P1 forlader studierne – og samler kulturen

Fra næste uge sender P1 et nyt fast reportageprogram hver dag, og samtidig har kanalen nu samlet kulturprogrammerne, så der hver dag ugen rundt er kulturstof mellem 14.00 og 16.00.

Holdet bag ’Baglandet’ på P1 vil fra tirsdag den 19. januar og hver uge fra tirsdag til fredag klokken 11.30 tage ud i landet og tale med nogle af dem, der bliver rørt af nyhederne og politikernes beslutninger. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © (c) DR)

P1 vil mere ud af studierne og bruge mere tid på at tale med nogle af de mennesker, der oplever konsekvensen af politikernes beslutninger.

En af måderne er et helt nyt reportageprogram med titlen ’Baglandet’, som bliver sendt på P1 hver uge fra tirsdag til fredag – med premiere på tirsdag den 19. januar klokken 11.30.

Reporterne på ’Baglandet’ vil besøge arbejdspladser, institutioner, et nabolag eller et mødested og med forskellige danskeres stemmer og skæbner vil de sætte perspektiv på nyhedsstrømmen og samfundstendenserne. ’Baglandet’ vil for eksempel opsøge dem, der oplever konsekvensen af politiske beslutninger og dem, som eksperternes analyse handler om, og som mange af P1’s værter og gæster taler om i studieprogrammerne – eller dem, som lytterne bare normalt ikke hører så meget om.

Nyt tema hver uge

’Baglandet’ vil typisk behandle et bestemt tema hver uge. I den første uge møder programmet nogle af de danskere, der frivilligt arbejde med flygtningene, der kommer til Danmark, og i anden uge handler det om heroinbehandlingen i Danmark – med afsæt i en heroinklinik i Odense.

”P1 trænger til en gang imellem at forlade studierne og de store byers blik på verden og møde mennesker, der ikke til daglig får fast taletid i medierne. Danmark består jo ikke kun af eksperter og mediefolk, som man ellers nogle gange godt kan få indtryk af – også når man lytter til P1,” siger Hanne Barslund, der er kanalredaktør på P1.

’Baglandet’ bliver produceret for P1 af det svenske produktionsselskab Filt, der har flere prisbelønnede svenske dokumentarprogrammer bag sig. Holdet bag ’Baglandet’ er en gruppe af yngre danske radiofolk. Rune Sparre Geertsen er redaktør, og reporterne er Mikkel Rønnau og Emil Rothstein-Christensen, som senest har lavet P1-julekalenderen ’3900 Nuuk’, samt Mads Petter Kühnel, Karen Straarup og Anne Pilegård Petersen.

I forbindelse med at P1 begynder at sende ’Baglandet’, bliver det til et farvel til programmet ’Apropos’, som har eksisteret i en årrække. Men værten Mikkel Krause-Jensen kaster sig over nye programmer til P1.

Kulturen bliver samlet

Blandt de øvrige ændringer på P1 er, at man fremover kan være sikker på at der er kulturstof på P1, hvis man stiller ind på kanalen mellem klokken 14.00 og 16.00.

På hverdage har P1 fået stor succes med at sende ’P1 Eftermiddag’ i tidsrummet med Karen Secher og Tore Leifer som værter – og det fortsætter i det nye år. I fremtiden bliver ’Kultursøndag’, der tidligere er blevet sendt mellem klokken 8.30 og 9.55 om søndagen, til en ’Kulturlørdag’ med Diana Bach som fast vært. Programmet bliver sendt fra klokken 14.03-15.33 om lørdagen – efterfulgt af ’Sproglaboratoriet’ fra klokken 15.33 til 16.00.

Søndage byder kulturbåndet mellem klokken 14.03 og 16.00 på først ’Skønlitteratur på P1’, så ’Arabiske Stemmer’ og til sidst ’Radiofortællinger’.

”P1’s lyttere interesserer sig for kultur, og de betragter det som et vigtigt emne på linje med politik, videnskab og samfundsforhold. Derfor skal kulturstoffet ikke kun optræde i særlige ”reservater” for bestemte lyttere, men være en naturlig del af kanalens mest aflyttede flader. Derfor gør vi det nu meget mere tydeligt og klart, hvornår man i hvert fald kan høre kulturstof. Men der vil også stadig være kultur andre steder, for eksempel i ’Filmland’,” siger Hanne Barslund.

’Kulturlørdag’ havde premiere i lørdags – og sendes igen på lørdag klokken 14.03 på P1.

Facebook
Twitter