P1-program bliver vist frem for hele Europa

Udsendelsen ’Public Service’ på P1 bliver fremhævet i en ny rapport, som det europæiske radio- og tv-samarbejde, EBU, har lavet. Det samme gør projekt ’Stem’rne’, der gik ud på at få unge til at stemme.

Jesper Borup er vært på ’Public Service på P1’, som bliver sendt fra DR i Odense. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Det er ikke kun lytterne, der bliver præsenteret for ’Public Service’ i form af programmet på P1, som Jesper Borup er vært for hver formiddag fra mandag til torsdag.

I et nyt, stort inspirationskatalog med navnet ’50 Ways To Make It Better – Building Audience And Trust’, som radio- og TV-samarbejdsorganisationen EBU (European Broadcasting Union) netop har udgivet, bliver ’Public Service’ på P1 fremhævet som et godt eksempel på konstruktiv journalistik, som skaber tillid mellem medier og brugere.

Ambitionen med P1-programmet er at bringe døgnets aktuelle historier et skridt videre. Vært Jesper Borup leder sammen med et panel i studiet efter gode ideer og løsninger på problemer i hele Danmark. Og får man selv en idé eller et lyst indfald, mens man hører programmet, kan man smide en mail på adressen publicservice@dr.dk.

Vil gerne gå forrest

”På programmet er vi naturligvis beærede over på den måde at blive fremhævet som et godt og innovativt eksempel. Det er netop også meningen med programmet at gå forrest i udviklingen af den konstruktive journalistik – ikke bare nationalt, men også gerne globalt. Så at andre kan bruge det til noget er et dejligt skulderklap,” siger vært Jesper Borup fra DR Fyn, som sender programmerne fra Odense.

Han ved ikke præcist, hvordan ’Public Service på P1’ er havnet i det store inspirationskatalog, som blev præsenteret ved EBU News Assembly i Skotland, og som kan bruges af alle EBU’s 73 medlemmer i 56 lande i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Men sammen med kollega Morten Rønnelund fra DR Fyn har Jesper Borup i den seneste tid holdt oplæg om konstruktiv journalistik for journalister fra det meste af Europa, USA og Asien på kurser udbudt gennem EBU, som DR selv er medlem af.

”Måske er det ad den vej, rygtet om vores program er sivet videre til rapportens forfattere,” siger Jesper Borup. Han og redaktionen er generelt positivt overraskede over, hvor godt P1-programmet er blevet modtaget blandt lytterne – og hvor hurtigt, de har forstået at lege med på den nye måde at lave journalistik på.

”Det viser, at der er et behov for det,” siger Jesper Borup fra programmet, som har været sendt siden nytår.

Det giver pote

P1’s kanalchef Thomas Buch-Andersen siger, at det gør ham stolt, at EBU fremhæver ’Public Service’ som eksempel på forbilledlig journalistik.

”Den hæder falder rettelig på redaktionen bag programmet. Et dedikeret, vedholdende og opfindsomt team med en engageret og dygtig vært. De kan deres håndværk og har på kort tid løftet en opgave som mange har talt i årevis, men få er lykkedes med. Nemlig den opgave at bringe nyhedsjournalistik et skridt videre. Jesper Borup og ’Public Service’ demonstrerer dag efter dag, at det giver pote at gå søge løsninger, og at radioen et oplagt sted at tale dem op og igennem sammen. Det er et program, der gør P1 ære,” siger han.

Programmet ’Public Service’ kører videre på P1 om formiddagen mandag-torsdag klokken 10.03 resten af året. I 2019 bliver det sendt alle hverdage, men fra nytår bliver det klokken 13.03, man skal tænde for P1 for at høre den konstruktive journalistik.

Indsats før valg fremhæves også Det nye inspirationskatalog rummer også et andet projekt fra Danmark, som DR har involveret i. EBU fremhæver også projektet ’Stem’rne’, som var et stort samarbejde mellem de fynske medier (DR Fyn, TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis) og Syddansk Universitet i forbindelse med kommunalvalget i 2017. Projektet gik kort fortalt ud på at få flere unge til at stemme ved kommunalvalget. Du kan læse mere om projektet her

Facebook
Twitter