P2 udskriver stor sangkonkurrence om ny fødselsdagssang

P2 synes, der mangler en fødselsdagssang til voksne, og opfordrer nu alle til at komme med et bud på, hvordan den kunne lyde.

Nu vil DRs P2 gøre noget ved det, så der også kommer en fødselsdagssang til voksne (© Colourbox)

Situationen er nok velkendt for mange. At de kommer til at smågrine lidt, når de er i gang med at synge ’I dag er det Oles fødselsdag’ for en voksen, hvor teksten ”og når han hjem fra skolen går” ikke ligefrem passer på en 40- eller 60-årig – med mindre hovedpersonen da altså lige er skolelærer.

Nu vil DRs P2 gøre noget ved det, så der også kommer en fødselsdagssang til voksne. Derfor udskriver P2 torsdag en stor konkurrence om at skrive hele Danmarks nye fødselsdagssang. Tanken er, at den nye fødselsdagssang skal være nem at synge sammen og fremover får et liv ved siden af de andre fødselsdagssange som ’Den med instrumenterne’ og ’I dag er det Oles fødselsdag’.

Deadline lige før påske

P2’s sangkonkurrence er åben for alle, og der er godt syv uger til at få versefødderne til at passe, og melodien komponeret. For der er deadline for indsendelse af sange fredag den 23. marts.

Om det skal være en vise, pop eller polka bestemmer man selv. Alle genrer og stilarter er velkomne, men kravet til sangen er, at den er velegnet til at synge omkring et fødselsdagsbord, til en fest eller på arbejdspladsen, samt at den også egner sig til at synge for en voksen fødselar.

Om den er mest for voksne, eller om den passer til fødselarer i alle aldre, bestemmer man selv. De præcise regler, og hvad man skal gøre, kan man læse mere om på dr.dk/fødselsdag. Præmien for den bedste sang er 10.000 kroner, og vindersangen skal efter planen også udgives i et nodehæfte fra musikforlaget Edition Wilhelm Hansen.

”Der er gjort flere forsøg på at skrive nye fødselsdagssange, men de er ikke rigtig blevet en naturlig del af sangvalget, når vi fejrer dem, vi holder af.

KANALREDAKTØR SUSANNA ARPI, P2

”Der er gjort flere forsøg på at skrive nye fødselsdagssange, men de er ikke rigtig blevet en naturlig del af sangvalget, når vi fejrer dem, vi holder af. Med sangkonkurrencen vil P2 gøre sit til, at der nu kommer en ny god sang, som mange forhåbentlig vil kunne lide og begynde at bruge,” siger Susanna Arpi, der er kanalredaktør for P2.

Alle kan stemme senere

Efter deadline vælger DRs fagjury fem sange, som bliver offentliggjort i slutningen af april. Herefter kan alle være med til at stemme om, hvilken sang, der skal være Danmarks nye fødselsdagssang.

Chefdirigenten for DR Pigekoret, Phillip Faber, er et af jurymedlemmerne, og han glæder sig til at se, de forslag, der kommer ind.

”Det er min fornemmelse, at der er mange dygtige danskere derude, som har en sangskriver i maven, og jeg er sikker på, at der er mange, der enten har noget genialt liggende i skuffen eller får mod på tage udfordringen op,” siger han.

Phillip Faber håber, juryen bliver overrasket.

”Hvordan skal sådan en sang bygges op? Må den have et omkvæd? Hvad skal der til for, at man kan synge den udenad? Hvad skal der til, for at man kan huske den og allervigtigst – for at danskerne vil tage den til sig? Jeg glæder mig meget til at se, hvad der kommer,” siger han.

Læs mere om reglerne her

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve