P2-prismodtagere afsløret: Lytterne er vilde med strygekvartetter

Den Danske Strygekvartet modtager hele to af årets P2-priser, ligesom Nordic String Quartet, Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater samt Copenhagen Phil også får en.

  • Den Danske Strygekvartet sikrede sig både P2 Lytterprisen og prisen for ’Årets album, klassisk’. Foto: ECM
  • Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater får P2 Prisen for ’Årets klassiske begivenhed’ for operaen ’Snedronningen’. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
  • Nordic String Quartet får P2 Prisen får ’Årets album, ny klassisk’. Foto: PR-foto.
1 / 3

P2’s lyttere er særligt vilde med strygekvartetter. Det står klart, efter at vært Claus Berthelsen i en særudgave af ’P2 anbefaler klassisk’ lørdag formiddag kunne afsløre i alt seks af årets ni P2-prismodtagere. Flere af dem har nu udsigt til at komme på scenen og medvirke, når P2 holder den klassiske musiks store årsfest, P2 Prisen 2020, lørdag den 8. februar i

DR
Koncerthuset.

Siden midten af december har P2’s lyttere og dr.dk’s læsere kunnet vælge, hvem der – ifølge dem – leverede de bedste klassiske udgivelser i 2019.

På P2 blev det blandt andet lørdag afsløret, hvem der får P2 Prisen for ’Årets album, klassisk’, ’Årets album, ny klassisk’, ’Årets internationale album’ og ’P2 Lytterprisen’. Og her havde ikke mindst Den Danske Strygekvartet god grund til at juble, idet kvartetten modtager hele to af P2-priserne.

Den Danske Strygekvartet er i færd er med indspille Beethovens sidste strygekvartetter, og på hver udgivelse er en kvartet med en fuga af Bach og en strygekvartet fra det 20. århundrede.

Den Danske Strygekvartets album ’Prism II – strygekvartetetter af Bach, Schnittke og Beethoven – udgivet på ECM – sikrede både P2 Lytterprisen og prisen som ’Årets album, klassisk’.

- Den Danske Strygekvartet viser med hele to P2-priser til det andet ’Prism’-album, med Beethovens sene strygekvartetter i centrum, at kvartetten foruden sin store internationale gennemslagskraft også er elsket af de klassiske musiklyttere i Danmark. Tillykke til Den Danske Strygekvartet, og tak fordi de på fornemste måde gør det klart, at den klassiske kammermusik er en moderne kunstform med stor appel til mennesker af i dag, siger redaktør Esben Tange fra P2.

Den Danske Strygekvartet er ikke uvant med hæder fra P2, for i 2018 var kvartetten årets P2-kunstner.

Copenhagen Phils koncertrække, podcastserie og liveperformance ’Afgørende øjeblikke’ får P2 Prisen for ’Årets initiativ’. (Foto: Kim Matthai Leland)

Nordic String Quartet og Lise Davidsen får også pris

Også den unge talentfulde, danskbaserede strygekvartet, Nordic String Quartet, falder særligt i lytternes smag. Deres udgivelse ’Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Strygekvartetter vol. 1’ – udgivet på Dacapo – får P2-prisen for ’Årets album, ny klassisk’, og samtidig vil kvartetten byde på musik fra albummet ved P2 Prisen den 8. februar.

Den sidste af priserne til årets album – nemlig prisen for ’Årets internationale album’ – besluttede P2 Prisens fagjury skulle gives til udgivelsen ’Lise Davidsen – musik af Wagner og Richard Strauss’. På soloalbummet fra den unge norske sopran – udgivet på Decca, bliver hun ledsaget af Philharmonia Orkestret under ledelse af Esa-Pekka Salonen.

Snedronning med ved P2-priskoncert

Endnu to af prismodtagerne ved P2 Prisen 2020 blev afsløret i ’P2 anbefaler klassisk’, der hver lørdag formiddag fortæller om musikudgivelser, der er værd at lægge øre til, og kunstnere der er værd at holde øje med.

P2 Prisen for ’Årets klassiske begivenhed’ går til komponisten Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater for operaen ’Snedronningen’, og det betyder samtidig, at sopranen Sofie Elkjær Jensen, medlemmer af Det Kongelige Teaters Operakor, dirigenten Robert Houssart med flere, medvirker i en opførelse af en scene fra ’Snedronningen’ ved P2-priskoncerten den 8. februar.

- Med opførelsen af Hans Abrahamsens første opera ’Snedronningen’, der havde premiere på Det Kongelige Teater i oktober, skabte Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater i forening en begivenhed, der på forunderlig vis tilføjede nye dimensioner til operagenren, skabte international opmærksomhed og som med udsolgte huse fik åbnet et stort publikums øjne og ører for den nye musikdramatiks rige verden, siger P2-redaktør Esben Tange.

Gribende formidling

Modtageren af prisen for ’Årets klassiske begivenhed’ er fundet af P2 Prisens fagjury, og det samme er P2-prisen for ’Årets initiativ’, som også blev afsløret lørdag formiddag på direkte radio.

Her går P2-prisen til Copenhagen Phil for ’Afgørende øjeblikke’, der består af en koncertrække, en podcastserie og live-performance.

- Med udgangspunkt i Sjostakovitjs Symfoni nr. 7 Leningrad og overleveringer af civilbefolkningens katastrofale lidelser under belejringen af Leningrad i Anden Verdenskrig har Copenhagen Phil med den første del af serien ’Afgørende øjeblikke’ skabt en gribende formidling, hvor klassiske orkestermusikere, en skuespiller og en podcast, produceret af Third Ear, indgår i et frugtbar og originalt samspil, lyder det i motiveringen.

Allerede i oktober blev det afsløret, at operasangeren, bassen Stephen Milling bliver ’P2 Kunstner 2020’. Han får prisen overrakt og medvirker i P2-priskoncerten i samspil med

DR
Symfoniorkestret og den tjekkiske dirigent Petr Popelka. Derudover bliver også yderligere to prismodtagere afsløret på aftenen den 8. februar – nemlig modtagerne af P2 Prisen til ’Årets Ildsjæl’ og ’Årets Talent’.

Det er P2-vært Stine Rosengren, der står i spidsen for P2-priskoncerten i

DR
Koncerthuset lørdag den 8. februar klokken 19.30, som sendes direkte på P2. Koncerten kan også ses på DR2 søndag den 9. februar klokken 19.00 som et led i kanalens nye kultursøndag.