Over tusind søgte Talentholdet i DR: I denne uge starter fire nye fremtidshåb

Da fristen for ansøgninger udløb, gik det hårde arbejde i gang for Talentholdets projektledere, Signe Muusmann og Christian Frederiksen. De har sammenlagt set over 16 timers 'instruktionsvideoer', indbudt otte procent af ansøgerne til samtaler og afholdt en tre dage lang optagelsesprøve.

(Foto: © Signe Muusmann)

Personlige hjemmevideoer, komplekse manualer og jordnære fortællinger.

Et instrueret minut i levende billeder var den første prøvelse ud af mange i Talentholdets optagelsesprøve. På 60 sekunder var det knald eller fald - og afgørende for, hvem der gik videre og i sidste ende skulle udgøre Talentholdets nyeste årgang, der søsættes mandag - den 1. maj.

Lederne for projektet er Signe Muusmann og Christian Frederiksen. De ser alle videoer og sorterer dem sirligt i virtuelle ja-, nej- og måske-bunker, som var de kærestebreve i folkeskolens frikvarter.

Seancen afbrydes af og til, med et lille listigt kig i hinandens måske‘er, for det kunne jo være, at den anden havde overset en lille gnist af noget helt fabelagtigt.

I en lovende bunke ender 30-årige Thea Aaboe Knarberg bogstavelig talt. Hendes instruktionsvideo er en kommentar til klimaforandringerne og viser derfor, hvordan hun på en snedækket skovbund kan kompostere sig selv - hvis jorden nu skulle gå under.

Et ’super spacet’ månebarn

Når Signe Muusmann leder efter nye talenter, bliver hendes øjne fanget af uskolet originalitet, et tydeligt værtspotentiale eller nogen, som tænker ’super spacet’ og kan være et alternativ til DR’s øvrige medarbejdere.

Det har hun fundet hos Thea Aaboe Knarberg, der de sidste fem år har boet og gået på kunstskole i Amsterdam.

- Thea er utrolig sjov - med en underfundig humor. Lidt som et månebarn, som endnu ikke er helt bevidst om, hvad hun kan.

Selvom Signe Muusmann som udgangspunkt går efter det uskolede, er det ikke noget, der spænder ben i optagelsesprocessen. For erfaring kan være mange ting.

- Sådan en som Thea ’tænker godt’. Hun tænker anderledes og originalt, hvilket muligvis godt kan hænge sammen med, at hun er kunstuddannet.

Performerens afgørende pitch

Da Signe Muusmann og Christian Frederiksen er færdige med at kigge på de mange timers video, har de udvalgt de 80, der skal gå videre til anden prøvelse. Her bliver ansøgerne bedt om at forberede tre konkrete koncepter -på tværs af DR’s platforme og programmer.

Det går godt i spænd med Signe Muusmanns ønske om at udbrede Talentholdets kompetencer til mere end bare ungdomsafdelingen på P3.

- Det er egentlig et talenthold for hele DR, selvom det har en historik fra ungdomsafdelingen og i B&U. Det har nok bare været de steder, hvor man kunne få lov at lege, hvis man ikke havde en journalistisk baggrund.

Et andet nyt talent er den 21-årige Mohamed Hussein. Han har ikke en journalistisk baggrund, men et imponerende langt CV hans alder taget i betragtning. Det indeholder både teater, modelarbejde, satire og en YouTube-kanal.

Den brede erfaring hjalp også Mohamed Hussein til optagelsesprøven. Han havde nemlig allerede prøvet at pitche før – og endda til DR, men redaktøren måtte dengang afslå.

Efter afslaget, vendte situationen sig dog 180 grader. Nu var det redaktøren, der pitchede til Mohamed Hussein, at han da i stedet skulle søge om optagelse på Talentholdet.

Den idé var Signe Muusmann heldigvis helt enig i og ser en stor mængde potentiale.

- Mohamed er en ægte performer. Han går direkte ind, tager scenen og formår at underholde publikum, som han har i sin hule hånd. Han kan lide at være på, og det er enormt behageligt at kigge på nogen, der er i deres rette element.

’Vi vil gerne lege med hele huset’

26-årige Simone Schiellerup er også et af Talentholdets nye håb. Ifølge Signe Muusmann kan hun med en vildskab og et dybsindigt indblik, bringe et anderledes samfundssyn til Talentholdet.

- Mange af dem, der har gået på Talentholdet før, har lavet satire. Men vi vil meget gerne lege med hele huset, for når der kommer nogen udefra, der på en eller anden måde sætter spørgsmålstegn ved alt, hvad vi gør, kan det i stor grad inspirere dem, der sidder med erfaringen.

Med en bevidsthed om virkelighedens voksende klasseskel og en uddannelse som multiplatforms-historiefortæller, har Simone Schiellerup allerede en hammer og en skruetrækker.

Med pladsen på Talentholdet får hun værktøjskassen til at bringe det vidt, og ifølge Signe Muusmann kan hun drive det til alt fra dokumentarisme til værtsroller.

- Simone Schiellerup kan blive en vældig interessant vært, for hun kommer med en vildskab og en baggrund der skiller sig ud. Det gør, at hendes udgangspunkt er anderledes og giver hende mulighed for, at stille helt andre spørgsmål end jeg ville kunne.

Tre dage med blod, sved og bootcamp

Efter samtalerne var kun 15 tilbage. Nu blev der skruet op for presset og deltagerne blev stresstestet – både i fællesskab, grupper og alene. Syngende rundkredse, radio- og tv-studier blev over tre dage brugt til at spotte de mest lysende talenter.

Én af de udvalgte i rundkredsen var 27-årige Laila Karim. Som habil ’gamer’ finder hun ro i sjælen, når det blålige skær fra PS5-konsollen tager hende ind i Call of Duty’s krigshærgede spilverden.

Adrenalinniveauet, hos den unge mørkhårede kvinde fra Amager, gør derfor ikke de store udsving under den tredages optagelsesprøve i DR Byens trygge rammer.

- Hun fik det simpelthen til at se nemt ud, lyder det smilende fra Signe Muusmann.

I Laila Karim ser Signe Muusmann et skærmtække og et mod, der mindede hende om dengang hun havde DR-værten Anna Lin, til optagelsesprøve på selv samme Talenthold.

- De har begge skærmtække. Laila Karim er sådan en hvor man kan se, at kameraet snurrer sig ind på hende, fordi hun har en naturlig tiltrækningskraft for spots og kameraer.

Laila Karim har da også et nært forhold til at være ’på’, da hun besidder både modelerfaring og tidligere har opnået en æresplacering i ’Miss Danmark’ konkurrencen.

’En insitution i institutionen’

Signe Muusmann har siden 2014 været projektleder på DR Talentholdet, men ved ikke om det er dér, hun ser sig selv om fem år. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

- Nogle dage tænker jeg, om jeg skal blive en institution i institutionen. Jeg gør det jo lidt på min egen måde, har ikke en læreruddannelse bag mig og er en excentriker. Andre dage tænker jeg, at jeg da også skal prøve noget andet.

Talentholdet har haft mange former de sidste tre årtier, og om de fortsat er en del af DR de næste 35 år, er ikke til at vide.

Som det ser ud nu, er bevillingen til Talentholdet gået igennem for de næste fire år.

Én ting kan Signe Muusmann dog sige om fremtiden. Hun vil ikke optage en Talentholds-årgang uden også at dimittere dem.

- Man får allerede en kærlighed til de unge. og jeg føler, at jeg har lovet dem, at jeg nok skal hjælpe dem med at få det der skib afsted, som de jo ikke engang selv kan se.

Få dage efter de mange prøvelser, kom den endelige afgørelse fra Signe Muusmann og Christian Frederiksen. ’The Final Four’ til Talentholdet var udvalgt.

Thea Aaboe Knarberg, Mohamed Hussein, Simone Schiellerup og Laila Karim har nu kun tilbage at glæde sig over, at kalenderen viser 1. maj - og at det er deres første dag som Talentholdets årgang 23-25.