Ole Ryborg: Det er Europas vigtigste valg nogensinde

Ugens aktuelle navn: I 2013 kunne DRs EU-korrespondent Ole Ryborg fejre sølvbryllup i Bruxelles. Men i hans snart 26 år med EU har intet valg ifølge ham haft så stor betydning som Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.

Selvom jobbet som EU-korrespondent ikke hitter på den lokale bar, kunne Ole Ryborg ikke forestille sig at lave andet. For ham er valget den 25. maj et af årets store højdepunkter. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Han har brugt over halvdelen af sit liv sammen med EU. Ole Vigant Ryborg var bare 24 år, da han dækkede sit første topmøde i Hannover. Hannover var stadig en del af det daværende Vesttyskland, 'Den Europæiske Union' hed fortsat 'Det Europæiske Fællesskab', og vejlensiske Ole Ryborg var kun lige startet på Journalisthøjskolen i Aarhus.

I dag, næsten 26 år senere, er Ole Ryborg i fuld gang med optakten til dét, som bliver hans sjette europa-parlamentsvalg midt i orkanens øje. Men denne gang er alligevel noget særligt. Ifølge Ole Ryborg er der nemlig tale om det hidtil vigtigste valg, når det meste af Europa skal til stemmeboksen den 22.-25. maj.

"Europa-Parlamentet har fået så stor magt, at valget er vigtigere end nogensinde. Alle de nære ting i vores hverdag reguleres i dag fra Bruxelles, fra vi står op om morgenen og åbner vores energimærkede køleskab med de EU-kontrollerede varer indeni, til vi går i seng om aftenen og læser godnathistorier for vores unger i energisparepærens skær," forklarer Ole Ryborg.

Christiansborg med substans

Selvom han har været i Bruxelles i næsten en menneskealder, er Ole Ryborg langt fra træt af arbejdet med at dække den enorme organisation, som har fyldt så meget i hovedparten af hans liv.

"Jeg har ikke lyst til at lave andet. Det er stadig det mest spændende, jeg kan forestille mig at lave. Modsat Christiansborg er der ikke nogen interesse for det politiske spil, da ingen kender politikerne dernede. Det er skønt, for så kan vi fokusere på substansen," siger Ole Ryborg, som kalder det "journalistisk frustrerende," at dækningen af EU ofte kommer til at handle om, om folk er for eller imod EU.

Ole Ryborg undrer sig over, at der er så stor fokus på Folketinget sammenlignet med Europa-Parlamentet, når flere og flere vigtige beslutninger efterhånden træffes i Bruxelles. Lige nu er der 180 akkrediterede journalister på Christiansborg, mens der blot er 10 danske journalister i Bruxelles. Det er dog ikke kun negativt, at der er så få danskere dernede.

"Den største forskel på Christiansborg og Bruxelles er, at på Christiansborg er man omgivet af konkurrenter, mens man i Bruxelles er omgivet af kollegaer. Der er selvfølgelig otte andre danske journalister, som er ens konkurrenter, men alle andre er dine kollegaer, som hjertens gerne vil hjælpe dig," forklarer Ole Ryborg.

Den ene danske journalist, som Ole Ryborg ikke betragter som en konkurrent, er hans korrespondentkollega i DR, Niels Kvale.

Danskerne klager over manglende kendskab

Ole Ryborg mener, at de danske medier er blandt de bedste i Europa til at dække EU. Det gør han på trods af, at han gerne så, at der blev sendt flere journalister til Bruxelles, og at de ikke mindst blev der i længere tid end den tre års turnus, som de fleste dagblade benytter sig af.

Men når man spørger danskerne, er svaret oftest, at de ikke føler sig godt nok informeret om, hvad der foregår i EU. Ifølge Ole Ryborg skal en del af forklaringen findes i måden, mange omtaler EU på.

"Jeg vil gerne have, at vi lader være med at kalde det "EU-stof." For det er jo ikke EU-stof. Ligesom folkeskolereformen ikke er "Christiansborg-stof." Det er også "skole-stof" og "familie-stof." Det er en sammenblanding af mange ting, og det er såkaldt "EU-stof" også," forklarer Ole Ryborg, som håber, at danskerne bliver klar over, hvor meget EU reelt fylder i vores hverdag - og dér har DR et stort ansvar.

"Vi skylder som Danmarks stærkeste kulturinstitution at fokusere på EU, for der mangler en grundlæggende forståelse, som danskerne har ved for eksempel kommunalvalg og folketingsvalg. Og det er vigtigt, at danskerne får det ind ved køkkenbordet i radioen og ind ved stuebordet i tv'et på hovedkanalen DR1, så vi kan ramme alle," understreger Ole Ryborg.

Valget skydes i gang 25. april

Ole Ryborg får sammen med DR2-vært Camilla Thorning lov til at skyde DRs valgdækning i gang. Det sker, når en række kandidater til Europa-Parlamentet fredag den 25. april mellem klokken 15.00 og 16.00 mødes til debat i Landstingssalen på Christiansborg og på DR2.

Og den rutinerede EU-korrespondent opfordrer danskerne til at følge med. For selvom Danmark kun besætter 13 af de 751 pladser i Parlamentet, kan det enkelte medlem stadig få stor indflydelse, hvis de bliver ordførere på de rigtige sager.

"En ordfører er mere magtfuld end en dansk minister. Det danske europaparlamentsmedlem Emilie Turunen var skyggeordfører - sit partis ordfører - på en sag, og da folk fandt ud af det, fik hun op mod 100 mails fra forskellige folk, der ville tale med hende," siger Ole Ryborg og nævner i flæng en række store internationale banker, tilsynsmyndighederne i Frankrig og Tyskland samt børserne i London, New York og Tyskland.

"Det var ikke Sass Larsens dør, som Duncan L. Niederauer, chefen for den amerikanske fondsbørs, bankede på. Og det var ikke Sass Larsen, som direktøren i Platts, der indsamler det data, som fastsætter oliepriserne, mødtes med. Det var Emilie Turunen," uddyber Ole Ryborg.

I den forrige valgperiode fra 2004 til 2009 blev der fremsat 48.747 ændringsforslag. Det svarer til over et ændringsforslag i timen hver eneste time i de fem år. Fordi der er så mange sager, er det oftest i de mindre udvalg, at beslutningerne reelt bliver taget. Ole Ryborg så derfor gerne, at der blev mulighed for at dække udvalgsmøderne, som i forvejen er åbne for offentligheden.

"Det er ligesom finanslovsforhandlingerne i Danmark; bare uden at nogen interesserer sig for det. Min redaktør spørger mig ofte: "Er det vigtigt, eller er det bare en mellemregning?" Det spørgsmål får Ask Rostrup ikke omkring finansloven," siger Ole Ryborg.

Fakta om Ole Ryborg:

  • Ole Vigant Ryborg, 49 år, er født og opvokset i Vejle - han fylder 50 år fem dage før valget.

  • Han er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1991.

  • Ole Ryborg har været DRs EU-korrespondent i Bruxelles siden januar 2011.

  • Tidligere har han blandt andet været tilknyttet Weekendavisen, Information og NOTAT.

  • Han modtog i januar i år Den Berlingske Fonds Journalistpris for sin dækning af Europa.

Facebook
Twitter