Lyttere er utroligt trofaste, og mange skruer kun sjældent på deres radio. Men på søndag den 1. oktober vil op imod 900.000 danskere få behov for at pille ved deres DAB-radio, hvis de fortsat vil være sikre på at kunne høre Radioavisen, ’Giro 413’ på P5, ’Musikquizzen’ på P3, og mange af de andre programmer, der bliver sendt – både af DR og fra andre udbydere.
Folketinget har vedtaget en plan for udbygningen af digital radio, og den betyder blandt andet, at Danmark fra årets første oktoberdag går fra at sende DAB-radio i det hidtidige format til at sende det i noget, der bliver kaldt DAB+-formatet. Det nye radioformat betyder blandt andet, at der bliver plads til flere landsdækkende, kommercielle radiokanaler og flere regionale radiostationer. Men inden man kan nyde dem, må man som bekendt først yde, som det hedder i den gamle talemåde. Og det bliver altså i weekenden.
Gamle DAB-radioer bliver tavse
Et sted mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato er der nu ikke så meget at stille op med. Det er især radioer, der er købt før 2012, som slet ikke kan modtage det nye DAB+-format.
”Når lytterne tænder de ældre DAB-radioer søndag, vil de simpelt hen opleve tavs radio,” forklarer Tobias Enné, der er talsmand for kampagnen ’Mere radio’, som Slots- og Kulturstyrelsen har iværksat for at blandt andet overgangen skal gå så glat som mulig.
Alle skal genindstille
Men hvor nogle vil stå med en for evigt tavs DAB-radio fra på søndag, vil mange hundrede tusinde fortsat kunne høre DAB-radio – også selv om det måske ikke lyder sådan i første omgang. Det er lyttere, som har en DAB+-radio allerede. Men selv om man er klar til de nye, digitale tider, undgår ingen at skulle pille ved radioen.
”Indstillingerne vil desværre ikke overleve skiftet fra DAB- til DAB+-formatet, og derfor skal man genindstille sin radio. Det er lidt forskelligt, hvad der står på radioerne, men man genindstiller den typisk ved at trykke på ”autotune”, ”scan” eller ”tune” i fem-syv sekunder. Herefter går radioen i gang med at scanne sendenettet, og den genindstiller så sig selv med nye informationer,” forklarer Tobias Enné.
Desværre for lytterne er der ikke aftalt et bestemt skæringstidspunkt søndag. Så derfor kan man opleve, at de forskellige radiokanaler overgår til det nye DAB+-format på forskellige tidspunkter søndag. DR gør det allerede kort tid efter midnat – faktisk i den første halve time efter klokken 24.
Få styr på om radio er overlevelsesklar
Det er vigtigt at understrege, at ændringerne ingen betydning får for FM-radioer. De vil fungere helt som hidtil.
Tobias Enné opfordrer til, at DAB-lyttere allerede i de kommende dage frem til søndag får styr på, om deres radio er ”overlevelsesklar”.
”Det allerførste, man kan gøre er at teste, om der står DAB+ på ens radio. Gør der det, er den klar, men den kan også godt være det alligevel. For i starten var det ikke alle producenter, der skrev det på radioerne,” forklarer Tobias Enné.
Man kan også forsøge sig med ”P4-tricket”, hvis man vil være sikker på, at ens DAB-radio er klar til DAB+. DRs P4-distrikter har hidtil været de eneste, der blev sendt i DAB+-formatet, og kan radioen allerede modtage dem, er den god nok. Så er det en DAB+-radio, som er klar til de nye tider.
”Overgangen til det nye format betyder, at der fremover er mulighed for at sende yderligere 12 landsdækkende radiokanaler og flere lokale,” forklarer Tobias Enné.
Der er flere digitale steder
Han opfordrer til, at man går ind på kampagnen ’Mere Radio’s hjemmeside på www.mereradio.dk, hvor der er meget mere om overgangen til DAB+ og svar på mange af de spørgsmål, man må brænde ind med.
”Hvis genindstillingen af radioen ikke lykkes, kan det være en god idé at finde manualen til den igen, og ellers kan forhandleren, som man har købt den hos, sikkert også hjælpe,” siger Tobias Enné.
Glipper alt søndag morgen, minder han om, at man også kan høre digital radio andre steder – for eksempel på sin computer via internettet, på sin smartphone eller tablets – enten i browseren eller via apps, eller for manges tilfælde også via ens fjernsyn.
Omkring en tredjedel af danskernes radiolytning foregår i dag digitalt, mens omkring to tredjedele er FM-lytning, som altså ikke berøres af ændringerne 1. oktober.
4 GODE RÅD VED OVERGANGEN TIL DAB+
Det kan du gøre før søndag Står der DAB+ på din DAB-radio, eller er den købt i 2012 eller senere, er du klar til DAB+. Står der ikke DAB+, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du tage DAB+-testen: Genindstil først din radio. Hvis du kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler eller kanalen "Mere radio" på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+ og er klar til formatskiftet.
Det skal du gøre søndag, når Danmark er gået fra DAB- til DAB+-formatet Selv om du har en DAB+-radio, ryger indstillingerne ved overgangen til det nye format. Du er nødt til at genindstille din DAB-radio ved at trykke på autotune/scan-knappen – der kan også være andre udtryk for det samme – i 5-7 sekunder. Radioen går herefter i gang med at scanne sendenettet og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, kan du blive klogere på hjemmesiden mereradio.dk, ved at kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.
Det kan du gøre, hvis du opdager, du ikke har en DAB+-radio Hvis din radio søndag er blevet helt tyst og altså ikke var parat til DAB+, er der flere andre steder, du kan høre digital radio alligevel. Det kan være på din computer via nettet, på din smartphone eller tablet, på nogle tv-apparater, hvor man også kan høre digital radio samt ved at anskaffe dig en ny DAB+-radio.
Sådan gør du, hvis nogle af kanalerne fremtræder dobbelt Oplever du, at DRs radiokanaler optræder to gange på din radio, efter at du har genindstillet den, er det fordi, at din radio har hentet de nye kanaler ned – som vil virke – men ikke har slettet de gamle kanaler, som ikke længere vil virke. For at fjerne de gamle kanaler vil du i nogle tilfælde skulle starte din radio helt forfra. En af metoderne er, at man tager strømmen helt væk fra radioen og lader den stå i 5-10 minutter og derefter starter den igen. Hvis dette ikke virker, bør du kigge i radioens manual. Den funktion, du leder efter hedder typisk "gendan fabriksindstillinger", "restore factory settings" eller bare "restore". Hvis du stadig oplever problemer, skal du kontakte forhandleren, hvor du har købt din radio eller producenten af din radio.
Læs meget mere om overgangen og se flere spørgsmål/svar på www.mereradio.dk.
Få hjælp til digital radio – læs mere her