OL-kommentator: Vi er en forlængelse af oplevelsen

Som gymnastik-kommentator er den vigtigste opgave at give seerne indblik og indlevelse i en sportsgren, der normalt ikke fylder i sendefladen. Det er en opgave, Birgitte Borch glæder sig til at løfte.

Birgitte Borch kommenterer gymnastik sammen med Helge Vammen på DR1 og DR3 frem til den 17. august. (Foto: Felix Bache)

OL i er i fuld gang i Rio og i DRs studier. Men hvordan giver man seerne den fulde oplevelse af en sportsgren, de normalt ikke følger? I denne uge kommenterer Birgitte Borch finalerne i redskabsgymnastik på DR1, og i næste uge dækker hun disciplinfinalerne, som du kan følge på DR3.

“Gymnastik er kæmpestort til OL og har en hæderkronet tradition herhjemme i Danmark. DR har ikke haft rettighederne til at sende gymnastik fra OL i mange år, så det glæder vi os til.”

Selvom de fleste kender til gymnastik, er det ikke en sportsgren, der fylder lige så meget i sendefladen resten af året som andre sportsgrene. Derfor er opgaven som kommentator anderledes end i eksempelvis fodbold og håndbold.

“Hvis du kommenterer fodbold, og du forklarer offside-reglen hver gang, der bliver dømt offside, bliver man skør af at høre på det. I gymnastik må man gerne være lidt mere pædagogisk,” siger Birgitte Borch.

Birgitte Borch er dog ikke bange for, at seere med en naturlig passion for gymnastik falder igennem, når finalerne ruller over skærmen.

“Jeg tror ikke, de garvede seere har noget imod at få detaljerne fortalt en ekstra gang. Det er jo skønt, når folk deler din interesse for sporten, også selvom det kun er en gang hvert fjerde år,” siger hun.

Medkommentator med erfaring

Birgitte Borch får selskab i studiet af den rutinerede gymnast Helge Vammen, der har vundet 28 titler ved danmarksmesterskaberne i redskabsgymnastik og har deltaget i flere europa -og verdensmesterskaber.

“Som seer behøver du ikke være ekspert for at kunne se, om noget er godt. De fleste kan genkende, når der sker noget stort, selvom man ikke kender sportsgrenen. Helge kan få øje på nogle ting, som det utrænede øje ikke kan. Det handler om, at få folk til at kigge med så længe, at de får de store øjeblikke med,” siger Birgitte Borch.

Som kommentator er den væsentligste opgave at inddrage seerne i oplevelsen og få dem til at føle begejstringen.

“Det vigtigste for os er, at fange seerne ind i den fascination, der er omkring gymnastik. Vi er en forlængelse af oplevelsen. Man kan sagtens se OL uden kommentatorer, men det er bare ikke det samme.”

Birgitte Borch har dækket OL siden 1996 og har en stor kærlighed til verdens største sportsbegivenhed. Hun mener, at De Olympiske Lege samler os, som få andre ting kan.

OL er fantastisk. Det er anderledes. Det er for os allesammen. Det er der, hvor verden mødes. Der er få ting, der kan samle folk over hele kloden, som OL,” siger hun.

Af navne, man skal holde øje med, nævner Birgitte Borch japaneren Kohei Uchimura som favorit til at blive den store guldvinder hos herrerne. Blandt kvinderne sætter Birgitte Borch sin lid til den unge Simone Biles fra USA, der - trods sine blot 19 år - har en medaljesamling og en muskelmasse, de fleste ville være misundelige på.

“Hun er en sådan en lille hurtig kvinde med muskler over det hele. Hende tror jeg, vi får rigtig meget glæde af. Men hun skal op imod nogle stærke navne, så det bliver rigtig spændende.”

Du kan følge Simone Biles i kvindernes holdfinale tirsdag den 9. august fra klokken 20.55 på DR1.

Hver aften fra den 8. til den 11. august kommenterer Birgitte Borch og Helge Vammen gymnastik klokken 20.55.

På DR3 kan du følge disciplinfinalerne den 15. og 16. august fra klokken 18.55, og den 17. august er der afslutningsgalla fra klokken 18, som de to kommentatorer også dækker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter