Nytårskoncerten er bestemt ikke selv ny

DR sendte nytårskoncert fra Wien for første gang i 1959, og også 2017 starter med toner fra den østrigske hovedstad.

  • Gustavo Dudamel, som skal stå for at dirigere årets nytårskoncert fra Wien, er med sine 35 år den yngste dirigent nogen sinde, som har stået i spidsen for de traditionsrige koncerter. (Foto: EBU)
  • Der er på sin vis også et dansk aftryk på nytårskoncerten i Wien, da Musikverein er tegnet af den danske arkitekt Theophil Hansen. (Foto: EBU)
  • Omkring 26.500.000 lyttere og seere fulgte sidste år nytårskoncerten fra Wien, som DR har sendt siden 1959. (Foto: EBU)
1 / 3

Da Wienerfilharmonikerne slog tonen an til deres traditionsrige nytårskoncert fra Wien den 1. januar i år, kiggede 363.000 seere på DR1.

Det var bestemt ikke første gang, DRs seere havde den mulighed, for et kig i DRs gamle programoversigter viser, at DRs hovedkanal har sendt ’Nytårskoncert fra Wien’ siden 1959 og dermed er ét af de ældste programmer, som fortsat bliver sendt på DR1, der selv så dagens lys i oktober 1951.

Lige fra første færd lød der Strauss-toner ved nytårskoncerterne - og sådan er det også den 1. januar 2017. Alligevel er der noget historisk denne gang. For når den 35-årige venezuelanske dirigent Gustavo Dudamel søndag stiller sig på dirigentpodiet foran Wienerfilharmonikerne, bliver han samtidig den yngste dirigent, der har stået i spidsen for nytårskoncerterne i Musikverein i Wien, som for øvrigt er tegnet af den danske arkitekt Theophil Hansen.

De 363.000 seere i Danmark i år – eller 34 procent af alle med fjernsynet tændt mellem 12.15 og 13.50 nytårsdag - var blot et fåtal af dem, der fulgte koncerten. Nytårskoncerten ryger ud til omkring 40 lande over hele verden, og ifølge European Broadcasting Union (EBU) fulgte over 20 millioner TV-seere og 6,5 millioner radiolyttere med – alene i Europa.

Traditionsrig måde at starte året på

”Julen og nytåret er fyldt med traditioner – også på DR1. For mange har nytårskoncerten fra Wien været en fast tradition altid – og noget ville mangle, hvis den ikke var der. Jeg synes, det er en flot koncert og en traditionsrig måde at starte året på, og det glæder mig, at vi igen i år kan stille direkte om til Wien på årets første dag. Lige bagefter kommer en anden tradition – nemlig skihop, og det sendte DR1 også for første gang i 1959,” siger kanalchefen for DR1, Pil Gundelach Brandstrup.

Sådan så DRs TV-program ud 1. januar 1959, hvor DR sendte ’Nytårskoncert fra Wien’ første gang

Hvad ikke alle måske ved, er, at det faktisk kun er anden del af nytårskoncerten fra Wien, som bliver sendt på DR1 og i store dele af Europa. Koncerten kan høres i sin helhed på radioens P2 nytårsdag – men her er det allerede fra klokken 11.03, netop for at første del også kan nå at komme med.

DR1 sender, som man har gjort alle årene, direkte fra klokken 12.15 den 1. januar, men også på TV er det i år muligt at se nytårskoncerten fra Wien i sin helhed. DR K sender den forskudt klokken 22.25 nytårsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk