Nyt DR-tilbud til hjemmeundervisning af børn: Virtuelle vikartimer

I to daglige udsendelser fra DR Skole byder kendte Ultra- og Ramasjang-værter børn inden for til virtuel vikartime.

  • Isabel Ndiaye er den ene af værterne på Vikartimen.
  • Isabel Ndiaye er den ene af værterne i 'Vikartimen'. Her er hun fra programmet 'Hemmelige dyr' tidligere. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Jannik Schow er den anden af værterne i vikartimerne. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 3

Næsten alle danske børn er sendt hjem fra skole, og børn og forældre forsøger at få en hverdag med hjemmeundervisning til at fungere. DR Skole tilbyder fra tirsdag 31. marts et fast, dagligt holdepunkt til børn i 0. til 6. klasse med den virtuelle ’Vikartimen’.

Hver dag får børnene to timers tværfaglig og inspirerende undervisning fra DR Skole på DRTV og på DR Skoles pop-up-kanal på Youtube med tilhørende digitalt undervisningsmateriale på dr.dk/skole.

Klokken 8.00-9.00 er det de mindste børn i 0.-3. klasse, som kommer i skoleselskab med Ramasjang-værten Isabel Ndiaye i ’Vikartimen’. Klokken 11-12 byder Ultra-værten Jannik Schow velkommen til live-stream for de lidt større børn i 3.-6. klasse. Tilbuddet varer så længe børnene er sendt hjem fra skole.

- I den særlige situation vi står i lige nu, hvor børnene er sendt hjem fra skole, ønsker vi i DR sammen med en lang række partnere i undervisningsverdenen at bidrage bedst muligt til børnenes nye, mærkelige hverdag. Med ’Vikartimen’ vil DR først og fremmest give børn og forældre muligheden for et fast holdepunkt i hjemmeundervisningen, hvor børnene kan føle sig forbundet med andre og møde genkendelige ansigter fra Ramasjang og Ultra hver eneste morgen, siger Morten Skov Hansen, der er chef for DR Ramasjang og DR Ultra.

Favner bredt

Erfaringen fra den store lærerlockout i 2013 viser, ifølge eksperter, at mange børn, især udsatte børn, risikerer at komme bagud fagligt såvel som socialt, når de er væk fra skolen gennem længere tid.

- DR Skole kommer her med et tilbud til børn, som favner bredt, for vi ser det som en vigtig opgave, at alle børn kan være med uanset baggrund og forudsætninger. Børnene og deres forældre kan derfor forvente, at undervisningen i 'Vikartimen' er så legende og let tilgængelig, at alle kan være med, siger Carsten Nymann, som er redaktionschef for DR Skole. Programmerne vil være tværfaglige og kommer rundt om så forskellige temaer som eventyr, raketter og styrketræning. Carsten Nymann understreger, at DR Skoles tilbud skal ses som et supplement til den undervisning, som børnenes egne lærere og øvrige undervisningsforlag stiller til rådighed.

Ramasjang og Ultra-værter er vikarer

Vikarerne, som titlen hentyder til, er de to kendte værter fra børnekanalerne DR Ramasjang og DR Ultra, Isabel Ndiaye og Jannik Schow Petersen, og med dem foran kateteret kommer det ikke til at gå stille af for sig.

- Jeg glæder mig vildt meget til at hygge mig med alle børnene og have det sjovt. Vi er jo ikke lærere, men vi ved, hvem vi skal ringe til for at få hjælp. Vi har nemlig nogle af landets dygtigste lærere og sejeste eksperter siddende parat, så de kan gøre både os og børnene klogere i 'Vikartimen', fortæller Isabel Ndiaye.

Vikartimen sendes to gange dagligt og udkommer både på dr.dk/skole, DRTV, på DR Skoles pop-up-kanal på Youtube og på dr.dk/ramasjang og dr.dk/ultra. Første time er tilgængelig hver morgen klokken 8 og henvender sig til børn i 0.-3. klasse med Isabel Ndiaye i rollen som vikar. Fra klokken 11 sender Jannik Schow Petersen live på YouTube for børn i 3.-6. klasse, hvor børnene kan skrive kommentarer og stille spørgsmål under hele udsendelsen.

At der er overlap mellem målgrupperne til de to programmer, er helt bevidst, da der kan være stor individuel forskel i modenhed og faglige kundskaber, og det er op til børn og forældre at vurdere, hvilket tilbud, der er det bedste match. Tilgangen i programmerne og de tilhørende undervisningsmaterialer er tværfaglig, og både indsatsen ’Vores Natur’ og ultra:bit om teknologiforståelse er del af undervisningstilbuddet.

Centre for Undervisningsmidler (CFU) er faglig sparringspartner på ’Vikartimen’s undervisningsforløb. På dr.dk/skole vil der også i forbindelse med hver episode af Vikartimen blive lagt links ud til relevante undervisningsmaterialer hos andre aktører, som børn og forældre kan gå på jagt i, hvis de ønsker at arbejde videre med et tema.

Første episode af Vikartimen for 0.-3. klasse ligger allerede tilgængelig til smugkig nu. Ambitionen er, at DR Skole sender 'Vikartimen' hver hverdag, så længe skolerne er lukket.