne Nyland Christensen.

’Uhørt’ er det næstmest lyttede, landsdækkende radioprogram, som hver lørdag over middag serverer en buket af noget af alt det bedste, der har været sendt på P4 i ugens løb.

- Med ’Uhørt’ forsøger vi at samle ugens historier til en Maggi-terning, hvor min sværeste og fineste opgave som vært bliver at vælge mellem alle højdepunkterne, og at give folk et overblik over ugen, der gik på P4, siger Sanne Nyland Christensen.

Bøger og biler

Udover det journalistiske arbejde er Sanne Nyland Christensen forfatter. Blandt andet har hun skrevet gør-det-selv-bogen ’Kvinde kend din bil’, som var en idé, der opstod, da hun flyttede fra København til Aarhus og købte sin første bil.

- Jeg købte en gammel møgspand men anede ikke noget som helst om, hvad der foregik under motorhjelmen. Derfor ledte jeg efter en bog, der kunne fortælle mig, hvad det hele gik ud på, men den fandtes ikke. Oplevelsen tændte noget i mig og fik mig til at tænke, at den skriver jeg fandeme selv. Jeg drak enormt meget termokaffe sammen med rødderne på Teknisk Skole i den periode for at lære, hvordan man skifter oliefilter og sådan noget, siger hun.

Bogen var en bestseller, og Sanne Nyland Christensen oplevede da også positive tilbagemeldinger fra mange forskellige former for læsere.

- Det sjoveste var næsten de mænd, der havde købt bogen, men som sagde i butikken, da de købte den, at den var til deres kærester, selvom de ikke havde nogen. Det må betyde, at bogen kunne et eller andet, og igen var det min nysgerrighed, som spillede ind og fik mig til at opdage, at der simpelthen ikke fandtes sådan en bog, siger hun.

Sanne Nyland Christensen har desuden skrevet en undervisningsbog om FN´s verdensmål med udgangspunkt i hendes journalistiske arbejde på området, og det kan heller ikke udelukkes, at der kommer flere bøger i fremtiden.

- På mange måder er det lidt den samme drivkraft, som når man laver et program som ’Uhørt’. Tanken om, at jeg bare er nødt til at bringe det her videre til andre. Historierne skal kunne rage og røre, og det skal være vedkommende, siger Sanne Nyland Christensen og afslutter:

- Det værste, man kan gøre, er at lave ligegyldig radio. Min fornemste opgave er at tage alt det, som mine dygtige kolleger har lavet på forhånd, at formidle det godt og at give det ny energi, mens jeg er respektfuld over for den kollega, der har lavet indslaget i første omgang.

  • ’Uhørt’ sendes på P4 hver lørdag klokken 12.15-14.00 og kan også bagefter høres på DR Lyd.

FacebookTwitter