P3 fejrer 50 års fødselsdag hele året

Den 1. januar er det 50 år siden, at P3 begyndte at sende. Fødselsdagen bliver fejret med 50 timers søndagsprogrammer om P3 gennem årene og en stribe arrangementer hen over året.

Lytterne får for alvorlig P3 at smage i 2013, når kanalen kommer rundt i landet med en færge. Her er det Signe Vadgaard og Nicholas Kawamura. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Den 1. januar er det 50 år siden, at P3 begyndte at sende. Fødselsdagen bliver fejret med 50 timers søndagsprogrammer om P3 gennem årene og en stribe arrangementer hen over året.

Da P3 gik i luften den 1. januar 1963 klokken 12.00, var pressen og kulturpinger syrlige og småsure.

"Hvad er det dog for noget sådan at spille alskens pigtrådsmusik, og jeg ved snart ikke hvad. Og så på Statsradiofoniens bølgelængde…," lød det for eksempel fra kritikerne, der blandt andet talte Poul Henningsen.

Hos lytterne blev blandingen af "rap journalistik og kvik musik" derimod omgående en succes, og kanalen har levet lige siden. Derfor kan P3 fejre sit 50 års jubilæum nytårsdag. P3 lader sig nu ikke begrænse til kun at holde festen den samme dag, som mange af lytterne sidder med tømmermænd. Den bliver spredt ud over hele året og også over hele landet.

Jubilæet er knapt nok en realitet den 1. januar, før Jesper Holm klokken 12.05 går i gang med de første tre timers jubilæumsradio i den nye serie '50 år med P3'.

Nytårsdag og de næste mange søndag formiddage vil han over 50 timer dykke ned i, hvordan P3 har lydt siden 1963. Det sker blandt andet med besøg af centrale værter gennem årene, musik fra fortidens P3 og klip fra markante programmer, som kanalen har sendt gennem årene. Lige fra 'Studie 84' over 'Erotica' til 'Tæskeholdet' og Jørgen de Mylius' 'Tipparader'. Hver time kommer til at handle om et nyt år, og samlet set bliver det til 50 timers jubilæumsradio på P3.

"Det bliver lidt af et kulturhistorisk dokument, som bliver en hyldest til vores lyttere. Programmerne kommer til at vise den kæmpe udvikling, P3 har været igennem over årene, og vi kommer til at bryde med alt, P3 ellers står for i dag. For eksempel vil man atter kunne høre musik med Cliff Richard på P3, for Jesper Holm spiller musik fra hvert af de år, dagens udsendelse handler om," forklarer Christian Ottenheim. Han er chef for afdelingen Musik og Radio, som P3 hører under.

Kom efter Mercur

P3 blev etableret nærmest på folkekrav, efter at pop-piraten Radio Mercur, som sendte fra et skib midt i Øresund, var blevet bremset i 1962.

1960'erne og 1970'erne bød på pigtråd, beat, samfunds- og musikjournalistik. Senere blev P3 stedet med en række markante værter, masser af lytterengagement i for eksempel 'De Ringer Vi Spiller', 'Strax' og 'Hej P3' og satire med 'Det Brune Punktum', 'Monte Carlo', 'Gramsepektrum', 'Selvsving' eller 'Holdningsløse Tidende/Søndagsjournalen'.

De senere år har P3 ikke mindst markeret sig med masser af ny dansk musik, Karrierekanonen og P3 Guld, hvor fremadstormende danske musikere og bands er blevet opdaget og spillet.

"Selv om navnet P3 har været det samme gennem de 50 år, har kanalen lydt forskelligt. Men P3 har hele tiden været rebellen, der måtte lidt mere, og som har fulgt med tiden. Det bliver stadig forventet, at vi stikker lidt ud og er lidt oprørske," siger Christian Ottenheim.

Fest for lytterne

P3 pønser også på at flytte fødselsdagsfesten ud af højttalerne og ud til lytterne.

"Det bliver fester, hvor vi hylder vores lyttere og hylder forhistorien. De endelige planer har vi ikke klar endnu, men det bliver for eksempel noget med, at vi sejler rundt til forskellige byer og laver events på en færge. Vi gør det for at trække linjer tilbage til, hvor musikradioen startede; nemlig på et skib," siger projektleder Marika Louise Hakesberg fra P3, der tilføjer: "Det kan også være noget med at sende programmer hjemme fra en lytter og meget andet. Lytterne kommer til at spille en central rolle i det hele, men det er vi klar til at fortælle meget mere om senere," siger hun.

Det ligger også fast, at P3 kommer til at fejre fødselsdagen på Skanderborg Festivalen, hvor kanalen i forvejen har egen scene, men også det, kommer der mere om senere.

Lægges ud som podcast

Det er planen, at samtlige 50 timers P3-historie bliver lagt ud som podcast, så alle får mulighed for at høre dem på dr.dk - også selv om de sover længe om søndagen eller har andre planer på ugens sidste dag.

Sådan så holdet ud, da P3 startede i 1963. Medarbejderne er kommet til at se lidt anderledes ud siden. (© Type 1)
FacebookTwitter