Orkester på skoleskemaet: Skolebørn og DR Symfoniorkestret gav fælles koncert

Skoleelever fra fire jyske byer har i flere måneder øvet sig på at spille klassisk musik på orkesterinstrumenter. Og man kunne spotte våde øjne blandt publikum, da de mange øvetimer kulminerede i en fælles koncert med DR Symfoniorkestret i Koncertsalen.

Skolebørn og DR Symfoniorkestret til fælles koncert i Koncertsalen, hvor de bliver ledet af dirigent Jesper Juul. (Foto: © Christian Larsen)

Foran DR Koncerthuset parkerer fire store busser, og ud vælter flere hundrede glade skolebørn. De kommer fra flere forskellige steder i landet og er iklædt farverige trøjer, hvor der på maven står ’OrkesterMester’. Børnene i de gule trøjer kommer fra Morsø, de lilla fra Esbjerg, mens børnene i de lyseblå trøjer er fra Herning og de grønblusede fra Ringkøbing.

- Årh, hvor er det vildt, vi er i DR – min mor fortalte, at det er her de optager ’Alle mod 1’, jubler en dreng fra Morsø.

På siden af busserne står lærerne og deler instrumenter ud til børnene. Violiner, trompeter og klarinetter bliver taget på ryggen og bragt med ind i Koncerthuset, hvor alle børnene er blevet tildelt et område i den store foyer.

Denne tirsdag formiddag indtager over 450 skolebørn DR Koncerthuset. Børnene kommer fra 11 skoler i fire jyske byer, og fælles for dem er, at de i de sidste måneder har haft ’orkester’ på skoleskemaet.

I projektet ’OrkesterMester’ er Danske Musik- og Kulturskoler, kommuner, folkeskoler og DR Symfoniorkestret gået sammen i et samarbejde om at sætte fokus på musik i folkeskolen.

Projektet kulminerer senere på eftermiddagen, hvor skoleeleverne i fællesskab med de professionelle musikere fra DR Symfoniorkestret skal fremføre en fælles koncert i Koncertsalen i DR Byen.

Klassisk musikquiz og kage til børnene

Børnene har været tidligt oppe for at komme afsted, og de har spist frokost i bussen, så de er klar til at gå i gang. De næste fire timer skal de øve sig, for at blive klar til aftenens store koncert.

I foyeren bliver børnene taget i mod af et velkendt ansigt. DR Ultra-værten Jannik Schow byder velkommen og fortæller, at han følger børnene hele dagen. Og det er også ham, der er vært, når børnene senere skal stå på scenen sammen med DR Symfoniorkestret.

Men inden børnene indtager Koncertsalen, skal de igennem en lille opvarmningsworkshop. Sammen med Jannik Schow løsner de op fra den lange bustur, bevæger sig, griner og øver klapperytme, som senere skal bruges til at bifalde musikerne i DR Symfoniorkestret. Og vigtigst af alt, så skal de brilliere med deres musikviden i Ultra-værtens klassiske musik-quiz.

- Hva´ så venner, er I klar til den store klassiske musikquiz? Hvis I vinder, skylder I kage – men hvis I taber, så får jeg al kagen selv, griner Jannik Schow.

Børnene jubler, og musikquizzen går i gang, hvor børnene bliver testet i spørgsmål om Mozart, den polske komponist Chopin og barokkomponisten Pachelbel. De besvarer spørgsmålene ved at klappe, hoppe, tage armene i vejret eller sidde på hug, og efter fem spørgsmål har børnene vundet, hvilket vækker stor begejstring – Jannik Schow skylder kage.

I baggrunden står børnenes lærere, der roligt kan se til, mens børnene bliver underholdt af Ultra-værten.

En gruppe lærere fortæller, at de har været meget begejstrede for at være en del af OrkesterMester projektet. På flere af skolerne har der i en længere årrække været mangel på musikkyndige lærere, og det har haft stor betydning, at de har fået hjælp af musikunderviserne fra Musik- og Kulturskolerne. Der er bred enighed om, at lærerne føler, at de er blevet klædt godt på til at varetage relevant musikundervisning, men det mest givende har været, at børnene har fået instrumentalundervisning, som de ellers aldrig ville havde fået.

  • 171 børn havde øvet sig på marimbaerne. (Foto: © Christian Larsen)
  • Ultra-værten Jannik Schow stod i spidsen til dagens musikalske arrangement. (Foto: © Christian Larsen)
  • De lillablusede børn fra Esbjerg på violiner. (Foto: © Christian Larsen)
  • Dirigenten for DR Symfoniorkestret Jesper Juul styrede både unge og ældre musikere. (Foto: © Christian Larsen)
  • Skolelever fra Esbjerg og Ringkøbing er samlet om at spille klarinet. (Foto: © Christian Larsen)
1 / 5

’Hold da op – Symfoniorkestret er virkelig gode’

Workshoppen er slut, og det er blevet tid til, at alle børnene skal finde deres plads i Koncertsalen. Det er et større arbejde at få de 450 børn fra foyeren og op på den rette plads, men medarbejderne i DR Koncerthuset er forberedte, og én gruppe ad gangen føres børn og voksne ind i salen.

Der bliver et øjebliks stilhed i det sekund, hvor de træder ind i Koncertsalen, og det vækker imponerede miner fra voksne såvel som for børn. Oppe på scenen placeres de første børn, og der bliver vinket tværs gennem salen, når de får øje på vennerne på den anden side.

Jannik Schow træder ind på scenen og starter med at præsentere dirigenten for DR Symfoniorkestret, Jesper Juul. Han beder børnene være stille, for de professionelle musikere skal bruge et par sekunder på at stemme deres instrumenter.

Alle børnene bliver helt stille, da først violinisterne begynder at spille, og der bliver spidset ører, mens musikerne én for én gør deres instrumenter klar til prøverne.

- Hold da op, hvor er de bare gode, hvisker en pige i en grøn t-shirt til én af sine kammerater, og læreren smiler og fortæller, at de har øvet sig i virkelig mange timer.

Instrumenterne er stemt, og Jannik Schow tager ordet.

- Kære gode venner. Symfoniorkestret ved, at I er virkelig dygtige, og de har faktisk været en lille smule nervøse. Så inden vi skal øve sammen, får DR Symfoniorkestret lov til at spille lidt for os, så de bagefter er klar til at skulle spille sammen med jer.

Jesper Juul løfter armene, og DR Symfoniorkestret begynder at spille, mens børnene og deres instrumenter holdes i ro. Og det at børnene har professionelle musikere, som de kan se op til, er også en af de store gevinster ved OrkesterMester-samarbejdet.

Jesper Juul er chef den kommende time, og der er fuld koncentration for alle dagens deltager, mens børnene, deres lærere og Symfoniorkestret øver aftenens musikstykker.

Våde øjne blandt publikum

Det er blevet tidlig eftermiddag, og i vindfanget til DR Koncerthuset står forventningsfulde forældre, bedsteforældre og søskende klar. De er kommet langvejsfra, for at se børnene optræde i den store koncertsal.

Oppe i foyeren har børnene fået juice og vinderkage, så sukkerdepoterne er tanket op, inden de skal ind og præstere. Børnene finder deres pladser, og nu kan medarbejderne i Koncerthuset vise publikum indenfor i Koncertsalen.

- Godeftermiddag kære gode venner, og hjertelig velkommen til OrkesterMesterfest 2022. I dag har vi over 450 unge mennesker, der har øvet sig for at kunne stå her sammen med DR Symfoniorkestret. Symfoniorkesteret består i dag af 65 musikere, der kan spille på sygt mange instrumenter, og de har glædet sig til at spille sammen med alle de dygtige børn, som glæder sig til at vise jer, hvad de kan, starter Jannik Schow.

Jesper Juul tager over, og præsenterer programmet, hvor først orkesteret spiller, og efterfølgende spiller børn og Symfoniorkester i fællesskab. De har både øvet Mozarts ABC, Carmen Ouverture og tyske Richard Strauss’ ’Also Spracht’.

Flere af sangene spilles af to omgange, så alle børn får lov at være i aktion og vise, hvad de har øvet på i lang tid. Under koncerten kan man se lys fra mobiltelefoner, når de stolte forældre og bedsteforældre tager billeder og videoer. På anden række hvisker en kvinde:

- Det er jo en helt vild oplevelse, som de aldrig ville få nogen andre steder.

Og en anden mor hvisker tilbage, at hendes datter har spurgt, om hun må starte til violin på musikskolen, fordi hun synes, at det har været så sjovt at lære.

Musikstykkerne forløber uden problemer, og især da børnene synger ’Lyse Nætter’ af Alberte Winding, kan man spotte våde øjne blandt publikum, mens DR Symfoniorkesteret spiller til.

Da koncerten er slut, og Jannik Schow har takket for i dag, vrimler børn, lærere og publikum ud. Lærerne komplimenterer deres elever, og i samme øjeblik kommer familiemedlemmer strømmende til og giver store kram og roser til børnene og deres kammerater.

OrkesterMesterfesten 2022 er slut, og allerede nu kan DR Symfoniorkestret se frem til at invitere en ny gruppe skoleelever på besøg igen til næste år.