P2's Klassisk Top 50: Og vinderen er...

P2's store afstemning 'Klassisk Top 50 Filmmusik' er slut. Resultatet viser en overraskende, men helt klar nr. 1.

DR SymfoniOrkestret spillede lørdag 15. november 2014 de bedste temaer fra P2's 'Klassisk Top 50 Filmmusik' i DR Koncerthuset. Koncerten kan genopleves på dr.dk/top50 i sin fulde længde med dirigenten Henrik Vagn Christensen og skuespiller Camilla Bendix, som konferencier. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

I løbet af efteråret har P2 inviteret til afstemning om den bedste filmmusik. Responsen har været overvældende: Mere end 2.300 danskere har skrevet ind og nomineret flere hundrede forskellige film. De 50 film, som fik flest nomineringer, er de seneste uger blevet præsenteret i P2.

Westernfilm røg til tops

I lørdags spillede DR SymfoniOrkestret de bedste temaer fra P2's afstemning i DR Koncerthuset, og øverst på 'Klassisk Top 50 Filmmusik' finder man en cowboyfilm. Fra Italien! Det er "Once upon a time in the West", også kendt som "Vestens hårde halse". Filmen har musik af Ennio Morricone, og det er ikke lyden af Hollywood-violiner og svulmende melodier.

Morricone skærer ind til benet og bruger meget få instrumenter. Helt i pagt med instruktøren Sergio Leone, der skabte en unik fortællestil med ekstreme close-ups og lange passager af tavshed. Man behøver blot se de første ti minutter af filmen, hvor en mand stiger af toget til lyden af en ensom mundharmonika, før man ved, at her drejer det sig om et helt specielt samspil mellem film og musik.

Favorit henvist til 2. pladsen

Danskernes forhold til "Once upon a time in the West" er usædvanligt. I ingen af de tilsvarende afstemninger, man har lavet i andre lande, er filmen nået til tops eller bare blandt top 10. For øvrigt blev endnu en spaghettiwestern af Morricone og Leone nr. 10 i afstemningen, nemlig "Den gode, den onde og den grusomme."

På 2. pladsen i Klassisk Top 50 Filmmusik finder man forhåndsfavoritten "Star Wars", der har musik af John Williams. 3. pladsen gik til musikken i "Ringenes Herre", som på få år har fået status af en rigtig filmmusikklassiker.

Fire placeringer til Morricone

De største overraskelser blandt de ti øverste placeringer er yderligere to film med musik af Ennio Morricone: "The Mission" fra 1986 er endnu et eksempel på hvordan Morricone genialt giver musikken en sammenkædende virkning. Og med temaet fra filmen "Cinema Paradiso" ("Mine aftener i paradis") kilder han nervespidserne og nostalgien, så tårerne triller. Og det gør ikke noget, når man sidder i biografens mørke.

Se DR Symfoniorkestrets koncert på dr.dk/top50

DR SymfoniOrkestret spillede lørdag 15. november 2014 de bedste temaer fra P2's 'Klassisk Top 50 Filmmusik' i DR Koncerthuset. Koncerten kan genopleves på dr.dk/top50 i sin fulde længde, og man kan blandt andet høre temaet fra 'Godfather', 'Schindlers liste', 'Psycho', 'The Deer Hunter' og 'Ringenes Herre'.  Camilla Bendix var vært på scenen i Koncerthuset. Henrik Vagn Christensen dirigerede DR SymfoniOrkestret.

Her er Top 10:

1. Once Upon a Time in The West

2. Star Wars

3. Ringenes Herre

4. Deer Hunter

5. Schindlers Liste

6. The Mission

7. The Godfather

8. Out of Africa

9. Cinema Paradiso

10. Den gode, den onde & den grusomme

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter