Overblik: Årets julekalendere på DR

Traditionen tro sender DR en række julekalendere for børn og voksne på radio og tv i hele december. Få det fulde overblik her.

DR1 sender i år den norske julekalender 'Snefald' med dansk tale. (Foto: NRK © Type 2)

Der er noget for alle, når DR i december sender hele fire nye jule- og adventskalendere og en enkel gammel kending for både børn og voksne i bedste sendetid på DRs tv- og radiokanaler. Hyggen skal ikke kun findes i tv-stuen, da både P3, P6 Beat og P8 Jazz byder på julestemning til øregangen. Der er altså rig mulighed for at komme i julestemning, og DR Ultras populære fiktionsserie ’Klassen’ skyder allerede julen i gang den 24. november, når de første to afsnit af ’Klassens jul’ sendes.

Få det fulde overblik over årets julekalendere på DRs tv- og radiokanaler her:

Julekalendere, der sendes på TV:

'Klassens Jul' – DR Ultra – Alle hverdage fra den 24. november. Første afsnit sendes klokken 17.40, de efterfølgende klokken 17.50. Udkommer desuden klokken 06.00 på DRTV, Ultra-appen og dr.dk/Ultra

Det er jul for alle danske børn, og derfor også for børnene i fiktionsserien ”Klassen”. Frederik er blevet rigtig gode venner med sin klassekammerat Josefine, men klassen har for mange problemer, og derfor skal Josefine skifte skole. Frederiks julemission bliver, at få sammenholdet tilbage ved hjælp af julens mange fortrinligheder, så Josefine ikke skifter skole. Han iværksætter en ganske særlig, men også særdeles umulig juleplan til formålet, men bliver i løbet af december udsat for en tiltagende ondskabsfuld og mystisk digital plageånd som kalder sig D.O.N, og som fortsat bliver grovere i sit forsøg på at splitte ’Klassen’ ad.

Julekalenderen er på 24 afsnit, men følger børnenes skolerytme og sendes derfor kun i hverdage og allerede fra den 24. november, hvor de første to afsnit sendes. De sidste to afsnit sendes dog lørdag den 23. december og søndag den 24. december.

’Snefald’ – DR1 – Hver dag klokken 19.30 fra den 1. december

Den norske julekalender med originaltitlen ’Snøfall’ handler om den forældreløse Selma på ni år. Hun mistede sine forældre i en ulykke, da hun var tre år gammel, og Selma blev sammen med hunden Casper midlertidigt placeret hos den strenge nabodame Ruth. Nu er Selma ni år gammel, og hun bor fortsat hos Ruth. Selma drømmer om at få sin egen familie og skriver derfor et brev til julemanden. På magisk vis havner brevet i landsbyen Snefald, som ligger i en anden dimension. Efter et skænderi med Ruth havner Selma selv i Snefald, og her begynder hendes livs eventyr med magi, overraskelser og farer. I Snefald møder Selma blandt andet børnene Pil og Frida, og senere børnenes bedste ven Julius, som er selveste julemanden. Julekalenderen byder på mystik, magi, humor og masser julestemning og har børn i de bærende roller.

Julekalenderen sendes med danske stemmer, og kan desuden ses i original version med norske stemmer og danske tekster på DRTV.

’Ramajetternes Jul’ – DR Ramasjang – Hver dag klokken 17.00 fra den 1. december

Den 1. december får Ramajetterne og lufthavnens chef, som er spillet af børnevært og skuespiller Kristian Gintberg, at vide, at julemandens computer er blevet stjålet fra Ramasjang Lufthavn. Julen er i fare, og nu går den vilde jagt efter julemandens computer i gang. Forskellige spor sender Ramajetterne fra lufthavnen og rundt i hele Europa i deres forsøg på at redde børnenes jul. Blandt de medvirkende er også skuespilleren Elliott Crosset Hove.

’Nissernes ø’ – DR Ramasjang – Hver dag klokken 17.15 fra den 1. december

'Nissernes ø' er den tredje julekalender om Nissebanden. Hvert år henter storfangeren en særlig isdiamant ved navn ’Hjertets Renhed’ hos ’Havets Moder’ og overrækker den til Julemanden. Men i år går noget galt. Den falske julemand ’Santa’ har nemlig andre planer med den magiske isdiamant. Santa bor på Nissernes ø og har solgt julen til rigmanden ’Fornøje-Frederik’. Og den lumske rigmand har en ond plan: Det skal være slut med jul for fattigrøve! Nisserne på det gamle fort tilkalder den berømte Nissebande. Julekalenderen udspiller sig i både Holme-Olstrup i Danmark, Saint Croix i Det Caribiske Hav og i Grønland.

’Nissernes ø’ blev sendt første gang i 2003.

’Labans jul’ – DR2 – Hver adventssøndag klokken 21.00

DR2 viser i år den helt nye voksenjulekalender ”Labans jul” hver søndag klokken 21.00 med blandt andre Peter Frödin, Martin Høgsted og Marie Askehave i rollerne. Serien, der sendes i fire afsnit er skrevet og instrueret af Nikolaj Steen.

"Labans Jul” er en komisk juletragedie, der kredser om emner som; stædighed, arrogance, forgængelighed, disruption og generationskløft. Den handler om Carsten, der i 2001 havde sit store gennembrud i DR1 julekalenderen ”Laban og Sirius”. Han nyder nu tilværelsen med at underholde og optræde som centernisse i Rødovre Centrum, mens han charmer Maja i informationen. I år bliver der dog vendt op og ned på Carstens liv, da han skal dele sin scene med den 20 år yngre YouTuber Victor, der i kraft af sin popularitet hos børn og unge har fået rollen som nissen ’Abel’ i TV2s store julekalendersucces. Abels succes hos både børn og kvinder udløser en rivaliserende strid mellem de to nisser. En strid, som kun én kan vinde.

’Jul på Vesterbro’ – DRTV – Alle 24 afsnit tilgængelige på DRTV fra den 1. december

’Jul på Vesterbro’ er en satirisk julekalender for voksne i 24 afsnit, som blev sendt første gang på DR2 i 2003. Serien handler om familien Stardust, der består af faderen Stewart, sønnen Danny og socialarbejderen Arne Nougatgren. Bortset fra enkelte statister spiller Anders Matthesen samtlige roller. Julekalenderen er bygget op omkring figurerne fra Anders Matthesens radioføljeton af samme navn, som blev sendt på DR P3 i 1999.

Alle 24 afsnit kan ses på DRTV fra den 1. december.

Julekalendere, der sendes i radio og podcast:

'P3 DOK: Mig & Markus' – P3 – Sendes hver adventssøndag som podcast: dr.dk/p3dokumentar

'Mig & Markus' handler om at miste sin bedste ungdomsven til religionen, og undersøge om det er muligt at finde sammen igen på trods af, at man lever i to helt forskellige verdener.

'Jul i instrumentbutikken' – P6 Beat – 24 afsnit fra 1. december kl. 06.00 som podcast: dr.dk/juliinstrumentbutikken

I reportageserien ’Jul i Instrumentbutikken’ på 24 afsnit, skildres hvordan juledagene forløber i en instrumentbutik i Danmark. Gennem et bredt persongalleri, følger man de interne drillerier, drømme og forskelligheder på en arbejdsplads, hvor alle lever og ånder for instrumenter.

'Jazztjenesten' - P8 Jazz – Sendes hver adventssøndag fra klokken 16.00-18.00

Hver søndag i december fra kl. 16-18 inviterer Frederik Korfix og Cæcilie Iburg Prinztlau indenfor i jazzens hellige haller i adventskalenderen Jazztjenesten P8 Jazz. Knud Romer sørger for den ugentlige prædiken og skiftende musikere og jazzpersonligheder gæster studiet med deres bønner, drømme og håb for fremtiden, musikken og menneskeheden. Altervinen hedder Barolo, salmerne er i swing og kirkekoret er sangere fra nær og fjern.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk