Onsdag er Maria Månson-dag på TV i efteråret

I denne uge debuterer Maria Månson som vært på ’Kulturmagasinet Gejst’ på DR1, og hun kalder det selv drømmejobbet, hun slet ikke vidste, hun drømte om.

Maria Månson har premiere som vært på ’Kulturmagasinet Gejst’ onsdag på DR1. Foto: Bjarne Bergius Hermansen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Den seneste måned har Maria Månson nærmest været i sminken hos DR hver eneste dag.

”Nå, er det nu dig igen?” har medarbejderne udbrudt, når hun har stukket ansigtet indenfor.

For selv om seerne måske ikke har set TV-værten så meget på skærmen i august, har Maria Månson haft ualmindeligt travlt med optagelser. Både til en ny omgang ’Sprogquizzen’ på DR K og som ny vært for ’Kulturmagasinet Gejst’ på DR1, hvor hun fremover afløser Louise Wolff.

Faktisk bliver onsdag den helt store Maria Månson-dag i fjernsynet her i efteråret. For det er her begge ugentlige programmer med hende bliver sendt. Først ’Sprogquizzen’ klokken 20.00 og så ’Gejst’ klokken 21.55. Samtidig har Per Juul Carlsen overtaget ’Filmselskabet’, som ellers har været Maria Månsons faste tv-holdepunkt gennem syv år.

”Med ’Gejst’ har jeg lidt fået drømmejobbet, som jeg slet ikke vidste, jeg drømte om. Det var lidt surrealistisk pludselig at få den appelsin i turbanen,” siger Maria Månson, der midt i alle premiererne også fylder 40 år den 4. september.

Den nye ’Gejst’-vært har en kandidatgrad i film- og medievidenskab med speciale i audiovisuel formidling fra Københavns Universitet, ligesom hun er bachelor i litteraturvidenskab, moderne kultur og kulturformidling. Så kulturstoffet ligger hende ikke ligefrem fjernt.

”Selv om mange forbinder mig med noget med film, begrænser min interesse for kultur sig bestemt ikke til det. Jeg har altid været en stor kulturforbruger – først var det bøger og sprog, der havde min store interesse, og senere kom så filmen,” forklarer Maria Månson.

Skal åbne nye døre

Selv siger hun, at hun altid kulturelt har skudt med spredehagl. For hun interesserer sig virkelig for lidt af hvert.

”På den måde er ’Gejst’ genial. Ét af formålene med programmet er at åbne nye døre ind i kulturens verden, og det kommer det også til at gøre for mig selv. Jeg glæder mig virkelig til at ”komme på skolebænken”, lære noget nyt og belyse kulturen fra forskellige vinkler. Jeg er drevet af nysgerrighed, og den kan jeg helt sikkert få stillet på ’Gejst’,” tror Maria Månson.

De første fire ugers kulturprogrammer er ved at være planlagt, og allerede her er spændvidden stor. Maria Månson starter onsdag med at se på, hvorfor vikingerne og de nordiske guder gør deres indtog i mange film og tv-serier i disse år. Ugen efter ser ’Gejst’ på, hvorfor de store klassikere er populære igen – også hos nutidens forfattere som for eksempel Merete Pryds Helle. Maria Månson kommer for eksempel også til at beskæftige sig med både standup og musical her i den første tid med hende ved roret i ’Kulturmagasinet Gejst’.

Blev set i Facebook-feed

At Maria Månson overhovedet kom til at lave fjernsyn, var faktisk noget af et tilfælde.

”Det er ikke en drøm, jeg har haft altid, og jeg underviste på Egedal Gymnasium i Stenløse, da jeg en dag fik en henvendelse fra DR. Her ville man ryste posen i dækningen af filmstoffet, og en gammel kollega, der nu var redaktør i DR, kom til at tænke på mig, da han så mig i sit Facebook-feed. For at gøre en lang historie kort, endte jeg med at blive ansat, efter jeg havde været til casting,” smiler Maria Månson.

Som mor til to børn på 1 og 3 år har hun følt sig som en ret udfordret kulturforbruger de seneste år.

”Når du får børn, går der logistik i det hele, og alt bliver pludselig et projekt. Jeg har været heldig, at jeg kunne få tilfredsstillet noget af det ved at få set en masse film, men jeg har også været tørstig efter mere. Og det kan jeg virkelig få dækket her,” siger hun.

Når Maria Månson har været så mange gange i sminken i august, er det blandt andet, fordi DR K har optaget en hel sæson af ’Sprogquizzen’. I mange tilfælde er der blevet optaget to programmer om dagen.

”Min rolle i ’Sprogquizzen’ er anderledes end i ’Gejst’, men lysten til at blive klogere og lære, er den samme. Jeg elsker det danske sprog og at se, hvordan det blomstrer, så derfor er det også en stor fornøjelse at være vært på de programmer,” siger Maria Månson, der også underviste i dansk, da hun var gymnasielærer.

Personligt er Maria Månson glad for, at det er Per Juul Carlsen, der overtager værtsrollen fra hende i ’Filmselskabet’ på DR K – noget, han også har gjort, mens hun har været på barsel.

”Jeg føler mig helt tryg ved ham, og det tror jeg også seerne gør. De kender ham jo allerede,” siger Maria Månson, der måske ærgrer sig over en enkelt ting ved sit jobskifte.

”Hidtil har jeg fået set fem-seks film om ugen takket være mit job på ’Filmselskabet’. Så lige på filmdelen af mit kulturforbrug kommer jeg nok lidt bagud i den kommende tid,” smiler hun.

FacebookTwitter