P4-lyttere er taget på radiohøjskole

Denne uge mødes P4’s værter og lyttere til radiohøjskole på Krogerup Højskole i Nordsjælland. Det sker uden et egentlig samarbejde mellem højskolen og P4.

  • Monica Krog-Meyer er blandt oplægsholdere til denne uges radiohøjskole på Krogerup Højskole ved Humlebæk i Nordsjælland. (Foto: Peter Pishai Storgaard)
  • Højskolen giver P4's lyttere og værter mulighed for at møde og lære af hinanden i en uge med fokus på radio og især P4. (Foto: Peter Pishai Storgaard)
  • Manden bag radiohøjskolen er Jesper Himmelstrup. Han er tidligere journalist på P4 Østjylland og i dag underviser han i journalistik på Krogerup. (Foto: Peter Pishai Storgaard)
  • De fleste af lytterne er mangeårige P4-lyttere, og Monica Krog-Meyer havde derfor taget en række af sine gamle radioklip med... (Foto: Peter Pishai Storgaard)
  • ...og genkendelsens glæde var da også stor blandt kursisterne. (Foto: Peter Pishai Storgaard)
1 / 5

Solen skinner ud over Krogerup Højskoles idylliske park. I en lille lysning fornemmer man røg, som vidner om gårsdagens sankthansfest. Spredt rundt på bænke i parken sidder gæsterne fra selvsamme fest. Nogle snakker, mens andre synger sange fra sangbogen. Vi er til den første udgave af Krogerups radiohøjskole ved Humlebæk i Nordsjælland.

På en af bænkene sidder Ib Schifter Schou, som indtil årsskiftet var vært på ’Smutvejen’ på P4, og i dag er vært på P4 Østjylland. Han har egentlig holdt sit oplæg i søndags – det er tirsdag, da vi besøger højskolen – men han er blevet grebet af stemningen og har valgt at blive hele ugen, som radiohøjskolen varer.

”Jeg blev så fascineret af højskoler, da vi var rundt at besøge fem af dem med ’Smutvejen’ sidste år, og jeg har hele tiden godt kunne tænke mig at være på højskole i en uge. Så det har jeg valgt at gøre her,” siger Ib Schifter Schou, som ikke var et sekund i tvivl om, at han ville være med, da initiativtager og underviser på højskolen, Jesper Himmelstrup, spurgte ham sidste år.

”Jeg tænkte: Hold da op. Det er på grænsen til genialt!” Højskoletanken hænger virkelig godt sammen med det, vi laver i DR og på P4. Højskolen er folkeoplysning – public service. Højskolen handler om at mødes, og det gør P4 i bund og grund også,” forklarer han.

Han mener, at man i det hele taget kan se radiohøjskolen som et mikrokosmos af P4.

”Folk bliver ”empowered” – altså styrket. Ved mødet med os lærer de, at vi værter bare er almindelige mennesker. Det er sådan, jeg godt kan lide at tænke på P4. Vi er bare almindelige mennesker, der snakker med andre almindelige mennesker, og det er radiohøjskolen et fint eksempel på,” siger Ib Schifter Schou.

Et modent publikum

Ib Schifter Schou er ligesom hovedparten af kursisterne i det, som Jesper Himmelstrup betegner som ”den modne alder.” Men for radiohøjskolens initiativtager er det kun en fordel, at de fleste kursister har nogle år på bagen.

”De her mennesker er opvokset med DR helt tilbage fra monopoltiden, og for dem er det lidt som at røre ved den hellige gral. Radio er deres primære medie, og den står på P4, fra de står op om morgenen, til de går i seng om aftenen. Det har den altid gjort, og det vil den altid gøre,” understreger Jesper Himmelstrup.

Blandt de syngende kursister finder man en af dem, som har været med længe. Det er Kirsten Larsen fra Slagelse, som har valgt at tage på højskole i en uge sammen med sin mand.

”Vi har hørt P4 i temmelig mange år. Jeg tror, at det var en regional radio i starten, som så senere blev til P4. Vi startede med at kalde den ”farmor-radioen”, dengang vi havde børn derhjemme. Men som tiden går, bliver vi jo alle farmødre,” griner Kirsten Larsen.

Hverken hun eller hendes mand har tidligere været på højskole, men da de så kombination af P4 og højskole, var det en oplagt mulighed for at komme af sted.

”Jeg ønskede mig at få et billede af radioen, fordi alt jo normalt kommer ind gennem ørerne. Det er sjovt at møde værterne. Jeg tænder for radioen klokken 5.30 og starter med Hans Otto (Bisgaard, red.). Så går jeg og sludrer lidt med ham, og så kører den jo bare resten af dagen,” siger Kirsten Larsen, som er blevet positivt overrasket over, hvor interesserede værterne har været efter at få input fra kursisterne.

En af de oplægsholdere, der sætter stor pris på den feedback, hun får fra kursisterne, er Monica Krog-Meyer, som til daglig er vært på ’Mig og Monica’.

”Det er en måde at komme i kontakt med dem, som betaler min løn, og det er fantastisk. Og når man vælger at tage på højskole, så er det fordi, man virkelig vil det. De har i den grad forudsætningerne for at forstå, hvad jeg taler om,” siger Monica Krog-Meyer.

P4-værter uden P4

Jesper Himmelstrup, der selv er tidligere DR-journalist i 10 år med blandt andet en fortid på P4 Østjylland, skiftede i 2013 P4 ud med Krogerup Højskole, og det er fortiden på P4, som danner baggrund for radiohøjskolen. Der oplevede han nemlig en massiv interesse for de årlige åbent hus-arrangementer hos P4.

”Jeg tænkte, at der måtte være et kundepotentiale derude, samtidig med at både vi på Krogerup og DR kunne få noget ud af det. Derfor ringede jeg til nogle af mine gamle kollegaer, og de syntes alle, det var en fremragende idé,” forklarer Jesper Himmelstrup.

”Tanken er, at vi hører en masse radio og ikke mindst snakker en masse DR. Vi laver i virkeligheden en ugelang, intens DR-fokusgruppeundersøgelse med alt det bedste fra radioen,” siger Jesper Himmelstrup, som i første omgang havde en ambition om et officielt samarbejde med P4.

For selvom der fra P4’s side er givet grønt lys for, at værterne deltager i radiohøjskolen, er der ikke tale om noget egentlig samarbejde mellem P4 og Krogerup. Den beslutning handler udelukkende om prioriteringer, forklarer P4-redaktør Lars Daneskov.

”Vi blev i sin tid spurgt, om vi fra P4’s side havde lyst til at gå ind i et decideret samarbejde omkring en radiohøjskole. Det takkede vi nej til, fordi vi gerne ville bruge vores kræfter på andre ting. Men vores værter kunne selvfølgelig stille op, hvis der var interesse for det, og de havde lyst,” siger Lars Daneskov, der ikke kan sige, om P4 eventuelt vil gå ind i et egentlig samarbejde næste år.

FacebookTwitter