P4 åbner Folketinget og møder de lokalt valgte politikere

DR’s ni distrikter følger fra morgenstunden de lokale folketingspolitikeres første arbejdsdag i det nye folketingsår. Som noget nyt rundes dagen af på 'P4 Eftermiddag'.

  • Ralf Dahl Gottschalk (tv.) fra P4 Nordjylland i Landstingssalen i 2019. Han interviewer nuværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S), mens Susanne Zimmer, i dag Frie Grønne, dengang Alternativet, og Marianne Jelved fra de radikale lytter med.
  • Tine Jensen og Peter Ebberfeld fra P4 Trekanten klar til aktion i Landstingssalen i 2019.
1 / 2

For 11. gang sørger DR’s ni distrikter for, at Folketingets åbning rykker helt ind på danskernes morgenbord.

Det sker når journalister fra P4 Nordjylland, P4 Midt & Vest, P4 Østjylland, P4 Trekanten, P4 Syd, P4 Fyn, P4 Sjælland, P4 København og P4 Bornholm i samarbejde med DR’s redaktion på Christiansborg slår sig ned i Landstingssalen for at rapportere fra den traditionsrige festdag, som åbningen af Folketinget er. Som altid er det den første tirsdag i oktober. Det er i år tirsdag den 5. oktober.

- Det er en naturlig del af P4-distrikternes opgave at rapportere fra dagen og tale med lokalt valgte folketingspolitikere om, hvad de mener om både landspolitiske spørgsmål og sager fra deres egne områder. De er valgt til Folketinget, fordi lytterne har stemt på dem - så hvad står de for, og hvad vil de arbejde med? Det vil vi give vores lyttere i de enkelte distrikter et indblik i, siger Anne Stolpe, der er distriktschef for DR Fyn.

En festmorgen i Folketinget

Landstingssalen bliver også i år forvandlet til ni regionale radiostationer fra klokken 6.00 til klokken 10.00, og det er noget af en festmorgen, der venter:

- For politikerne er det lidt som første skoledag. Det er tydeligt, at de har glædet sig til at ses over morgenkaffen i radioen. Det er blevet en tradition og stemningen både i Landstingssalen og i radiofladerne plejer at være fantastik: Det er politiske debatter og diskussioner i en super god stemning, fortæller Bente Hansen, DR Østjylland. Hun har været med i ni af de 11 år, hvor DR’s distrikter har sendt fra Folketingets åbning.

Som noget nyt i år bliver distrikternes reportere på Borgen hele dagen, og de regionale eftermiddagsflader kommer til at byde på analyser og regionale reaktionerstatsministerens åbningstale:

- Det giver mulighed for, at lytterne på vej hjem fra arbejde eller i gang med forberedelserne til aftensmaden kan blive helt opdateret på, hvordan den første arbejdsdag i det nye folketingsår så gik for deres lokale politikere og få deres reaktionstatsministeren åbningstale og de lovforslag, som regeringen har tænkt sig at fremlægge, siger Anne Stolpe.

Også åbning på DR1, DR2 og P1

På tv sendes Folketingets åbning direkte på DR1 fra klokken 10.30 til klokken 13.45. Klokken 21.25 efter TV-Avisen interviewes statsminister Mette Frederiksen (S) i ’Mød Statsministeren’.

Fra klokken 19.30 til klokken 21.00 sender DR2 en særudgave af ’Debatten’ i dagens anledning.

På P1 sender ’Slotsholmen’ fra klokken 9.05 to timers direkte radio fra åbningen, inden statsminister Mette Frederiksen (S) klokken 12 skyder det nye folketingsår i gang med sin åbningstale.

Rettelse: Af en tidligere version fremgik det, at det er 10. gang, at P4 er med til Folketingets åbning. Det viser sig, at det er 11. gang i år.