P2 går på jagt efter ildsjæle og lytteradvokater

P2 Prisen 2018 bliver uddelt den 19. januar, og i den kommende tid opfordrer kanalen lyttere til at indstille klassiske ildsjæle og til at melde sig som lytteradvokater.

Stine Rosengren er vært for P2 Prisen 2018, som hun også var det her i Musikhuset Aarhus tidligere på året. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Mens mange jagter julegaver i julemåneden, går P2 på jagt efter noget helt andet i den kommende tid – nemlig klassiske ildsjæle og lytteradvokater.

Fredag den 19. januar løber P2 Prisen 2018 af stablen i DR Koncerthuset, og blandt priserne, der skal uddeles er for eksempel ’P2 Prisen Årets Ildsjæl 2018’ og ’P2 Lytterprisen 2018’. Her har P2 behov for lytternes hjælp.

Vi vil gerne have fat i personer, der nærer kærlighed til klassisk musik og har skruet mundtøjet hæderligt på

Esben Tange, P2

I 2017 modtog violinisten Lisbeth Sagen ’P2 Prisen Årets Ildsjæl’ for sit arbejde med at spille musik for syge børn og voksne på landets hospitaler, og nu kan alle være med til at bestemme, hvem der skal have prisen, når den igen bliver uddelt ved P2-priskoncerten i næste måned.

”Prisen skal sætte pris på dem, der tager initiativ og fornyer i Danmarks klassiske musikliv. Og det kan gøres på rigtig mange måder. Siden prisen for første gang blev uddelt i 2013, har den belønnet pædagogisk arbejde med musik, udviklingen af en orkesterefterskole, arbejdet med en musikskole, et orkester på tværs af folkeslag – og altså senest Lisbeth Sagens store arbejde med hospitalskoncerter og musikbesøg i hospitals-hverdagen på stuerne,” siger redaktør på P2 Esben Tange.

Han håber, at rigtig mange vil komme med forslag via dr.dk/stem frem til den 6. januar, hvor der bliver lukket for flere bud. Hvem, der skal modtage prisen bliver endeligt besluttet af en fagjury, der i første omgang udpeger tre finalister blandt lytternes indstillede kandidater den 12. januar. En uge senere bliver ildsjæl-prisen så overrakt ved P2-priskoncerten.

Vi søger ikke folk med ekspertviden, men derimod lyttere, der vil sætte ord og tanker på, hvad musikken vækker i dem, og hvorfor de synes, et bestemt album skal modtage ’P2 Lytterprisen 2018’.

Esben Tange, P2

Fremhæve musikkens kvaliteter

Forud for P2 Prisen 2018 har P2 også netop sendt en efterlysning ud efter såkaldte ”lytteradvokater”, som kan være med til at sætte deres præg på, hvilket klassiske album, der skal have ’P2 Lytterprisen 2018’.

”Vi vil gerne have fat i personer, der nærer kærlighed til klassisk musik og har skruet mundtøjet hæderligt på. Vores musikudvalg har udpeget ni klassiske udgivelser, som udgør de ni nominerede til ’P2 Lytterprisen 2018’, og af disse skal vi have fundet lytternes absolutte favorit,” forklarer Esben Tange fra P2.

Tanken er, at hvert album får tilknyttet en lytteradvokat, der vil fremhæve musikkens kvaliteter – set fra en lytters perspektiv.

”Vi søger ikke folk med ekspertviden, men derimod lyttere, der vil sætte ord og tanker på, hvad musikken vækker i dem, og hvorfor de synes, et bestemt album skal modtage ’P2 Lytterprisen 2018’. Lytteradvokaterne advokerer for deres album på P2 i ugen op til, at prisen uddeles, og det bliver det vindende albums lytteradvokat, som modtager prisen på scenen den 19. januar på vegne af kunstnerne bag vinderalbummet,” siger Esben Tange.

Man kan melde sig som lytteradvokat ved at skrive til P2 Prisens koordinator Cæcilie Iburg Printzlau på P2lytterprisen@dr.dk og anføre tre album fra nomineringslisten, som man kunne være interesseret i at advokere for. Listen findes nederst i denne artikel.

Billetsalget til P2 Prisen 2018 er godt i gang på dr.dk/koncerthuset, og allerede nu ligger det fast, at Den Danske Strygekvartet kommer til at spille en musikalsk hovedrolle ved priskoncerten, hvor kvartetten også officielt bliver udnævnt som ’P2 Kunstner 2018’.

Modtagerne af priserne for ’Årets Koncertøjeblik’ og ’Årets Nyskabelse’ medvirker også i P2-priskoncerten den 19. januar 2018. Hvem, de to prismodtagere er, bliver offentliggjort senere. Det er P2’s Stine Rosengren, der bliver vært for aftenen.

 • De ni nominerede til P2 Lytterprisen, som P2 søger lytteradvokater til:

  Årets danske album, klassisk
 • Louis Glass: Symfoni nr. 5 & Fantasi for klaver og orkester
  Marianna Shirinyan, klaver
  Det Rhinske Filharmoniske Orkester
  Dirigent: Daniel Raiskin
  CPO 777 494-2
 • There is no rose
  Concerto Clemens
  Dirigent: Carsten Seyer-Hansen
  Orchid Classics ORC100062
 • Rued Langgaard: Violinsonater, vol. 1
  Gunvor Sihm, violin & Berit Johansen Tange, klaver
  Dacapo 8.226130
 • Årets danske album, ny
 • Bent Sørensen: Mignon
  Katrine Gislinge, klaver
  Laplands Kammerorkester
  Dirigent og violin: John Storgårds
  Dacapo 8.226134
 • Hans Abrahamsen: 10 Præludier
  Ensemble MidtVest
  Dacapo 8.226091
 • John Adams og Korngold: Violinkoncerter
  Ilya Gringolts, violin
  Copenhagen Phil
  Dirigenter: Santtu-Matias Rouvali & Julien Salemkour
  Orchid Classics ORC100066
 • Årets internationale album
 • Brahms: Klaverværker
  Arcadi Volodos, klaver
  Sony Classical 88875130192
 • In War & Peace
  Joyce DiDonato, mezzosopran
  Il Pomo d’Oro
  Dirigent: Maxim Emelyanychev
  Erato 0190295928469
 • Mozart: Violinkoncerter
  Isabelle Faust, violin
  Il Giardino Armonico
  Dirigent: Giovanni Antonini
  Harmonia Mundi HMC 902230.31
 • Læs mere om billetter til P2 Prisen 2018 her