Ønsk en programoversigt: Bryllupsdag med ’TV i teltet’

Mine forældre blev gift den 11. juli 1981, og hvert år har vi gjort noget særligt på den dag, skriver en læser, der gerne vil vide, hvad DR i grunden sendte den dag.

  • Preben Kristensen, Anders Bircow og Thomas Eje fik for alvor deres gennembrud som Linie 3 i ’TV i teltet’, som DR sendte som sommer-tv i starten af 1980’erne – og altså også den efterlyste 11. juli 1981. (Foto: DR Arkiv.)
  • Niels Hovgaard var vært for ’TV i teltet’, der blev sendt fra et cirkustelt, som blev stillet op i en række danske byer. Den 11. juli 1981 var det Kerteminde, der havde besøg. (Foto: DR Arkiv.)
  • Lørdag formiddag i radioens P1 blev den 11. juli 1981 tilbragt sammen med blandt andre Elith Nørreholm, der den sommer havde forladt ’Sommerferiebussen’ og sendte ’Danmarks Cykel-Radio’ sammen med Zita Boye-Møller og Bo Lynnerup. Her er han sammen med Erik Kjersgaard fra ’Den Gamle By’ i Aarhus på den tohjulede. (Foto: DR.)
  • Emil og Ida fra Lønneberg var allerede på skærmen dengang – og da blev serien sendt lørdag klokken 19.00 på DR1 (Foto: STV)
1 / 4

”Jeg ville blive enormt glad for oplysninger om, hvad der skete den 11. juli 1981. Det er den dag, min mor og far blev gift, og den betyder noget særligt for os tre børn.”

Sådan skriver Sara Hauge, der har taget imod opfordringen for nylig på dr.dk/omdr, hvor man kunne ønske en programoversigt for en bestemt dag, som måske har haft stor betydning for én selv – eller hvis man gerne vil finde ud af, hvordan DR for eksempel dækkede en bestemt begivenhed eller havde på tapetet.

Sara Hauge skriver videre, at datoen den 11. juli gennem alle årene har været noget helt særligt.

”Da vi var børn, var vi med i Jehovas Vidner. Det betød, at vi ikke fejrede fødselsdag eller jul, så vi fandt på vores egen anledning til at fejre hinanden. Hvert år har vi børn gjort noget særligt for at markere dagen, hvor de startede vores familie. Der har været skattejagter rundt på Bornholm, picnic til vores hemmelige sted på øen, gåder og spil og meget andet for at fejre dem,” fortæller Sara Hauge, der nu i mange år har været ude af Jehovas Vidner.

Hun fortsætter:

”Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis jeg kunne få oplysninger om, hvad der blev sendt den 11. juli 1981, så vi kan se på alt det, der er sket, og hvor anderledes tingene ser ud den dag i dag,” skriver Sara Hauge.

Brevet fik os straks i gemmerne – og det viser, at brudeparret gik glip af ikke så få ”klassikere”, som mange stadig husker, på bryllupsdagen.

Bryllups-eftermiddagen startede formentlig med, at de ikke fik set portrætsamtalen med forkvinden for Dansk Kvindesamfund Jytte Thorbek, og at de heller ikke fik glimt fra Dansk Amatørteater Samvirkes nyligt afholdte landsstævne 1981 – tilrettelagt af Niels Hovgaard.

Linie 3 fra Kerteminde

Men om aftenen slog Hovgaard til igen med direkte TV-underholdning: nemlig ’TV i teltet’, direkte fra Kerteminde, klokken 21.00.

Én af de stærkt medvirkende årsager til, at Linie 3 – og sådan staves de, selv om ordet linje i dag kun kan staves med j - fik deres folkelige gennembrud, var netop Erik Axel Wessberg og Niels Hovgaards direkte underholdningsprogrammer, som blev sendt både i 1980 og 1981, og med Linie 3 som gennemgående underholdere. Her var én af klassikerne, når Preben Kristensen optrådte som dronningen eller legede Melodi Grand Prix med ’Inge Grethemann’ og andre.

TV-aftenen på DR1 startede klokken 19.00 med 7. afsnit af ’Emil fra Lønneberg’, hvor knægten er til auktion og både får købt en ko og en høne. TV-Avisen blev dengang sendt klokken 19.30, og lørdag aften blev den fulgt af ’Næste uges TV’ – med Bjørn Andersen som vært. Programmet holdt i 18 år – fra 1970 til 1988, hvor navne som Bent Bertramsen, Vagn Simonsen, Anne Jerichow, Bjørn Andersen, Torben Thune, Peter Sprechler, Ole Geisnäs og Ida Kongsted gennem årene fik seerne til forventningsfuldt at se frem til den næste uge og alt det, man kunne vente sig. På landets eneste tv-kanal.

Se tv-programoversigten fra den 11. juli 1981 her

Se radiooversigten for 11. juli 1981 for P1 og P2 her

Se radiooversigten for 11. juli 1981 for P3 her

TV-aftenen på bryllupsdagen sluttede klokken 22.10 med den tyske kriminalserie ’Derrick’ og den satiriske amerikanske serie ’Skum’, inden det var tid til at komme i seng med en sidste TV-Avisen klokken 23.35 – og et godnatbillede.

Mens bryllupsforberedelserne stod på, og brudevalsen blev danset, gik brudeparret også glip af klassikere i radioen.

Christian Flagstad tog for eksempel endnu en runde med ’Fanfare’ på P3 lørdag aften klokken 21.03, Georg Julin var vært for ’Dansktoppen’ om eftermiddagen klokken 13.03 på P3, og en af sommerens helt særlige programmer var ’Danmarks Cykel-Radio’, hvor Zita Boye-Møller, Bo Lynnerup og Elith Nørreholm sendte godt en time på P1 om cykler, cyklisme og cykeltrafik, inden Tommy Dybbro for øvrigt klokken 13.30 fortalte en halv time om fuglelivet på Færøerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter