P3-chef: ’Det er en myte, at unge ikke gider politik’

P3 vil ikke ”bare” have de unge til at stemme til folketingsvalget denne gang. Kanalen vil i høj grad også have lytterne til at tage stilling til, hvad det er for et Danmark, de vil have.

  • I programmet ’Musikchefen’ har Mathias Buch Jensen besøg af partilederne, der viser deres playliste og fortæller om deres yndlingsmusik. Foto: Jacob Løje.
  • Rosendal og bagerst Anders Stegger, som også sender en EU-quiz til lytterne på søndag klokken 15.00. Foto: Jacob Løje.
  • Issa Jacobsen, der normalt er på DR’s Christiansborg-redaktion, er sammen med Julie Toft vært på ’Toft & Co.’ om eftermiddagen. Her giver man også et overblik over, hvad der sker i valget og griller partilederne. Foto: Jacob Løje.
1 / 3

Rundt omkring i landet er invitationerne i form af valgkort ved at dukke op til demokratiets fest – både til Europa-Parlamentsvalget på søndag og folketingsvalget den 5. juni. De fleste unge siger sjældent nej til en fest, men når det handler om valget, møder de typisk hurtigt op, stemmer og smutter igen.

Det har P3 - der har mange førstegangsvælgere blandt sine lyttere, sat sig for at ændre denne gang, og kanalen har allerede i flere uger haft godt gang i valgdækningen.

- Det er en myte, at unge ikke gider politik og ikke vil engagere sig i deres demokrati og specielt i folketingsvalget. Den køber jeg simpelthen ikke. Al vores erfaring på P3 og den forskning, der findes, siger det modsatte, men også tragisk nok, at de ikke føler, det nytter. Det kan og vil vi lave om på, siger redaktionschef Tine Maria Borresø fra P3.

Sådan kort fortalt skal politikerne ikke forvente, at de kan komme rendende til P3 med præcis den dagsorden, de helst vil sætte her i valgkampen.

- Hvis de unge skal føle sig hørt og blive taget alvorligt, skal vi sikre, at det er deres dagsorden, vi taler om i P3’s dækning op til folketingsvalget. Derfor råber vi politikerne op på vores lytteres vegne – og vi tvinger dem til at tage stilling til dem og deres mærkesager, siger Tine Maria Borresø.

Dækker valg fra 6 til 18

Siden Lars Løkke Rasmussen tog ordet i folketingssalen og udskrev valget den 7. maj, har P3 haft valg i et eller andet omfang i alle programmer på hverdage mellem klokken 6.00 og 18.00. Nøgleordet i dækningen er væsentlighed for målgruppen, så politikere med populistiske forslag uden opbakning eller ligegyldige happenings, får ikke æter-tid.

- Vi har selvfølgelig også en masse andet på kanalen end valg for tiden, men vi kører en ret omfattende valgdækning, fordi det giver mening. Det er en måned hvert fjerde år, at vi skal beslutte, hvem der skal sidde for bordenden for vores demokrati, og hvad for et Danmark vi derefter vil kunne få serveret. Det er en vigtig ting. Og igen - jeg køber ikke, at unge ikke mener det. Hvis de finder det uinteressant, er det, fordi vi ikke gør vores opgave godt nok, mener Tine Maria Borresø.

Blandt P3’s mange tiltag er for eksempel, at kanalen følger fire unge førstegangsvælgere fra valgkampens start til valgdagen – ikke mindst i ’Go’Morgen P3’, og at eftermiddagsprogrammet ’Toft & Co.’ giver dagens overblik over, hvad der sker i valget og griller partilederne for at sikre ren tale og nul valgflæsk til P3’s lyttere.

Hos Mathias Buch Jensen i programmet ’Musikchefen’ får lytterne et andet indblik i partilederne. Her ser han på, hvilken musik partilederne hører, for derigennem at vise, hvem de er, da krydset ikke kun er på partiet, men også på mennesket.

P3’s formiddagsprogram ’Danskerbingo’ tager på valgturné rundt i Danmark i de sidste to uger af valget for at finde kernevælgere og blive klogere på dem. Programmet ’Sangskriver’ har skrevet en valgsang, og så drager hele P3 også ud i landet med to valg-barer i henholdsvis Odense og Aalborg, hvor flere af kanalens værter skal sende deres programmer live i ni timer for lytterne og tale med dem ansigt til ansigt, om hvad for Danmark de gerne vil have lige om lidt.

Endelig er ’Curlingklubben’ hver eftermiddag valgets frikvarter, hvor lytterne sammen med værterne Christian Bonde og Maria Fantino får et pusterum fra den alvorlige snak om politik og sammen griner af valget og alle de spændende og sjove ting, der sker.

Nøje planlagt

At folketingsvalget kom nu, var efterhånden ingen overraskelse. Det skulle holdes før midten af juni, hvis ikke Grundloven skulle brydes, og P3 har gennem det seneste år forberedt sig på, hvordan man kan få alle med og få lytterne til at kunne se sig selv i den måde, P3 dækker valg på.

- Udover at finde på en masse sjove måder, at vi kan gøre valget spændende på og mere forståeligt for os alle, så er vi også gået videnskabeligt til værks. Vi har blandt andet undersøgt, hvilke emner, der interesserer de unge, der lytter til P3, mest, og emnerne behandler vi nu én for én, forklarer Tine Maria Borresø.

Når politikerne kommer på besøg i P3-studiet, er det med andre ord dét, som kanalen ved, at lytterne føler er vigtigst for dem, som politikerne skal svare på. Det er nemlig lytterne, der sætter dagsorden her og ikke politikerne.

Ansigter på førstegangsvælgere

For at være så tæt på lytternes hverdag som muligt, har P3 også brugt blandt andre DR Medieforskning til at finde fire førstegangsvælgere, der spiller en central rolle på kanalen gennem valgmåneden. Wasan på 21 fra Vestsjælland, Jonas på 19 fra Brovst, Mads på 18 år fra Langeland og Hannah på 19 år fra København er ansigterne på de danske unge førstegangsvælgere på kanalen. De er ude til vælgerarrangementer, de interviewer kandidater og følger løbende valget med egne øjne og ører, hvad de så fortæller om i P3’s programmer.

- Selv om man selvfølgelig aldrig helt kan finde arketyper, der passer på alle, tror jeg, vi har fundet nogle, som mange af lytterne kan identificere sig med. Deres mission er nemlig den samme som alle lytternes – de skal tage stilling til det Danmark de ønsker og det hjælper vi dem med for forhåbentlig herigennem at hjælpe en masse andre, der kan identificere sig med dem. De er skønne og det fungerer indtil nu rigtig godt. De er utrolig ærlige, og giver utrolig meget af dem selv. Det er modigt og inspirerende, mener Tine Maria Borresø.

Efter godt to ugers valgkamp glæder hun sig – som så mange gange før over P3’s lyttere, som man ikke er blege for at kalde ”verdens bedste”.

- Hver dag strømmer det ind med flere hundrede mails og sms’er, når vi spørger dem om deres mening, og hvad de vil have at vi tager op. Vi er rigtig glade for, at deres mening også skinner igennem i programmerne på den måde, og at de også er med til at løfte opgaven, siger redaktionschefen.

Tine Maria Borresø ser også frem til at møde lytterne live i valgkampen - både fredag den 24. maj og fredag den 31. maj – når alle er velkomne mellem klokken 9 og 18 til P3’s valg-barer fra først Odense Studenterhus og senere Aalborg Studenterhus.

- Når vi mener, at valget ikke er kedeligt pligtstof, men at det er demokratiets fest, må vi også holde én. Samtidig er det en rigtig god lejlighed til at møde dem, vi sender for, siger Tine Maria Borresø.

For hende er det afgørende, at P3-lytterne – efter den 5. juni, føler, at de undervejs i valgkampen forholdt sig til, hvordan de gerne ser Danmark i fremtiden og ikke føler, de blev tromlet over af politikere, der bare ville snakke om noget andet.

- Hvis de unge føler vores valgdækning har været sjov, festlig og fået dem til at tænke på ting, de ikke havde forholdt sig så meget til før, så er vi i hus, siger Tine Marie Borresø, der ser frem til endnu cirka to ugers folketingsvalgdækning på P3.

Facebook
Twitter