P3 Dokumentar om livet i skyggen af en, man elsker

Hvordan føles det at stå i skyggen af en verdensmester, når det er din egen søster? Hvis din søster er syg, kan du så selv tillade dig at føle dig overset? I den nye P3 Dokumentar ’Skyggesøster’ konfronterer to kvinder deres nærmeste familie med følelsen af at være svigtet.

Trine Friis har hele sit liv følt sig som nummer to efter sin søster. Det har været stærkt medvirkende til, at Trine stadigvæk kæmper med lavt selvværd, fordi storesøsteren, og verdensmester i svømning, Lotte Friis, ofte har været samtaleemnet ved spisebordet i familiens hjem.

Som søskende er det ikke uvant at føle sig snydt, hvis lillebror eller storesøster får et ekstra stykke slik til 'Disney Sjov'. Men hvad nu, hvis følelsen af at være i skyggen hænger ved, og forfølger en hele barndommen og resten af livet? P3 Dokumentars podcast 'Skyggesøster' sætter over tre afsnit fokus på den psykiske og følelsesmæssige betydning, det har, når følelsen af mindreværd trækker ind under gulvbrædderne i familiens skød.

”Det, at være skyggebarn, kan tage mange former og have mange årsager. I 'Skyggesøster' er der to seje kvinder, der tør åbne for en meget svær snak og sætte ord på, hvad det vil sige at stå i skyggen af dem, der er tættest på. Det er modigt og stærkt og helt sikkert noget mange kan spejle sig i,” fortæller kanalredaktøren på P3, Steffen Raastrup.

Når storesøster er verdensmester

Trine Friis har hele sit liv følt sig som nummer to efter sin søster. Det har været stærkt medvirkende til, at Trine stadigvæk kæmper med lavt selvværd, fordi storesøsteren, og verdensmester i svømning, Lotte Friis, ofte har været samtaleemnet ved spisebordet i familiens hjem. Igennem hele ungdommen har Trine gjort alt for at gøre opmærksom på sig selv i hjemmet og kæmpet med at finde sin egen identitet. Alt imens Lotte svømmer sig til tops i verden.

I dokumentaren møder vi også 22-årige Hope, der bliver genforenet med sin far i en alder af 14 år. Det bliver dog ikke, som hun håber, da Hopes halvsøster, Amanda, har en svær psykisk diagnose og derfor tager al farens tid og opmærksomhed. Hope føler sig mere og mere overset, og bliver nødt til at handle, hvis ikke hun skal finde sig selv i et dybt, sort hul.

Podcasten fortæller de to pigers historie, og er med, når Hope og Trine tager den svære snak og konfronterer familien med de oplevelser og mindreværdskomplekser, der har jaget dem gennem hele livet.

”Der er mange unge, der kan genkende følelser af skyld og svigt, men som ikke handler på dem. Det er ambitionen, at vi med dokumentaren kan kaste lys på et tabubelagt emne og forhåbentligt hjælpe andre til selv at tage de første skridt på vejen mod den svære samtale,” lyder det fra Steffen Raastrup.

P3 Dokumentar-serien kan høres fra 10. september på dr.dk og DR's radioapp - den er her

Facebook
Twitter