Ønsk en programoversigt: Sådan dækkede DR jordskredsvalget

En læser vil gerne vide, om DR ryddede sendefladen ved folketingsvalget i 1973, eller DR ”lod som ingenting”. I vores nye sommerserie ’Ønsk en programoversigt’ har vi set på, hvad der blev sendt.

  • På DR1 var Ole Andreasen valgvært, og han lagde ansigtet i mange folder i valgaftenens løb – blandt andet dette.
  • Radioavisens daværende souschef, Jørgen Schleimann, og Jakob Nielsen var valgværter på P3 i 1973 – mens Ann-Britt Mathisen stod for musikken ind imellem.
  • Mogens Glistrup stormede ind i Folketinget med Fremskridtspartiet ved jordskredsvalget – og han fyldte selvsagt meget i valgprogrammerne. Her er han sammen med den daværende socialminister Eva Gredal (S)
  • Den senere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var i 1973 stadig journalist i DR, og han var på valgholdet, der dækkede jordskredsvalget på TV.
1 / 4

DR har fået digitaliseret mange af sine gamle programoversigter, og derfor kom vi med en opfordring forleden til læserne på dr.dk/omdr: Er der en gammel programoversigt, du er nysgerrig efter at se? Måske fordi der skete noget særligt for dig den dag – eller fordi der skete noget særligt i samfundet en bestemt dato, hvor du så vil se, hvad DR sendte? Opfordringen fik Stefan Vase ud af busken.

Han spørger: ”Hvordan dækkede DR i grunden jordskredsvalget i december 1973? I dag ryddes sendefladen jo, når der er store begivenheder, men noget siger mig, at man ”lod som ingenting” dengang,” skriver han.

Stefan Vase har nu ikke ret i, at DR lod jordskredsvalget gå stille for sig – altså valget, hvor både CD, Fremskridtspartiet og Kristeligt Folkeparti kom i Folketinget for første gang. Det var også her, Kommunisterne og Retsforbundet gjorde comeback på tinge – mens de gamle partier gik meget tilbage.

DR rådede på det tidspunkt over tre radiokanaler og én tv-kanal, og et nærstudium af programoversigterne viser, at såvel P1, P3 og DR1 dækkede valget, men dér hvor Stefan Vase måske har lidt ret, er, at valgdækningen først begyndte i dét øjeblik, valghandlingen var færdig på de danske valgsteder, hvor den i dag ville starte før.

Jørgen Thorgaard var P1-valgvært

P1 sendte fra klokken 20.00 til 2.00 om natten med den senere tv-vært Jørgen Thorgaard som valgvært og med Lasse Jensen som tilrettelægger. Her var reporterholdet blandt andre Mette Fugl, Poul Smidt og Jens Winther – og der var sågar sørget for ”valgbal” og musik, når man trængte til at puste ud, eller det var småt med resultaterne ude fra landet. Her sørgede Finn Zieglers Kvartet og Bo Sylvéns Sekstet med sangerinden og senere P3-værten Lisa Linn for musikken mellem de mange tal.

På P3 var der også taget vare om, at alt ikke var alt for tørt ved valget i 1973. Lige efter klokken 20.00, hvor stemmesedlerne stadig blev talt op, sørgede Arné Honoré, Hans Mogensen og Poul Eyvind for en ’Valgquiz’, inden kanalen fra klokken 20.30 til 02.00 holdt ’Valgaften på P3’.

Her var Jakob Nielsen vært, mens Radioavisens souschef, Jørgen Schleimann, var med til at kommentere, og aftenen igennem blev der stillet om til DRs dengang otte distrikter – i Aalborg, Holstebro, Aarhus, Aabenraa, Odense, Næstved, København og Rønne. Også her var der i bedste P3-stil sørget for musik undervejs, og den mangeårige P3-vært Ann-Britt Mathisen var discjockey på aftenen og fik resultaterne til at glide lidt bedre ned.

Stemmen bag ’Matador’ var valgvært

DRs dengang ene tv-kanal var det to herrer, som senere selv blev politikere, som var med i valgredaktionen, der sendte på aftenen fra klokken 21.00 til 2.00 om natten. Holdet kom på, efter at DR1 havde budt på ’Cirkus Star Time’ fra Cirkusbygningen fra klokken 20.00 til 21.00.

Den senere Venstre-europaparlamentariker Ole Andreasen, der måske lige nu er mest kendt som fortællerstemmen i begyndelsen af hvert ’Matador’-afsnit, var valgvært på Christiansborg, mens senere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, Steen Bostrup og Jørn Damgaard var journalister på aftenens udsendelse, som blev sendt direkte fra Fællessalen på Christiansborg.

Og dengang som nu sluttede aftenen af med en partilederrunde, som både blev sendt på radio og TV – en runde, hvor eksempelvis Mogens Glistrup fra Fremskridtspartiet fik en central rolle, fordi hans parti strøg på tinge med 28 mandater.

Selv om DR1 gik senere i seng end normalt den aften, var kanalen allerede på pletten igen næste morgen. For selv om det først var mange år senere, at DR begyndte at sende egentlig morgen-TV var der både TV-Avisen klokken 6.30, 7.30 og 8.30 den 5. december, hvor valget blev fordøjet.

Du kan se, hvad DR1 sendte den 4. december 1973 her

Du kan se, hvad DRs radiokanaler sendte den 4. december 1973 her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk