P2 har skruet op for folkemusikken – og for ugentlige ’Sessions’

P2 tager for alvor livtag med folkemusikken i 2023, hvor både et fast ugentligt program og ’Årets P2 Kunstner 2023’ sørger for, at der er masser af folkemusik på kanalen.

Lasse Dan Hansen er vært for P2’s nye faste folkemusikprogram ’Sessions’. Foto: DR. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Folkemusikken har eksisteret længe, men alligevel er det, som om der er sket noget de seneste år. Folkemusik-scenen er et af de steder, hvor der sker allermest for øjeblikket, og musikere fra alle genrer genfortolker og revitaliserer lige nu de gamle traditioner.

P2 har også besluttet sig for at tage et større livtag med folkemusikken i 2023 – både ved at byde på flere folkemusikkoncerter og i form af faste programmer om folkemusik-genren.

Opgraderingen er blandt andet sket ved at udnævne den dansk-svenske trio Dreamers’ Circus til ’Årets P2 Kunstner 2023’, følge musikerne og sende en stribe koncerter med trioen i årets løb. De tre musikere i Dreamers’ Circus har spillet sammen siden 2009, og de har en baggrund indenfor både folkemusik, jazz og klassisk.

- Endelig har vi fået folkemusikken tilbage på kanalen, siger P2-redaktør Celine Haastrup, der fortsætter:

- Den har selvfølgelig altid svinget med i den klassiske musik – det er jo dér, det hele kommer fra, men i de sidste år er der simpelthen sket en eksplosion i krydsfeltet mellem genrerne. Masser af bands og musikere fra ’den klassiske lejr’ er hørbart inspirerede af spilleteknikker, instrumenter, klange og melodier fra folkemusikken, og det er der kommet afsindig meget god musik ud af. Så selvfølgelig skal P2 dyrke folkemusikken, vise niveauet og farverigdommen og ikke mindst tage lytterne med på et musikalsk trip, der udvider ørerne, siger hun.

Fast program hver lørdag

Ønsket om at få flere at tidens bedste folkemusikere og mere folkemusik i æteren har blandt andet betydet, at P2 for nylig har lanceret et nyt, fast folkemusikprogram ’Sessions’. Det bliver sendt hver lørdag klokken 17.03-18.00 på P2 og kan høres når som helst i DR Lyd.

I ’Sessions’ præsenterer vært Lasse Dan Hansen og en gæst hver uge lytterne for et udvalg af folkemusik. Formålet er, at lytterne oplever den bredde og alsidighed, der eksisterer i folkemusikken, og at ’Sessions’ er med til at åbne døren til den boblende scene, som har fået unge mennesker til at gå til danseballer igen og nynne med på gamle folkeviser i nye fortolkninger.

Komponist og vært Lasse Dan Hansen har selv længe været optaget af folkemusikkens praksis og lyd:

- Da jeg mødte folkemusikken, var det opdagelsen af, at nogle af de mest vedkommende musikalske statements lige nu kommer fra en scene, der insisterer på at opløse tiden og modsætningsforholdet mellem det gamle og det nye. Den er vores forfædre, fremmede lande og vores dybeste følelser på én gang, siger han.

Programmet har fået navnet ’Sessions’, fordi det er en del af folkemusikkens DNA: Folkemusik nedskrives sjældent, den overleveres. Musikere mødes i sessions, de giver og modtager fra hinanden på tværs af generationer og landegrænser, for at musikken kan leve videre. Og det er i disse udvekslinger, at folkemusikken bliver skabt og nyfortolket og spilles her og nu.

Musikken er grænseløs

- Folkemusikken stortrives i en årtier lang kreativ bølge, vi ikke har set toppen af. Musikerskabet, de artistiske ambitioner og selvtilliden vokser. Det er forrygende at være vidne til. Som rigsspillemand Poul Lendal siger, har den tradition for at forny sig. Og dén tradition veksler musikerne til kunstneriske udtryk, udgivelser og koncerter, siger Lasse Dan Hansen.

Musikken i ’Sessions’-programmerne er netop grænseløs. Det er alt fra nordisk koncert- og kunstmusik over kurdiske vuggeviser til svensk midsommerdans og skotske sækkepiber. Og der er en ugentlig playliste med musik, du nok ikke kendte, men helt sikkert gerne vil høre igen.

- Det er lidt som at starte et nyt parti. Alle dem, der har savnet folkemusikken i DR kan læse deres drømme og forhåbninger ind i projektet. Så hvordan præsenterer vi bedst musikken? Som den altid har levet: ved at overlevere den. Det er dét en session er. En overlevering, et møde. Og så er det første gang, jeg laver radio, hvor der kan danses til samtlige udsendelser, siger Lasse Dan Hansen.

Folkemusik er der også i lydbilledet, når ’P2 Koncerten’ fredag den 31. marts bliver sendt fra Byens Hus i Roskilde, hvor Dreamers’ Circus har inviteret nordiske venner til jamsession, som både medbringer harmonika, mandolin, nøgleharpe og drejelire. For blot at nævne nogle af instrumenterne.

  • Hør de første ’Sessions’-programmer med blandt andet sækkepiber, brugsmusik, rigsspillemænd og Dreamers’ Circus på DR Lyd her.

Dreamers’ Circus er ’P2 Kunstner 2023’, og det betyder blandt andet, at der kommer en stribe folkemusikkoncerter på kanalen i årets løb. (Foto: © Lasse Dan Hansen)