Ønsk en programoversigt: ’En naturlig forklaring’ på morfars dødsdag

Nicklas Enevoldsen husker sommeren 1992 særligt godt, og han vil gerne vide, hvad der blev sendt den fredag aften, hvor hans morfar døde.

  • Poul Thomsen var vært for ’En naturlig forklaring’ i 10 år fra 1989 til 1999 – også den 12. juni 1992. Her hjalp eksperter ham blandt andet med at svare på dyrespørgsmål. (Foto: Kjeld Arnholtz)
  • Poul Thomsen havde inden da en lang række dyreprogrammer bag sig – først for børnene i ’Dig og dyrene’ og senere i ’Dus med dyrene’. (Foto: Anne Mette Weilling)
  • Da det var fredag, var der – naturligvis, fristes man til at sige – ’Fredagsbio’ med Anna og Lotte, som huserede på skærmen med nye udsendelser fra 1979 til 2006. (Foto: DR.)
  • Gennem flere år startede DR sine programmer med at vise de seneste tekst-tv-nyheder på skærmen i et kvarter. Også den 12. juni 1992. Sådan har tekst-tv set ud gennem årene. (Foto: DR.)
1 / 4

”Sommeren 1992 var lang, lys og varm. Vi stemte nej til Maastricht. Min morfar døde. Jeg blev student. Vi vandt EM. Jeg var på verdens bedste sommerhustur med gutterne. I nævnte rækkefølge.”

Sådan skriver Nicklas Enevoldsen i en mail til DR. Han har taget imod opfordringen for nylig på dr.dk/omdr, hvor man kunne ønske en programoversigt for en bestemt dag, som måske har haft stor betydning for én selv – eller hvis man gerne vil finde ud af, hvordan DR for eksempel dækkede en bestemt begivenhed.

Helt konkret vil Nicklas gerne vide, hvad der egentlig var i TV fredag den 12. juni 1992?

”Den aften cyklede jeg hjem fra arbejde i Irma i Lyngby Storcenter. Jeg var 19 år, og turen gik forbi den vej, hvor min morfar og mormor boede. Som sædvanlig kiggede jeg ned ad vejen, da jeg cyklede forbi, og jeg kan huske, jeg havde en lidt underlig fornemmelse – en følelse af uro. Jeg havde ikke besøgt min mormor og morfar, så tit som jeg burde,” skriver Nicklas, der – da han kom hjem – fik besked af sin mor om, at morfaren havde haft en hjerneblødning og var blevet indlagt på Herlev Hospital. Han døde samme nat.

Derfor vil Nicklas Enevoldsen gerne vide, hvad der egentlig var i fjernsynet, da morfaren døde.

Startede med tekst-tv

Se det var dengang, hvor tv-dagen startede klokken 15.45 på DRs dengang ene tv-kanal – med de bedste tekst-TV-nyheder og programoversigter det første kvarter.

Udover TV-Avisen var der et enkelt programpunkt, som faktisk stadig findes i fredags-sendefladen – nemlig ’Disney Sjov’, som dengang blev vist klokken 18.30-19.30 – og den 12. juni 1992 var der for eksempel mulighed for at se Rip, Rap og Rup i ’Økonomisk eksplosion’, ’Anders Ands kænguru’ og ’Grislings præmie’ blandt de nye og gamle tegnefilm med alle de klassiske figurer.

Trængt TV-Avisen

TV-Avisen havde helt siden 1966 været sendt klokken 19.30, og det blev den stadig i 1992 – men det skulle også vise sig at være på sidste år. TV 2, der på det tidspunkt havde sendte i knap fire år, sendte regionale programmer klokken halv otte – og derfor var TV-Avisen lidt trængt op i en krog. Og året efter blev DR-nyhedsudsendelsen da også flyttet til klokken 18.00 og 20.30.

Nu var det jo fredag, og som så mange gange før var ’Fredagsbio’ på skærmen. Lige fra 1979 til 2006 lagde Hanne Willumsen og Iben Wurbs stemmer til de to dukker, der garanteret havde nussede Georg i bad den aften - men også havde Fie og Bulder i studiet med fisk. Anna kunne derimod ikke lide fisk – og gav sig til at lege med dem, og ind imellem viste dukkerne film om myrer.

Gammel hest og guldfisk

Men der var også meget mere natur i sendefladen den fredag. Efter at have været vært på ’Dig og dyrene’ og senere ’Dus med dyrene’ i 1970’erne og 1980’erne, var Poul Thomsen fra 1989 til 1999 vært i ’En naturlig forklaring’, hvor han og et panel klokken 20.00 gav svar på en række seerspørgsmål – og den aften både lod seerne møde Danmarks dengang ældste hest, Bolette, var med Falck på hornugleredningsaktion og så på en åbenbart stigende interesse for at holde guldfisk i havebassiner.

Klokken 20.45 den fredag så man noget, man typisk ville se en mandag, tirsdag eller onsdag i dag hos DR – nemlig en DR-dokumentar, som handlede om, hvad der får unge til at søge ind i Hjemmeværnet.

Aftenen sluttede klokken 21.30 med Paul Newman i den engelske film ’Med ryggen mod muren’ og et afsnit af den amerikanske spændingsserie ’Chicago-strømer’, inden DR1 sagde ’På gensyn’ klokken 23.50 den fredag aften. Dengang gik DRs ene tv-kanal typisk i seng før midnat. Kun få måneder inden den 12. juni 1992 var Gallup begyndt at måle seertal for første gang, og et hurtigt kig i dem, viser, at Poul Thomsen med sine 629.000 seere den aften ikke røg til tops. Som Nicklas selv antyder, var der også EM-fodbold i juni 1992, og ikke mindst kampen mellem SNG og Tyskland, som TV 2 sendte samme aften, trak næsten 1,1 millioner seere i anden halvleg.

Du kan se, hvad DR sendte fredag den 12. juni 1992 her:

Facebook
Twitter