To nye magasiner på DR1 efter nytår

Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz er værter på ’Sundhedsmagasinet’ mens Ask Rostrup inviterer politikerne med ud i virkeligheden i ’Langt fra Borgen’.

Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz er værter på Sundhedsmagasinet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Årsskiftet er også startskuddet på to nye magasiner på DR1. Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz er værter på ’Sundhedsmagasinet’ mens Ask Rostrup inviterer politikerne med ud i virkeligheden i ’Langt fra Borgen’.

I begyndelsen af januar udskifter DR1 to nyhedsmagasiner ’Bag Borgen’ og ’Madmagasinet’ og byder i stedet velkommen til de to andre magasiner ’Langt fra Borgen’ og ’Sundhedsmagasinet’. Formålet er at forsyne borgerne med endnu mere viden om relevante emner, der fylder i hverdagen.

”Med en udskiftning af halvdelen af vores nyhedsmagasiner, der sendes efter den sene TV-Avis ønsker DR1 at fastholde vores stærke og væsentlige magasiner, men samtidig at være tættere på borgernes hverdag og de samfundsemner, der er aktuelle netop nu,” siger DR1’s fungerende kanalchef, Henriette Marienlund.

Når Henriette Marienlund sammenfatter, hvordan de to nye magasiner bliver nære og væsentlige for seerne, fortæller hun:

”Sundhedsmagasinet gør seerne klogere på de store og almindelige emner eller lidelser, vi døjer med. Med ’Langt fra Borgen’ vender vi hele formidlingen af politik på hovedet. Vi laver et politisk magasin, der tager udgangspunkt i borgernes oplevelser og påvirkning af den politik, der bliver ført på Christiansborg.”

Sundhedsmagasinet

Behøver det egentlig at være så kompliceret at leve et sundere liv? Og kræver det en fuldkommen ændring af måden at leve sit liv på? ’Nej’ er svaret, hvis man spørger den ene af ’Sundhedsmagasinet’s værter, Peter Qvortrup Geisling:

”Sundhed er jo næsten blevet danskernes nye religion. Men hvad er fup, og hvad er fakta? Det undersøger vi hver uge, når vi sætter fokus på de vigtigste problemstillinger fra sundhed til sygdom,” fortæller han.

’Sundhedsmagasinet’ er et af DR1's nye magasinprogrammer, som sendes hver tirsdag klokken 21.55 fra den 5. januar. Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz står i spidsen for magasinet, og de to vil med udgangspunkt i nære problemstillinger nysgerrigt undersøge, hvordan danskerne har det og give vores sundhedssystem et helbredstjek. Programmet bliver eksperimenterende og forhåbentlig inspirerende.

Magasinet tager udgangspunkt i ting, vi alle sammen har inde på livet, som stress, sex og influenza. De første tre programmer handler om, at mange af os mangler D-vitamin, og hvilke konsekvenser det har, program to om influenza og forkølelsessæsonen, og hvad man kan gøre for at undgå det, mens tredje program ser på, hvad vi i dag ved om vores gener, og hvad den viden kan betyde for vores sundhed.

Værterne lægger i mange tilfælde selv krop til undersøgelser og indsamling af viden. Det gælder også, når de kaster sig ud i at undersøge, hvad der gemmer sig i deres egne gener, og når de undersøger om immunforsvaret virkelig kan forbedres kraftigt på et par uger og dermed afhjælpe en ellers forestående forkølelse.

Langt fra Borgen

Ask Rostrup vil, i DR1's nye politiske magasin ’Langt fra Borgen’ hver torsdag fra den 7. januar klokken 21.55, invitere Christiansborg-politikere ud at møde nogle af de borgere, der på egen krop mærker konsekvenserne af de landspolitiske beslutninger. Her får magthaverne testet deres argumenter, bliver udfordret på paratviden inden for deres eget område og konfronteret med den virkelighed, som ind imellem kan synes langt væk fra Christiansborgs tykke mure.

Hvert program tager udgangspunkt i ét konkret aktuelt politisk spørgsmål. Er skoledagene blevet for lange, og skal eleverne tvinges i lektiecafé? Er fotovogne blot en pengemaskine og bør skoler, vuggestuer og børnehaver tage hensyn til religion? To politikere, med hver sin holdning til det overordnede spørgsmål, besøger sammen to konkrete steder, som relaterer til spørgsmålet.

Problemstillinger bliver konkrete

Ifølge Ask Rostrup er det ikke tilfældigt, at ’Langt fra Borgen’ hiver politikerne med ud i landet.

”Politikerne sætter på godt og ondt rammerne for vores hverdag, og derfor giver det god mening at invitere dem med ud til et virkeligheds-tjek. Min erfaring er, at politikerne er bedre til at argumentere for deres holdninger og værdier, når de står midt i de udfordringer, de skal tackle. Og hvem ved, om de også bliver inspireret til nye løsninger eller justerede holdninger?,” siger Ask Rostrup.

Programmet vil konkretisere diskussioner, der ellers kan virke abstrakte, så vi alle bliver bedre klædt på til selv at tage debatten og til at tage stilling.

"I ’Langt fra Borgen’ kommer vi om bag politikerne, får større indsigt i, hvad der driver dem, og forhåbentlig en større forståelse af, hvad der ligger til baggrund for deres holdninger. Vores nye magasin handler i sidste ende om at anskueliggøre de politiske forskelle og de mangfoldige bud på løsninger af forskellige udfordringer, så det bliver nemmere for seerne at få kvalificerede holdninger til de enkelte problemstillinger,” fortæller Ask Rostrup.

Madmagasinet vender tilbage

’Langt fra Borgen’ afløser ’Bag Borgen’, mens Sundhedsmagasinet bliver sendt i stedet for ’Madmagasinet’. ’Madmagasinet’ vil dog fortsat være at finde på DR1 tidligere på aftenen end hidtil. Der bliver produceret 20 programmer i løbet af året med planlagt start efter påske.