Ønsk en programoversigt: Radioen hyggede i 1959

Henrik Egede fra Valby vil gerne vide, hvad DR bød på, den dag han blev født. Og der var både ’Kvit eller dobbelt’, ’Giro 413’, hyggeprogram og dansemusik, viser det sig.

  • ’Kvit eller dobbelt’ var én af de helt store lytter- og seermagneter i DR fra 1957 til 1959, hvor udsendelsen blev sendt direkte søndag klokken 20.00. Svend Pedersen var vært, og quizdeltagerne vidste alt muligt om bestemte emner. På billedet står han ved siden af journalist Inger Larsen.
  • Dansemusik i radioen var populært, og også om søndagen blev der opfordret til dans. P2 sendte søndag den 8. februar ’Dansemusik’ fra spillestedet Giraffen med Jørn Grauengaards (th.) kvartet og Lis Bjørnholt. Det er Perry Knudsen til venstre.
  • Hannah Bjarnhof var at høre på P1 klokken 15.15 den pågældende dag, hvor hun læste digte af Grethe Risbjerg Thomsen i ’Hørte De – Den klare tid’.
  • Dirigenten Kai Mortensen stod for ’Eftermiddagskoncert’ med Underholdningsorkestret på P1 klokken 16.40. Her ses han sammen med sangskriver og DR-vært Sejr Volmer-Sørensen.
  • Billedet er ikke fra 1959, men Niels Christian Niels-Christiansen kommenterede allerede sport dengang for DR – den 8. februar 1959 gjaldt det EM i kunstskøjteløb. Han døde sidste år – og nåede at arbejde for DR i over 40 år, fra 50’erne til 90’erne. (Foto: Anne Grethe Brixvall)
1 / 5

Der var nu et eller andet over programtitlerne i gamle dage. Ikke noget med at kalde programmerne ’P3 Formiddag’ eller ’P2 Aften’ eller noget i den stil.

Næ, søndag den 8. februar 1959 kunne man for eksempel lytte til ’Nu skal vi hygge os’ på P2 med Birthe Buch og Børge Nordlunds Kvartet klokken 19.30. Samme kanal bød også på ’Så er det søndag – og vi spiller let grammofonmusik til morgenkaffen’ klokken 9.05, og P1 bød på ’Søndagskomsammen – med den hemmelige klub’ for piger og drenge med Elith Nørreholm og Jørgen Kanstrup som programledere klokken 17.10.

Når vi fordyber os i, hvad DR sendte denne dag, er det, fordi Henrik Egede fra Valby har ønsket det. DR har fået

digitaliseret mange af sine gamle programoversigter, og derfor kom vi med en opfordring forleden til læserne på dr.dk/omdr. Er der en gammel programoversigt, du er nysgerrig efter at se? Måske fordi der skete noget særligt for dig den dag – eller fordi der skete noget særligt i samfundet en bestemt dato, hvor du så vil se, hvad DR sendte?

Henrik Egede blev ganske enkelt født den dag, og derfor vil han gerne vide, hvad der egentlig blev sendt. Om han blev født, mens konsulent Grethe Holmgård fortalte om ’Træer og buske ved vintertid’ fra Odense-studiet på P1 mellem 8.05 og 8.15, eller om han blev det under ’Dansemusik’ på P2 fra klokken 22.15-23.00 på P2 med Jørn Grauengaards Kvartet og Bruno Martinos orkester, melder historien ikke noget om. Det kan også være, han kom til verden under udsendelsen ’Universet omkring os’ klokken 11.20 på P2 eller under ’Giro 413’, der dengang - som nu – blev sendt søndag over middag. Dengang var det nu på P1.

Stor sportsdag i fjernsynet

For DRs dengang ene tv-kanal, som var startet små otte år tidligere, var den 8. februar 1959 en stor sportsdag. Faktisk så stor at to ud af de tre programmer, DR sendte i fjernsynet den søndag, var sport.

Både om formiddagen og om eftermiddagen blev der sendt europamesterskaberne i kunstskøjteløb fra Davos i Schweiz med DRs mangeårige sportsreporter Niels Christian Niels-Christiansen som kommentator. Han døde sidste efterår og var gennem 40 år i DR til ni gange fodbold-VM, ni gange vinter-OL og otte gange sommer-OL.

Og tv-aftenen bød på ’International bordtennis’ med en transmission fra bordtennisklubben The Eights turnering i Gentofte-Hallen.

’Kvit eller dobbelt’

Det helt store slagnummer på Henrik Egedes fødselsdag var nu quizzen ’Kvit eller dobbelt’, som både blev sendt i radioens P2 og fjernsynet. Her kunne man vinde svimlende 10.000 kroner i programmet, som Poul Overgaard Nielsen tilrettelagde, og som navnkundige Svend Pedersen var vært på.

Dengang som nu kunne man være med i ’Kvit eller dobbelt’, hvis man vidste en hel masse om et bestemt emne – for eksempel hollandske kakler eller danske dronninger, og inspirationen til quizzen, som i første omgang blev sendt på DRs tv-kanal fra 1957 til 1959, kom fra det amerikanske show ’64.000 dollar-spørgsmålet’, som tv-stationen CBS udviklede i 1950’erne.

Quizzen har faktisk vist sig at være usædvanlig langtidsholdbar. DR genoplivede den i 1980’erne med Otto Leisner som vært, mens Per Wiking og Alex Nyborg Madsen var værter i ’Kvit eller dobbelt’ i 1990’erne. Og så sent som i 2013 genoplivede DR Ultra konkurrencen i en børneudgave.

I 1959 var det, som om DR havde besluttet, at seere og lyttere skulle i seng senest klokken 23.00. Både P1 og P2 stoppede dagens programmer en time før midnat, mens fjernsynet rundede af med at sende lydsiden af Pressens Radioavis allerede klokken 22.00.

Se programmet for 8. februar 1959 her

Facebook
Twitter